Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха проект на правилник за дейността на Съвета за намаляване на риска от бедствия във Видин

Снимка: Областна администрация

С пълно мнозинство бе приет Проект на правилник за устройството и дейността на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин. Днес Съветът, председателстван от областния управител Албена Георгиева, проведе заседание.

Сформирането на Съвета е вследствие на влезлите в сила промени в Закона за защита при бедствия, съобщи Албена Георгиева.

"Считам, че е по-важно да се вземат мерки преди настъпване на кризисните ситуации и да се планират такива превантивни мероприятия, които биха могли да сведат риска до минимум, отколкото да се справяме в последствие с възникнали ситуации. Сред основните задачи на съвета са разработване, преразглеждане и актуализиране на Областния план при защита от бедствия и съгласуване на общинските програми и планове за намаляване на риска от бедствия, както и разработване и координиране изпълнението на Областната програма за намаляване на риска от бедствия. За изпълнение функциите на съвета е необходимо да бъде приет Правилник за устройството и дейността му“, каза областният управител. 

Временно изпълняващия длъжността директор Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Видин- Видин Стилян Пешев представи основните функции на приетия правилник, който се урежда устройството и дейността на Областния съвет.  В работата му ще участват представители на институции, които имат отношение към намаляването на риска от бедствия. Към него ще бъде създадена Постоянна областна координационна група, съставена от представители на определени институции, с председател секретарят на Областния съвет. Уточнено бе, че членовете на Областния съвет няма да получават възнаграждение за работата си. Съветът трябва да разработи Областен план за намаляването на риска от бедствия, за който ще бъде използвана информация от общините

"Общините може да разчитат на експертната помощ и подкрепа на областния съвет",  допълни още Стилян Пешев.

На заседанието бе определен и съставът на Областна координационна група, към която бяха създадени 5 експертни групи. Те ще  разработят конкретните части към областния план при защита от бедствия. Групите трябва да разработят своите планове до средата на годината, тези планове ще послужат за основа на Областния план за намаляване на риска от бедствия. Отделно всяка община ще трябва да изготви свой Общински план.

На заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин присъстваха кметове и председатели на Общински съвети от област Видин, както и представители на държавни институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Намаляват първокласниците в област Монтана

913 първолаци ще прекрачат прага на училищата в област Монтана в понеделник, 16 септември. Спрямо миналата учебна година броят им намалява с 39.  Към 60 по-малко ще бъдат и учениците в региона. На 16 септември в класните стаи ще влязат общо 11 395 ученици, съобщават от Регионалното управление на образованието в Монтана. В 58 училища ще започне..

публикувано на 13.09.24 в 09:10

Изнесени пунктове за помощ при сдвояване към еЗдраве

Продължава кампанията на Министерството на здравеопазването за популяризиране на мобилното приложение еЗдраве и осигуряване на достъп на гражданите до здравните им досиета и възможността да се случи това без електронен подпис, а чрез издаване на т.нар  QR-код от упълномощени служители на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/.  В рамките на кампанията..

публикувано на 13.09.24 в 08:22

Жълт код за интензивни валежи в Западна България

Жълт код за интензивни валежи е обявен за 6 области в Западна България - Видин, Монтана, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.  Очакват се количества между 20 и 35 литра на квадратен метър.  Днес преди обяд над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Облачността от запад ще се увеличава. Около и след обяд на много места в Западна..

публикувано на 13.09.24 в 07:52

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57