Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да се предпазим от пожари

Снимка: Радио ВИДИН

В разгара на летния сезон, заради големите жеги, пожарите стават все по-често явление. Повечето от тях са причинени от хора. За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъдат опазени селскостопанската реколта, гората и имуществото на хората, е важно да се спазват някои основни правила за безопасност, каза инспектор Владимир Иванов към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин: 

едопустимо е изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки или фасове от цигари във леснозапалима среда,-всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са изправни, с уредби недопускащи отделянето или изхвърлянето на искри. Преди да се запали огън, хората трябва да се уверят, че не е ветровито времето, че имат достатъчно количество вода или други подръчни средства, необходими за изгасяването му. Да не се оставя огън без наблюдение, а накрая внимателно да се изгаси. Не се допуска паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират гасенето на пожари. Изчистването на сухи треви и отпадъци в горски участъци, трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне. Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци, чрез изгаряне на място в горски участъци или земеделски земи. Забранено е паленето на стърнища."

Ако сме свидетели на пожар, най-важното нещо е първо да сигнализираме за него на телефон 112, и чак след това, ако имаме необходимите инструменти за гасене на пожари и преценим, че можем да се справим със ситуацията сами, можем да пристъпим към действие, съветват от пожарната. На страницата на Националния институт по метеорология и хидрология, всеки може да провери, как ще се промени индексът на пожароопасност през следващите 48 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 9 ноември 2025 година

Есента не бърза. Тя просто идва, за да ни напомни, че красотата е в промяната. Това е „Неделник“ с аромат на кафе от джезве и усмивки от Северозапада! В „Неделник“ ви очаква пъстра неделна среща с истории, традиции и хора с големи сърца. Можете да чуете майстора бакърджия Борислав Борисов – човекът, който пази занаята жив..

публикувано на 09.11.25 в 13:59

Вяра, която надмогва естествените закони

Седма неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания.  Когато Господ беше повикан от Иаир, за да помогне на болната му дъщеря, влизайки в дома му Той я намери вече мъртва.Как приличаме на тези хора, които са наобиколили мъртвата..

публикувано на 09.11.25 в 08:00

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30
Майстора медникар Борислав Борисов

Изкуството на медникаря

Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..

публикувано на 07.11.25 в 16:10

Уиски – пухкавото доказателство, че любовта идва неочаквано

Стана студено и започваме с котките. Ами, да - сега е най-приятния момент, в който котката да дойде в скута и да се сгушите...и да чуете онзи приятен, успокояващ звук - мъррррр.  Историята на Уиски е истински трогателна.  Той е подарък за своята стопанка Виктория Витомирова, която всъщност изобщо не е искала да има котка. Но, както често..

публикувано на 07.11.25 в 15:30