Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за защита на потребителите ще проучва пазара за двоен стандарт

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ ще проучва пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в страни от Европейския съюз. Анализът ще бъде извършен в рамките на проект във връзка с двойния стандарт при потребителските стоки за установяване на нелоялни търговски практики. Сред конкретните храни, които ще бъдат закупени за изследване, са фиде, спагети, мляко, масло, шоколад, бонбони, бисквити, царевица, пюре, уиски, водка и джин- продукти, които са разпространени в по-голямата част от европейския пазар.

Има ли двоен стандарт при потребителските стоки в страни от Европейския съюз?

"Нищо не е в България като хората. Тук е по- скъпо отколкото в Европа... Нали приеха директива, с която да няма разлика в качеството. С течение на времето може да ни повлияе нещо... Не съм много сигурна, може пък да не е толкова лошо качеството. Трябва да се правят изследвания, за да се доказва... Идвам от Гърция. 19 години работих там. Значи там е друго качеството. Агнешкото щом е агнешко, е агнешко. Тук агнешкото е шилешко. То е на цена по- висока от гръцката... Каквото и да вземеш, там е едно ниво по- добро. Не е нормално...", смятат видинчани.

Кирил Кунчев е от София, живее в Брегово, със съпругата си са пенсионери и са имали възможност да пътуват и в няколко европейски държави. Според него има двоен стандарт:

"Основание да считам, че има такъв стандарт е животът ми тук- в България, и периодичните ми прескачания и пребивавания в някои западни държави- Австрия, Словакия и Германия. Така че съм бил потребител на хранителни стоки, в това число и напитки, на тези територии. Определено нашето качество е по- ниско. Виждал съм стоки и там, които ги продават и тук, които ги продават, едни и също стоки, вкусовите им качества обаче са коренно различни, да не говорим за съставките."

През годините бяха установени редица случаи на нарушаване на стандарта сред детски храни, шоколад, бонбони и други храни- посочва аргумента за предприетото изследване д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, която е партньор в проекта на Комисията за защита на потребителите за проучване на пазара на храни и спиртни напитки:

"По отношение на безопасността на храните и на етикетирането на храните, ние нямаме претенции към взетите проби първите два етапа. Те бяха 30-31, на третия етап бяха около 90 проби, но в различен процент от пробите се установи разлика в състава на продукта, т.е. продукт от една и съща търговска марка в страни от Западна Европа и на българския пазар е с различен състав. Доста големи разлики имаше в цените. Фрапиращ е случаят, си спомням, с едно адаптирано мляко за малки деца, където макроелементите калций, калий, фосфор, в европейския аналог бяха два пъти по- високи, отколкото в българския", заяви за БНР д-р Любомир Кулински

БАБХ е включена в изпълнението на проекта като компетентен орган и ще подпомага дейностите на КЗП при вземането на проби и извършването на сравнителен анализ на резултатите.

КЗП предприема проучване, което предвижда закупуването на конкретни хранителни продукти от 7 продуктови групи, от които да се вземат проби и да се изследват по единна методология в акредитирани лаборатории на новосъздадения съвместен изследователски център към Европейската комисия. Избрани са продукти, които са разпространени в по-голямата част от пазара на ЕС- макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин, подправки, консерви и спиртни напитки. Ще бъдат закупени от 5 държави- Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, за да бъдат сравнени с тези от България. Продуктите ще бъдат закупени през юни. Първите резултатите ще са ясни до края на годината.

Резултатите ще докажат дали съществуват различия в състава и свойствата на храните от дадени марки и ако е така, ще дадат основание двойният стандарт да се тълкува като нелоялна търговска практика и да се наказва, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Наталия Ганчовска от БНР:

"В момента, в който влезе в сила законът, че това е нелоялна търговска практика, независимо в кой сектор на икономиката тя може да бъде открита, тя ще бъде санкционирана. Директивата трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 година. Аз съм оптимист по отношение на това, че много бързо тя ще бъде възприета и в националното законодателство, тъй като по този въпрос съществува пълен консенсус. Най- важното е, че закон очевидно ще бъде приет и той ще позволява двойният стандарт да е нелоялна търговска практика, каквато досега, за съжаление, не беше."

Приетите промени в европейското законодателство забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и позволят налагането на санкции за нарушителите- до 4% от годишния оборот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да стане нашето сърце обител на Пресветата Троица

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение   – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен.   Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва:  "Който иска да..

публикувано на 15.09.24 в 08:00

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Венелин Венелинов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24