Милиони професионалисти в цял свят празнуват на 20-ти октомври Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.
Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на Worldchefs Д-р Бил Галахър. Датата 20 октомври съвпада с датата на създаването на Световната асоциация на Готвачите (The World Association of Chefs' Societies, по-късно преименувана в Worldchefs) в Париж, Франция през 1928 г. а на това първо събиране, легендарният Огюст Ескофиер е бил избран за първи почетен президент на Worldchefs от присъстващите 65 делегати от 17 държави. В наши дни световната асоциация включва над 100 асоциации на готвачи от цял свят.
Предизвикателство ли е да си готвач? Емил Георгиев е собственик на ресторант във Видин, с опит в кулинарията от цял свят:
"Работил съм в различни държави, различни кухни, различни националности. Любовта към кулинарията ме накара да започна с професията. Работил съм в Чехия, Германия, Америка, Кипър, Италия и др. Така трупаш опит, виждаш нови продукти, подправки, нови методи. Колкото е трудно, толкова е и предизвикателно. Забравяш за лично време, работиш всеки ден по 12, 14, 16 ч. Като обичаш професията, не ти тежи. Дори като свършим работа, пак с това се занимаваме, четем нови тенденции. Наскоро гледах колега - преподава курсове за любители."
Изготвянето на едно меню за ресторант е сложно и трудно, споделя Емил Георгиев:
"Какво ще се предлага, каква е кухнята, какви продукти може да намериш в дадената област- не е лесно. На всички състезания, които сме ходили, има между 5-10 % жени, останалото са мъже. Което ме навежда на мисълта, че мъжете са по-добри готвачи или обичат повече професията. Жени се срещат в "карвинг-а", което са разни изображения от плодове. Всеки може да си мисли, че един готвач има изобилие от най-вкусни храни, но не е така. Повечето случаи се храним на крак, седнали в някой ъгъл, нещо сглобено за 2 секунди, просто да е храна, за да можем след това продължим работа. Едно от основните неща с, които се храним е сандвича- той е най-лесен. Професията изисква търпение, нерви и време. Меню със здравословна храна е трудно да се поддържа."
Повечето видинчани обичат да готвят, стига това да не е по задължение, показва анкета:
"Обичам да готвя, доставя ми удоволствие. Предпочитам да готвя нещо по-сериозно, това ми е задължение. Смятам, че готвачите са много ценни. Мисля, че мъжете професионалисти са по-добри, но в ежедневието жените са по-добри... Готвя и като хоби, и като задължение... Не обичам да готвя, съпруга готви по-хубаво, оставям го да цапа и после мия...Обичам да готвя мъжки работи, салата за ракията, пържени яйца..."
Със сигурност всеки обича до похапва вкусно приготвена храна. Професията, обаче е трудоемка и неблагодарна и изисква отдаденост, споделят от бранша. Иначе кулинарията се е развила много през последните 100 години и една от основните причини е новите и иновативни техники на приготвяне на храната, както и по-добрите методи на съхранение и пренасяне на хранителни продукти от всички точки на планетата.
Световният ден на фотографа се отбелязва всяка година на 19 август. Това е дата, посветена на едно изкуство, което съчетава техника, усещане за момент и емоция. Без значение дали става дума за професионални снимки, или за обикновени кадри, запечатани с телефон, фотографията е универсален език, който ни свързва със света, с историята и със самите..
Променя ли се Видин към по-добро, се питат видинчани. Емблематични и знакови обекти в старопрестолния град се включват в проекти за благоустрояване. Вече повече от година продължава реставрацията на терасите на плажа край крепостта "Баба Вида". Метални ламарини заграждат достъпа до горните етажи на плажа, а пък условия за плаж край Дунава няма..
Със символична "първа копка" днес започна обновяването на ул. "Цар Иван Асен ll" във Видин. Улицата ще бъде напълно ремонтирана в участъка от околовръстния път до бул. "Панония". Пътният участък ще бъде един от главните входове и подходи към града, коментира по време на официалната церемония Румен Лилов, заместник-кмет на Община Видин по..
Сборник с разкази, стихотворения и есета, написани от учители и ученици от ПГ "Васил Левски" в Мездра предстои да бъде издаден. "Междучасие от странични ефекти" е неговото заглавие. Идеята е на преподавателя по английски език, а целта е да се насърчи творческото въображение и така да се подкрепят авторите, казва директорът на гимназията..
Български филми и автентични народни хора под открито небе. Това ще предложи второто издание на инициативата за съживяване на лятното кино във видинското село Ново село. Подеха я преди година група млади хора, обединени в Сдружението "КиноГледка". За да сбъднат мечтата си в селото отново да има филмови прожекции, младежите инициираха почистване..
Когато седнем в ресторант, кафене или на морския бряг с чаша студена лимонада, последното, за което искаме да мислим, е дали ще ни изненада сметката. Но законът е категоричен - в менютата на заведенията задължително трябва да са посочени и цените, и грамажите на предлаганите ястия и напитки. И това не е просто формалност - то е наше право..
Участниците в Международната гребна регата по Дунав ТИД (TID-Tour International Danubien) пристигнаха във Видин. По традиция лагерът на гребците е разположен край крепостта "Баба Вида" в града. Най-дългото гребно събитие в света, с дължина от над 2500 км, започна в края на юни месец от Инголщад, Германия. Преди да навлязат в българските води на..