Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на медицинските специалисти във Видин ще продължат, ако няма решение (видео и снимки)

5
Снимка: Светослав Цветанов

Медицински сестри от Видин се присъединиха към протестите на своите колеги от страната и събраха в центъра на града. Те не приемат болниците да са търговски дружества и настояват професионалистите по здравни грижи да започват работа с месечно възнаграждение от две минимални заплати. Казаха, че са принудени да работят при унизителни условия:

"Много ми е трудно, и на мен, и на колегите ми. Питате ли ни как се издържаме? Работя на 150% и не мога да получа едно 800 лева чисто, а съм с 26-27 години трудов стаж."

На протеста заедно с медицинските специалисти бяха и граждани, които ги подкрепят:

"Персоналът в болницата е на минимум. Няма кой да ни лекува. Дават всичко от себе си, но не са платени добре. Подкрепям ги напълно."

Протестите  ще продължат, докато исканията ни бъдат чути, каза Диана Богомилова, председателят на дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във видинската болница:

"Ако не бъдат изпълнени исканията в понеделник и от понеделник всеки ден за по 15 минути, от 13.15 до 13.30 часа със сините лентички ще сме пред болницата."

Видео и снимки: Светослав Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинският театър представя криминална комедия

Видинският драматичен театър ще постави днес, от 19:00 часа, криминалната комедия "Убийство в първа класа" . Режисьор на спектакъла е актьорът Евгени Будинов. На сцената ще играе целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът на културната институция  Кирил Кирилов . "Няколко души се срещат в едно купе на един влак и се оказва, че..

публикувано на 18.09.24 в 10:20

Дни на гръцката култура започват във Враца

Гръцка култура , музика и кулинарни изкушения очакват жителите и гостите на Враца в следващите дни. В рамките на 135-тото издание на Врачанския есенен панаир, от 19:30 часа днес, 18 септември, на панаирната сцена пред стадиона е предвиден концерт на известната гръцка певица Ирини Пападопулу, обясни за Радио ВИДИН Радосвета Крумова , главен експерт..

публикувано на 18.09.24 в 09:54

"Ел Би Булгарикум" и синдикатите подписаха нов колективен трудов договор

Нов колективен трудов договор подписа ръководството на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" и представителите на всички синдикални дружества, съобщават от компанията.  Договорът е за следващите две години и е следствие на поетите от министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов ангажименти към служителите в..

публикувано на 18.09.24 в 09:43

Зарадваха децата на 12 приемни семейства в Кула и Грамада

Децата на 12 приемни семейства от общините Кула и Грамада получиха учебни пособия от Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) и А1 България. Децата настанени в приемни семейства са в ученическа възраст и получиха раници с учебни пособия, разказа координаторът на НАПГ за област Видин Цветелина Милославова : „За девета поредна година..

публикувано на 18.09.24 в 09:03

Населението на община Кула продължава да намалява

Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението в община Кула, въпреки че през 2023 г. са родени повече деца. За това информира докладът за населението и демографските процеси през изминалата година на Националния статистически институт.  От общинската администрация съобщават, че към днешна дата населението на община Кула е намаляло с..

публикувано на 18.09.24 в 08:45

Видински села остават временно без вода заради авария

Поради отстраняване на авария на главния довеждащ водопровод на Видин, днес ще бъде преустановено водоподаването за някои видински села. Засегнати ще са - Кутово, Антимово, Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Слана бара, Новоселци, Акациево, Рупци и кв.Нов път, както и част от Западна промишлена зона за времето от 06:00 до 18:00 часа. За Видин водоподаването..

публикувано на 18.09.24 в 07:53

Снимката на 17 септември 2024 година

Община Белоградчик получи авторските  права  за текста и музиката на песента на "Нашият град".  Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик. Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи..

публикувано на 17.09.24 в 18:05