Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на професиите във Враца

4
Снимка: Радио ВИДИН

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца. В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града.

Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните шедьоври, подредени на щанда на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. За новата учебна година гимназията ще приема ученици в две нови специалности, обясни ученичката Михаела Берчева:

""Продавач" и "Сервитьор и барман", имаме също "Готвач", "Кетъринг" и "Месо и хляб". Най-много ученици се запътиха да бъдат сервитьори и бармани. Тези професии са атрактивни, защото се научаваш на много неща и като си добър в едно нещо, можеш да се изявиш. Постоянно пътуваме. Бяхме в Гърция, предстои ни да посетим Испания..."


"Асистент на лекар по дентална медицина" и "Термални процедури" са новите специалности в средно училище "Христо Ботев", които бяха презентирани на щанда на учебното заведение. Ще се изучават английски и латински език, обясни Ралица Въльовска от 11 клас:

"Учениците ще получават сертификати, с които ще могат да работят, също така ще могат да продължат обучението си в университет. Сертификатът ще може да се ползва както в България, така и в чужбина. Ще се изучава задължителен латински език, както и английски. По предметите ще се набляга на анатомия, ще се изучава лечебен масаж, дерматология. Доста хора проявяват интерес, защото ще могат да излязат с професия..."
Снимка:Радио ВИДИН
Ученици от Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" представиха професията "Графичен дизайнер". Досега тя е изучавана като клубна форма, а от тази есен става част от учебната програма. Това е една от най-търсените и отлично платени професии в страната и по света, обясниха от гимназията.

Професионалната гимназия "Димитраки Хаджитошин" е първата в страната с дуална система на обучение в сферата на строителството, разказа директорът Цветомила Христова:

"Тази година за първи път 10 от момчетата имат работа в реална работна среда, имат сключен трудов договор в строителни фирми. Два дни в седмицата осъществяват такава производствена практика, а догодина 12 клас - три дни. Това се заплаща по чл. 230 от Кодекса на труда. Ако се докажат като добри работници и специалисти, може фирмата да ги остави на работа..."


В събитието участваха и работодатели, които разясняваха на кандидат-гимназистите предимствата на професионалното образование. Димитър Гладнишки обясни, че има недостиг на професионално подготвени кадри:

"Целта е да създадем интерес на младите хора и да ги накараме да се обърнат към професионалните училища с други очи, а не с такива, с каквито ги гледат сега. Защото се оказва голям проблем професионалното образование, има голям проблем с кадрите на професионалните и профилираните гимназии. Допира ни с младите хора е чрез механотехникума. Имаме общ език с тях, имаме паралелка, която е изградена съвместно с нашата фирма, учат техническо чертане, има интерес към нея. Според мен това е крачка в правилната посока."

Снимка: Радио ВИДИН
Новите професии, представени по интересен начин, привлякоха кандидат-гимназисти и им помогнаха да направят своя избор:

"Научих, че всяко училище предлага различни неща, някои от тях са доста интересни за мен. На мен ми харесват технологиите и компютрите, но няма да имам възможност да отида в училището, защото ще пътувам извън държавата и ще уча в чужбина...Не се поколебах, реших да си остана  в това училище, в което съм. Избрала съм чужди езици или "Графичен дизайн"...Научих повече неща за някои училища и ми беше интересно..."


Изборът на гимназия не е лесна задача за кандидат-гимназистите. За да вземат правилното решение и да планират своето  развитие в бъдеще, те имат нужда от подкрепа. Сега е моментът да я получат както от своите родители, така и от своите учители.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29