Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метални сърца събират "Капачки за бъдеще" в Северозапада

| обновено на 07.08.19 в 15:09
Снимка: Младежки център Враца

Нови 10 метални сърца за събиране на пластмасови капачки са поставени на различни места в община Козлодуй. С тях сърцата в подкрепа на Националната кампания „Капачки за бъдеще” стават общо 11, обясни екологът на общината Велислава Спасова:


"В началото на 2019 година поставихме първоначално едно, а сега още 10 сърца. 7 от тях са поставени на територията на град Козлодуй, а останалите 4 са за всяко село от общината. Гражданите ще могат по всяко време да отидат и да поставят капачките, които са събрали, без да са обвързани с работното време на общинската администрация. Когато съберем достатъчно количество, ще ги транспортираме до рециклиращ пункт и съответно сумата ще бъде дарена на фондацията за закупуване на кувьози на някоя малка общинска болница в страната. Радваме се, че по този начин ще бъдем полезни..."


Метални сърца са поставени в парк "Турлашка махала", спирка "Бриз", до магазините на две големи търговски вериги, парк "Синият вир" и парк "Осемте улици". Още четири сърца са монтирани пред кметствата в Хърлец, Гложене, Бутан, Крива бара. Металните сърца са обект на по-голямо внимание и за кратко време в тях са събрани значителни количества капачки, показват наблюденията на общинските служители.
Снимка: Община Козлозуй

В началото на годината контейнер с формата на сърце изработиха членове на Младежи център - Враца. По време на домакинските срещи на местния "Ботев" сърцето е на стадиона, за да могат повече хора да подкрепят кампанията. После младежите го местят в парк "Дъбника" и на други места в града, където се очаква събитие с по-голяма посещаемост. От пролетта метално сърце има и в Мездра.


Идеята за металните сърца всъщност се заражда по Черноморието, като скоро след това е пренесена в различни краища на страната. Хората по места започнали сами да ги изработват и днес сърцата са над 100, каза Лазар Радков от кампанията:


"Много има, десетки са със сигурност, няма да се изненадам, ако са над 100. Хората понякога имат нужда от символи. Казват в някои села имало сърце и в София трябва да има. Хубаво, но в София събрах последния път 50 тона без нито едно сърце. Как точно сърцата ще помогнат, като има 150 доброволни пункта за събиране на капачки само в София, 1/3  от всички 400. Но хората имат нужда от външна мотивация, от символи..."


Организаторите на "Капачки за бъдеще" смятат да направят регистър на металните сърца, превърнали се в символ на кампанията, за да улеснят хората, които я подкрепят:


"Ще направим регистър, за да се знае, защото има и други кампании. Всъщност има сърца за други каузи, които не знаем какви каузи са, които не знаем каква отчетност имат. Не можем да гарантираме за другите каузи, ние можем да гарантираме само за себе си", обясни Лазар Радков.



Досега кампанията "Капачки за бъдеще" събираше средства за закупуване на кувьози за малки болници в страната. Тази есен потребностите от такава апаратура ще бъдат изцяло удовлетворени, затова организаторите проведоха проучване от каква друга техника имат нужда. Предстои резултатите да бъдат обобщени, а през есента, да се проведе поредното голямо събиране на пластмасови капачки, средствата от които ще бъдат за нова медицинска апаратура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46