Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едносменно обучение в училище искат ученици и родители

Двусменната система на обучение в българските училища, въведена преди почти 50 години, е била оправдана с бума на раждаемостта по това време. Днес обаче демографската картина е друга и ражданията са намалели почти двойно, което прави двусменната система неоправдана. Министерството на образованието и науката си е поставило за цел да се спре практиката учениците да бъдат делени на две смени и да се премине към една- сутрешната, за всички ученици.


Учениците от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" се обучават в сградата на ОУ "Любен Каравелов" във Видин във втора смяна поради ремонт в тяхното училище. Анкетираните младежи са единодушни, че не искат да учат до късно вечерта: 



"Определено предпочитам първата смяна, човек е по-продуктивен сутринта, а следобедните часове започва да му свършва енергията и не върши толкова работа, колкото върши сутрин... На същото мнение съм, защото ходя на тренировки и първата смяна е по-удобна за мен и за всички като цяло. Като имаме седем часа се прибираме в седем часа и десет минути и е тъмно, първа смяна е по-удобно за всички... Първа смяна предпочитаме, имаме повече време да излизаме и да пишем домашни."



Учениците са по-продуктивни по време на първата смяна, смятат и учители от Математическата гимназия:



"Двусменната е тежка, защото няма условия. Лятото тук става много горещо, невъзможно е да се учи до седем часа вечерта и е тежко за децата. В момента сме само втора смяна, от октомври месец, и децата са изморени, вечерно време особено малките деца им е много трудно, седем часа и десет минути свършва седмият час... Разбира се, че децата сутрин са по-бодри, отколкото следобед и вечер, организмът е по-податлив сутрин да възприеме, отколкото следобед. След натрупана умора след пет часа, вече лятото децата искат да играят, искат да са навън, едва ли ги озаптяваш в стаята."


Потърсихме мнението и на родителите на учениците от по-малките класове, които са първа смяна, за това каква система на обучение предпочитат:



"Нямаме избор, капацитетът от брой ученици и учебни помещения, не позволява една смяна. Който предпочита една, друго по-голямо училище с по-малко ученици. И аз съм бил на две смени, когато почне и се изпробва, тогава може да се сравнят двете. Моят ученик е малък и първа да е, и втора да е, той си седи на занималня. Трябва да минат и двете, за да има база за сравнение, но не мисля, че ще има проблем и на една смяна да са децата... Мисля, че е по-добре, защото стават рано и са по-бодри, след обяд е по-тъмно за по-малките особено и затова предпочитам да са само първа, без втора смяна."


Директорът на СУ "Цар Симеон Велики" във Видин Венци Станев е на мнение, че училищата трябва да бъдат на една смяна. Където има възможност, всички директори се стремят към едносменно обучение, посочи Станев. Според него се търсят решения как да се премине на една смяна. Има училища към, които има много голям интерес, както е в случая с "Цар Симеон Велики", и учениците са постоянна бройка, което означава, че за да се мине на една смяна, трябва да се намери допълнително място. Налагането на ограничения при приема на паралелки до три на брой ще помогне и до 4-5 години ще може да се въведе една смяна за всички ученици. Причините за въвеждането на една смяна са, че учениците са по-работоспособни преди обяд, в есенно-зимния период не е естествено децата да учат на изкуствено осветление и да се прибират късно вкъщи, посочи още Венци Станев.


За да бъде въведена едносменната система в някои училища, трябват средства за преоборудване и ремонт на сградите, в които да се поберат всички деца в една смяна. Разбира се, има и такива учебни заведения, при които има само една смяна, но те са по-скоро изключения. Сроковете и мерките за въвеждане на едносменния режим е различен за всяко населено място според демографската ситуация, материалната база на училищата и възможностите за разширяването ѝ.


Да се надяваме всички школа да преминат към едносменната система по-скоро, за да може учениците в България да бъдат улеснени, както е в много европейски държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05