Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

12
Снимка: Николай Хараламбов

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов.

Снимка"Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е изградена от местните хора с характерния за района червен камък. Със същия този камък са вдигнати основите и на почти всички къщи в селото. За съжаление 1/3 от тях вече са празни...

Хубаво е, че в селото имаме една винарска изба и два кравекомплекса, които дават работа за местните хора. Иначе районът е благоприятен за развиване на екологично лозарство и овощарство, също и на животновъдство. Тук от едно време имаме пословично хубави лозя...

СнимкаНе е хубаво, че по принцип малките населени места винаги са пренебрегвани, когато се разпределят работните места по програмите. А тези селища не могат да се развиват без нужната държавна и общинска помощ
".

"Село Боровица в миналото е било един от просветните центрове в района",
разказва за родното си село и 
Соня Димитрова, която вече 10 години е председател на читалищното настоятелство:

"Културно- просветната дейност в селото се развива още от 1863 година и тя е тясно свързана с Червената църква. В двора й е имало и килийно училище. В него са учили деца също от Орешец, Ружинци и дори от по-далечни места. Имало е учители, които впоследствие Снимкаса дарили собствена земя за изграждането на селското читалище. Днес Боровица е малко село, но в миналото е имало доста жители. От книжата в кметството знам, че преди 20 години тук са живели около 750 човека. Що се отнася до читалищната дейност, вече е доста ограничена по понятни причини. Хората са много малко, а и няма млади...

Боровица е едно от най-хубавите села в община Белоградчик. Над него се намира най-голямата скала от веригата Белоградчишки скали - Боров камък, на която е и кръстено. През 1973 година за Боров камък беше издаден указ за защитена територия от ЮНЕСКО.

СнимкаОпределено смятам, че си заслужава си да се инвестира в това село. Аз имам собствена къща, която съм направила Къща за гости. В селото има още една такава, но и в двата случая те са изградено със собствени средства. Що се отнася до проверяваните в момента Къщи за гости, мисля, че местен жител от такова малко населено място надали ще спечели подобен проект. Това е моето мнение. Казвам това, защото съм работила и по други проекти и смятам, че те се печелят от други хора, а обикновени хора като нас, не биха могли да се доредят..."


На малките села трябва да се помага, смятат и жители от Боровица:

"Общинският кмет Борис Николов ни обеща, че ще ни помогне да направим пенсионерски клуб в Боровица. За съжаление вече мина доста време, наближават другите избори, а клуб си нямаме. В селото живеят стотина души, като повечето от тях сме по-възрастни. Имаме нужда от време на време да се събираме и да си споделяме какво сме произвели в градината, какво сме сготвили, какво сме изплели, с една дума- нещата от живота..."

Какво още споделиха за живота си жителите и кмета на село Боровица, кога ще бъде ремонтиран пътят до Червената църква и гробищния парк на селото, как се прави боб по боровишки и какви са тънкостите при приготвянето на прочутата боровишка шунка- в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43