Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истински истории за силата на вярата описва нова книга

4
Снимка: Борислав Радославов

С
Търсения за силата на вярата и духовните устои на народа - това е в основната на новата книга на Борислав Радославов, която събира чудодейните места на България. От Кръстова гора до Черепишкия манастир, от храма в Кабиле до Врачешката обител, от Поморийския манастир до Клисурския и Лопушанския, в изданието са описани 24 места с чудотворна сила. Авторът е журналист и писател от Зверино, където членува в инициативния комитет от патриотични българи. Преди година Радославов издаде книга за Дядо Добри - Светецът от Байлово.

"Идеята се породи постепенно. Посетих Кръстова гора, там се запознах с отец Серафим. Започнах да научавам за чудодейни изцеления, случили се с искрена вяра, с искрени молитви. Научавайки историите на тези хора, сякаш се промених. Осъзнах, че Бог не се търси единствено когато е трудно или си в беда. Започнах да събирам данни, сведения и информация за подобни чудотворни истории не само от Кръстова гора, а и в други обители. Така започна моята обиколка, която в крайна сметка беше от единия край на България, та чак до другия. Стигнах до над 40 църкви, манастири, места с лековити извори. Не открих просто прекрасни места, а неподозирани истории. Направи ми силно впечатление, че мястото, на което ние сме родени - Северозападна България - ни е отнело много от добрите перспективи, но все пак е наградено с магически места. Говоря за манастирите, които са светини, нуждаещи се от опознаване. Успях да събера тези места в 392 цветни страници. Наред с всички тези истории, има и притчи. В книгата ще намерите отечески съвети, както и молитви".

"Чудодейните места в България" е пътеводител не само за изцелението на тялото, но и на душата, казва авторът Борислав Радославов. Няма българско селце, град и местност, в които хората да не вярват в силата на чудесата. Сред описаните места в България, открояващи се със своята чудодейност, са намиращите се в Северозападна България Клисурски, Лопушански, Чипровски и Черепишки манастири. В книгата може да се прочете как сакати прохождат в Клисурския, как бездетни зачеват след молитви в Лопушанския, как се открива нов живот в Черепишкия, а също така и за изцеляващите мощи на Йоан Рилски, намиращи се в Чипровския манастир.

"Може би малко хора знаят, че мощите на Свети Иван Рилски - чудодейни, откликващи на молитви. Подобни сведения има от монаси и миряни, ставали свидетели на тези чудеса. Тези примери трябва да се показват, да бъдат чути. Това е истинската история за силата на вярата. Аз мисля, че тези моменти могат да мотивират. Събрах 100 случая на излекувани хора от различни страдания - бездетни хора, сдобиващи се с рожбичка. Писал съм за Виолета, жена от Клисурския манастир, която се обръща към Бог със силата на сърцето си. И след това проглежда. Такива неща се случват в тези свети обители".

Дали става дума за църква, параклис, манастир, аязмо, оброчен камък, икона или друго, истинските истории за силата на вярата на тези места са записани и част от тях ще прочетете в книгата. Преди всичко човек трябва да има силна вяра и молитвите му да са от сърце и от душа, завърши разказа си авторът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00