Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистериозните кутии - покупка на шанс, оказваща се лъжа

Кога имаме право на рекламация?

Снимка: Радио ВИДИН



Измама с мистериозни кутии като част от забавна игра залива интернет. Търговци предлагат кутии с изненади срещу сериозни суми, но вместо обещаните подаръци - в тях обикновено няма почти нищо. Вместо предполагаемите закупени скъпи стоки, измамените получават евтини фалшиви продукти. Избягвайте подобни оферти, съветват от асоциация "Активни потребители". Комисията за защита на потребителите трябва да намери доказателства, за да обяви тази практика за нелоялна, казва директорът на асоциацията Богомил Николов:

"Мистериозната кутия е нов вид търговска практика, която разчита на изкушението на потребителите да получат нещо скъпо срещу малко пари. Организаторите определят минимална гарантирана стойност - т.е ти казват, че за 10 лева вътре ще намериш нещо скъпо. Обикновено следва изненада - отваряш и вътре има кабел, химикал или нещо дребно, струващо 0.50 лева. Ако се обърнете към търговеца и го питате, защо ви е измамил, той ще ви отговори, че цената е реална. На здрав разум съветвам да разчитат потребителите. Да не се подвеждат. Не е ясно колко пъти в тези кутии може да се появи скъп предмет. Бъдете умни и внимателни. Комисията за защита на потребителите ще се нуждае от няколко месеца, за да издаде заповед за забрана".

През последната година в КЗП са постъпили приблизително 4 хиляди жалби, свързани с покупки онлайн. Модата наречена “mystery box” тръгва от големите световни сайтове за продажби и достига до малки съмнителни групи в социалните мрежи у нас. Предлаганите кутии са в различни варианти за мъже и жени, и на различни цени. 

Пазаруваме ли онлайн, съществува риск да не останем доволни от получения продукт. Имаме право на рекламация при всяко несъответствие на стоката с договореното от нас, включително за стоки втора употреба, когато след доставката, при първоначалния преглед или при съхранението, монтажа, изпитванията или експлоатацията са открити несъответствия с договора за продажба. Като потребители имаме право да предявим рекламация на стоката или услугата, независимо от това дали производителят или търговецът ни е предоставил търговска гаранция на покупката. 

Законовата гаранция ни дава право да направим рекламация на стоката."Имаме срок за връщане на даден срок без да посочваме причина - 14 дни, когато сме купили стоката онлайн или извън търговския обект. Четете закона, защото потребителите се смятат за измамени. Пак повтарям: когато пазаруваме онлайн или извън обекта. Втори важен момент е, когато купим стока, която е дефектна. Тогава имаме право на рекламация - тя се предивява в търговския обект или в магазин на веригата. Търговецът е длъжен да регистрира тази рекламация - дали е основателна и дали ще я удоволетворят, това е друга тема. Имаме право на ремонт или на замяна в 30-дневен срок. Ако е невъзможно поради някаква причина - имаме право да си получим парите обратно или пък да уговорим отстъпка от цената. Потребителите трябва да се обръщат към търговците добре подготвени".

При подаване на рекламация задължително прилагаме и документите, на които се основава претенцията.

"Трябва да бъде пазен документът, с който е придобита стоката - касова бележка, квитанция от карта, платежно нареждане. Търговецът с пълно основание ще откаже рекламация, ако не му бъде представен документ. Търговците често не удоволетворяват дадена рекламация, казвайки че причината за дефекта е потребителят. Такива спорове са чести, трудно се установява истината".

Правото да предявим рекламация произтича от законовата и евентуално от търговската гаранция, с която е защитена покупката на потребителска стока.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00