Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улпия Ескус - възможности за развитие на туризъм

Снимка: БНР


Днес в "Цветовете на деня" ще се върнем назад в историята: до един от основните градове на римската провинция Долна Мизия. Това е Улпия Ескус, намиращ се до село Гиген, община Гулянци, област Плевен.

Римският град е възникнал през І век като наследник на тракийско селище. Около него по-късно е изграден лагерът на Пети македонски легион. Военният лагер получава статута на колония след славната победа на император Марк Улпий Траян над даките. По случай победата Улпия Ескус е обявен за град със собствено управление. Римският град се превръща във важен кръстопът, като силен разцвет преживява през ІІ - ІІІ в., когато е изградена централната градска част. 

Доц. Гергана Кабакчиева е ръководител на дългогодишните разкопки, които проучват древното селище. 

"Улпия Ескус е един от най-големите градове на Долен Дунав и със сигурност най-красив. Разкритата част показва изключителна монументална архитектура. Преди да се появи на това място градът, сто години по-рано е бил настанен римски легион. Мястото е било обитавано от грамотни хора откъм декорация и архитектура. Още с основаването си, този град получава статут на колония - т.е голям град. Името на местните жители е включено в наименованието Улпия Ескус, а също така и името на император Траян".

Античният град е строен по типичния за римските градове начин- има правоъгълна форма, а улиците са в посока изток - запад и север - юг. Улпия Ескус е един от малкото градове в цялата Римска империя, чийто форум красят цели 4 храма.

"Въпреки монументалното изграждане на всички сгради, напоследък този град е доста неподържан. Ние сме на терен от 15 дни. Обектът не е почистен. Идват туристи, сърцето ме боли. Представяме се лошо в очите на тези, които проявяват интерес. Сякаш тук е джунгла. Ескус има перспективи, години наред говоря и пиша по темата. Останките от този древен град се намират на специално място - разположението е между устието на р. Искър и големият Дунав, а това създава природна защитеност. Височината, на която се намира Ексус, е равна на морския бряг. Това е особеност за римляните. Двата водни пътища, защото Искър в древността е била плавателна, са създавали благоприятно разположение за развитието на градска структура. Затова градът бързо става икономически център на Долна Мизия".

Един от основните храмове в древния римски град - Храмът на Фортуна - е уникален заради намерения строителен надпис, който съвсем точно датира изграждането му. Построен е само за две години - 190-192 г. след Христа. Земетресение в края на VI век обаче разрушава храма - затова археолозите намират непокътнати успоредно нападалите колони. При разкопките е открита и оригиналната статуя на Фортуна, която днес се съхранява в Археологическия музей в София. Други интересни останки са от гражданската базилика - единствени по рода си на Балканите.

"Градът и руините от този град стоят в ужасен вид, не е за посещение направо. Положението се променя постепенно. Използваме всякакъв начин да активизираме почистването. Разкритата част трябва да бъде приведена в европейски вид, за да привлича още повече туристи. Туристи има. Хората идват с коли, с велосипеди. Ескус е посещаван обект. Тази година пък ще продължим разкопките към Голямата сграда с музайката "Ахейци". Тя е световен паметник. Тя е част от украсата на най-голямата и представителна сграда от късноримския период. Портикът, над който работим, ни дава информация затова, че най-вероятно в сградата е бил посрещнат император Константин Велики, когато пристига за откриването на моста през Дунав".

Маршрутът на велоприключението "Дунав ултра" преминава през Улпия Ескус, което е един от начините за популяризиране на историческия обект, казва още Гергана Кабакчиева.

"Не случайно пиша статии за Ескус още от началото на 90те. В една от статиите съм го нарекла българският Ефес. Архитектурната декорация, която украсява централния площад, е била издигната от архитекти от древния Ефес. Ескус има перскептиви, няма да спра да го повтарям, да пиша за тях. Не е пресилено да кажа, че това е обект на национален туризъм, който е познат и в световен мащаб. За реклама и популяризиране предприемаме от години и друго действие: оттук минава маршрута на "Дунав Ултра". Целта е не само Ескус, разбира се, а всички обекти по брега на Дунав".

С брой 88 на Държавен вестник от 1965 г. римският град е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието с категория национално значение. През 2011 г. в брой 104 на Държавен вестник Улпия Ескус получава статут на археологически резерват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02