Милиони професионалисти в цял свят празнуват на 20-ти октомври Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.
Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на Worldchefs Д-р Бил Галахър. Датата 20 октомври съвпада с датата на създаването на Световната асоциация на Готвачите (The World Association of Chefs' Societies, по-късно преименувана в Worldchefs) в Париж, Франция през 1928 г. а на това първо събиране, легендарният Огюст Ескофиер е бил избран за първи почетен президент на Worldchefs от присъстващите 65 делегати от 17 държави. В наши дни световната асоциация включва над 100 асоциации на готвачи от цял свят.
Предизвикателство ли е да си готвач? Емил Георгиев е собственик на ресторант във Видин, с опит в кулинарията от цял свят:
"Работил съм в различни държави, различни кухни, различни националности. Любовта към кулинарията ме накара да започна с професията. Работил съм в Чехия, Германия, Америка, Кипър, Италия и др. Така трупаш опит, виждаш нови продукти, подправки, нови методи. Колкото е трудно, толкова е и предизвикателно. Забравяш за лично време, работиш всеки ден по 12, 14, 16 ч. Като обичаш професията, не ти тежи. Дори като свършим работа, пак с това се занимаваме, четем нови тенденции. Наскоро гледах колега - преподава курсове за любители."
Изготвянето на едно меню за ресторант е сложно и трудно, споделя Емил Георгиев:
"Какво ще се предлага, каква е кухнята, какви продукти може да намериш в дадената област- не е лесно. На всички състезания, които сме ходили, има между 5-10 % жени, останалото са мъже. Което ме навежда на мисълта, че мъжете са по-добри готвачи или обичат повече професията. Жени се срещат в "карвинг-а", което са разни изображения от плодове. Всеки може да си мисли, че един готвач има изобилие от най-вкусни храни, но не е така. Повечето случаи се храним на крак, седнали в някой ъгъл, нещо сглобено за 2 секунди, просто да е храна, за да можем след това продължим работа. Едно от основните неща с, които се храним е сандвича- той е най-лесен. Професията изисква търпение, нерви и време. Меню със здравословна храна е трудно да се поддържа."
Повечето видинчани обичат да готвят, стига това да не е по задължение, показва анкета:
"Обичам да готвя, доставя ми удоволствие. Предпочитам да готвя нещо по-сериозно, това ми е задължение. Смятам, че готвачите са много ценни. Мисля, че мъжете професионалисти са по-добри, но в ежедневието жените са по-добри... Готвя и като хоби, и като задължение... Не обичам да готвя, съпруга готви по-хубаво, оставям го да цапа и после мия...Обичам да готвя мъжки работи, салата за ракията, пържени яйца..."
Със сигурност всеки обича до похапва вкусно приготвена храна. Професията, обаче е трудоемка и неблагодарна и изисква отдаденост, споделят от бранша. Иначе кулинарията се е развила много през последните 100 години и една от основните причини е новите и иновативни техники на приготвяне на храната, както и по-добрите методи на съхранение и пренасяне на хранителни продукти от всички точки на планетата.
Слушател на Радио Видин алармира за лошото състояние на третокласен път в участъка от разклона за Арчар до Дреновец. Според Цветан Петров, през средата на юни са извършени дейности по почистване на банкета около шосето, след което машините са подравнили настилката. Въпреки това, участъкът остава в лошо състояние - с компрометирано асфалтово..
Крайдунавският парк във Видин ще бъде с нова визия . Модернизацията на една от емблемите на старопрестолния град трябва да завърши до октомври 2026 година, обяви зам.-кметът Десислава Тодорова по време на символичната първа копка, с която се даде начало на реализацията на мащабния проект. Визията на местната власт е паркът да се..
В седмата неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Тогава Той се допря до очите им и рече: нека ви бъде по вашата вяра." (Мат. 9:29) След като възкресява дъщерята на Иаир, Спасителят Си..
Втората световна война все още е болезнен спомен през 50-те, но светът вече прави всичко по силите си да остави миналото зад гърба си. Хората искат живота си отново нормален. Бившият военен пилот Бил Дилън също. За да го постигне обаче, се налага да открие една жена, която не иска да бъде открита. А междувременно по крайбрежието на цялата Френска..
В рубриката "Професия хоби" днес ще се потопим в едно изключително преживяване - пикник, но не какъв да е, а луксозен и стилен . Тази идея напоследък набира все повече популярност по света и вече достига и до нашите красиви кътчета в Северозапада. Представете си арка, нежно украсена със зеленина и понякога озарена от нежни лампички и..
Жега е - градусите скачат, асфалтът пари, а тялото жадно, жадно, търси глътка свежест. И ако водата е най-добрият приятел в летните дни, то освежаващите напитки са нейни верни съюзници. От класическата лимонада и айряна, до по-съвременните ледени чайове, смутита и безалкохолни коктейли - изборът е голям, а ефектът - моментален: хидратация,..
Летните горещини не се отразяват зле само на нас, хората, но и на нашите четириноги приятели . Силното слънце, високите температури, нагретият асфалт - са все врагове за животните. Хидратацията, както при нас, така и при тях, е от изключително голямо значение. Особено опасно е в часовете с най-голяма жега, когато дори кратка разходка може..