Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага на грипния сезон- безплатни ваксини за възрастни

2
Снимка: БГНЕС


Започна кампанията за имунизация с противогрипна ваксина. Най-подходящият период за това са месеците октомври и ноември. През тази година за първи път с безплатни ваксини могат да се имунизират хората над 65-годишна възраст. Тази възможност е предвидена в Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Пепа Цветанова.

"През януари 2019 година с постановление на Министерски съвет е приета Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката при възрастни хора с четиригодишен период на действие от 2019 до 2022 година. Предвидено е препоръчителната имунизация срещу грип при възрастните хора над 65 години да бъде безплатна за тях, т.е. да се реимбурсира от Здравната каса. Хората, които ще препоръчват, изписват и поставят ваксината, са общопрактикуващите лекари. Към момента все още няма доставка на противогрипни ваксини по националната програма, но периодът за имунизиране е октомври - ноември, така че все още има време да се поставят ваксините. Важно е при поставянето им човек да бъде здрав. Като за първа година експерти са предвидили да бъдат обхванати10 % от възрастното население, които да получат безплатната имунизация."

В детска възраст ваксините могат да се поставят след 6-месечна възраст, като имунизацията е препоръчителна най-вече за деца с придружаващи заболявания. Ваксините са напълно безвредни, обясни още лекарят:

"Противогрипните ваксини, които от десетилетия вече се прилагат, са напълно безвредни, високо ефективни и дори и да не предпазват на 100%, то на 80-90% намаляват заболеваемостта и също така намаляват усложненията от грип, които могат да настъпят, и, разбира се, смъртността."

В имунизационния кабинет на здравната инспекция също се поставят ваксини, но те трябва да бъдат предварително закупени от аптечната мрежа. Засега желаещите да се ваксинират са малко, предимно възрастни хора.

Д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция Видинчани споделиха различни мнения за ваксините срещу грип:

"Не, не се ваксинираме. Ние гледаме да се храним по-здравословно, да ядем много мед, много плодове и зеленчуци, да се наспиваме... Ваксини, не, предпочитам всичко да става по-биологично и натурално, даже се притеснявам понякога от ваксините... Имам чувството, че по някакъв начин влияят негативно на имунитета на малките деца... Имаше бележка при личния лекар за такава ваксина, която е безплатна за хора на възраст от 50 до 70 години, мен ме обхваща и ще си я поставя... Имам на 9 годинки момченце, разликата изобщо не е голяма и аз си сложих, но си бяхме еднакво болни... Да винаги си поставяме, от Испания идваме и там се научихме да се имунизираме, а откакто го правим, не сме имали никакви проблеми с грипове..."

Поставянето на противогрипна ваксина е препоръчително, затова изборът е на всеки от нас дали да си я направи, или не. За тези, които ще разчитат на добрия си имунитет, специалистите припомнят, че той зависи от комплекс от фактори. Сред тях са здравословното хранене и начин на живот, физическата активност, както и избягването на стреса и психическите натоварвания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Спасиха "пострадали" и отстраниха щетите от верижна катастрофа край Видин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двама души са в тежко състояние, а още няколко са леко пострадали при верижна катастрофа край Видин. Инцидентът е на магистралния път в района на пътен възел "Макреш". За щастие сцената е част от учение на Единната спасителна система в област Видин , а не реална ситуация.  В пътния инцидент на новопостроения участък от скоростния път..

публикувано на 16.10.24 в 15:15

Проф. Кирил Топалов: Пиесата "Бог високо" е съвременна и днес

След 35 години пиесата "Бог високо" от проф. Кирил Топалов отново ще се играе на театралната сцена. Поставена е във видинския драматичен театър от режисьора  Минчо Събев.  "Бог високо" проследява събитията във Видин при управлението на Осман Пазвантоглу и пребиваването в града на Софроний Врачански.  Пиесата е написана през пролетта на 1989..

публикувано на 16.10.24 в 14:33

Белоградчишките скали стават сцена на огън, танц и светлина

Спектакълът "Благодаря, България" ще се проведе на 19 октомври в Белоградчик. Идеята за него се заражда след като авторът Грета Пенчева , която е хореограф и режисьор, се завръща отново в България след 7 години живот в чужбина: "Живях в Англия, на Канарските острови и след това се преместих в Мадрид, с идеята да сбъдвам голямата..

публикувано на 16.10.24 в 12:00

ОУ "Иван Вазов" във Видин прилага метод за социално-емоционално учене

Във видинското Основно училище "Иван Вазов" учители работят по нова методика за преподаване, т.нар. "социално-емоционално учене".  Методът представлява процес на научаване и прилагане на нагласи, убеждения, умения и поведенчески модели, които помагат на децата да взимат правилни решения и да се социализират по-добре.   Влизам в час по..

публикувано на 15.10.24 в 16:00

Гимназия в Мездра спечели проект, свързан с Българската армия

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра спечели проект по национална програма към Министерството на образованието и науката под надслов "Българската армия - славно историческо минало и настояще" . Учебното заведение е едно от трите училища, които са одобрени в област Враца да получат средства, за да осъществят проектните дейности, казва..

публикувано на 15.10.24 в 15:00

Ефективно ли използваме храната

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г.  Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите.  За тревожната тенденция говорим с Биляна Константинова от Фондация "Mate Kitchen" и автор на..

публикувано на 15.10.24 в 14:55

Ще има ли достъп до игрищата във видинските училища в извънучебно време

Лятото мина, а спортните площадки в училищата си останаха затворени за видинските деца. Сагата да бъдат ли отворени игрищата за външни лица или не продължава. Общинският съвет прие решение на 9 юли тази година учебните заведения да предоставят достъп до съоръженията си в дворовете в извънучебно време.  Вносител на предложението е..

публикувано на 15.10.24 в 14:00