Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасовден е- празнуват хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари

Снимка: БНР

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В "Посоките на делника" се срещаме с представители на различните професии които празнуват днес. Цветарите раздават красота за весели, а и за тъжни поводи. Надали има човек, който не е влизал в цветарски магазин. Ухае магическо на различни аромати. Цветарят Сашо Стойков има малко магазинче в района на пазара и дори не знаеше, че има празник днес. 


"От седем години съм в този бизнес. Сам правя букетите. Научил съм се сам...Цветята са предимно от Холандия и Турция. Български са розите, но през лятото..."


Безспорно ежедневието на цветарите не е сиво, защото са заобиколени от толкова много пъстрота. Другият цветен магазин, който посетих, е в центъра на Видин. Въпреки дъждовното време, в пъстрия магазин ме посреща усмихната млада дама и веднага подхващаме разговор за работата и. Казва се Радостина Петкова и е убедена, че цветар не е само човек, който произвежда или продава цветя, а е човек, който обича красотата:

"...Обичам цветята. Карала съм курсове, за да се науча да правя букети...Трябва да имаш фантазия за да ги правиш... Кактусите ги купуват тийнейджърите...У дома също имам цветя. И на работа, и у дома, съм заобиколена от цветя...Пожелавам на всички да обичат цветята..."


Следващата ни дестинация във Видин е школа за шофьорски курсове, защото днес празнуват и шофьорите. С младия авто инструктор Александър Трифонов разговаряхме за шофьорите и курсовете:

"...Около 60 човека на година минават при нас...Сега интересът е насочен към камионите...Важното е на пътя да бъдем внимателни. Не трябва да се бърза. Автомобилът е средство да се придвижим от точка А до точка Б..."

Докато бях в школата една млада жена видимо развълнувана благодареше на инструкторите. Да беше взела книжка същият ден. То радостта от взимането на книжка е голяма, а пътя не е лесен. Ето какво сподели Василка:

"Много съм щастлива, че взех книжка. Дойдох от Германия да изкарам курсовете тук и  сега се връщам при съпруга ми и детето..."

На една млада дама Дебора пък и предстоеше кормуване и с нетърпение чака да вземе книжка.

"...Не е трудно. Аз и преди съм карала. Шофьорите във Видин карат много невнимателно, а трябва да са по- предпазливи..."

Днес празнуват и хотелиерите. Всеки от нас е бил в хотел, но зад цялата организация, която хич не е лесна, стоят много хора, а над тях е управителят. "Хотелът не е просто сграда, в която хора отсядат за по няколко дни. Това е жив организъм, чието сърце бие със сърцата на неговите служители, и като всеки жив организъм може да страда от смъртоносни болести" - пише Артър Хейли в книгата си "Хотел" и наистина е така. Таня Тошева е управител на елитен видински хотел вече 13 години и от нея научаваме как работи тази система:

"Много е важно подбора на персонал. Във Видин, и не само във Видин, е трудно, но аз успявам да събера работещ екип. Един управител се грижи не само за хотелската част, а и за ресторантската... Гостували са ни много известни личности. Не се държат надменно. Като обикновени клиенти са. Пожелавам си да дойде истинското лято, а на колегите успех..."


Хлебарите също празнуват днес. Има продукти, с които толкова сме свикнали, че ги приемаме като даденост и не се замисляме, че зад някои от тях се крие богата символика и дори митология. Един от тях е хлябът. Старите хора казват, че "никой не е по-голям от хляба", хляб не се изхвърля, а църквата го използва при причастие, тъй като е символ на плътта Христова. Тези примери показват огромното му символно значение. Но с хляба са свързани и редица други митове от доста по-практическо естество: че от него се дебелее, че съдържа много сол, че някои видове са „по-полезни” от други и дори, че вреден. Въпреки това хлябът си остава най-популярната храна. Милен Ангелов е хлебар и работи във фурна в района на пазара. Разказва ни за професията:

"Ставам рано. В 6.00 часа трябва хляба да се пече...Научил съм занаята при един приятел...Аз лично ям бял хляб. У дома не меся. Тук ми стига..."


Ангел Ангелов е приятел на Радио Видин и чест гост в предаването "Неделник". Той обича хляба. Качественият хляб. И благодарение на хлебната си къща учи много деца и възрастни да си приготвят хляб. Истински хляб.

"Професията на хлебаря е тежка и те трябва да празнуват не само на тази дата. Стават рано и работят при високи температури...От край време хляба е ценен за българина..."
- коментира Ангел.

"Те ти, булка, Спасовден!" - често използваме този израз, а откъде идва и с какво значение е натоварен- чуйте в звуковия файл.. 



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45