Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори и... изводи

Местни избори '2019 вече са в историята. Резултатите показват, че управляващата партия ГЕРБ загуби няколко областни града спрямо вота преди четири години, но запази увереното си предимство пред останалите политически формации, като добави редица по-малки общини и кметства. Видин е едно от изключенията- тук кметското място спечели местна дясна коалиция, която подкрепи за кмет д-р Цветан Ценков. 


"Видин е един от градовете, където ГЕРБ не показа задоволително представяне. Вижда се, че в тази община не е особено добро представянето и на БСП, която е формация традиционно силна и добре представена в Северозапада. ГЕРБ ще трябва да си направи сериозни изводи, защото има няколко места в страната, където не успяват точно срещу кандидати, които имат по-скоро дясна политическа биография. 

Изборджийството става все повече занаят. Структурите вече не се състезават много-много по идеи, вдъхновение и пр. Много силно вече е и мажоритарното гласуване- има търсене за личности. Важно в тези избори в страната беше дали партиите успяваха да издигнат свежи хора. Хора, които изглеждат усмихнато, свежо, с повече харизма, с по-добър имидж- Калин Каменов във Враца, Живко Тодоров в Стара Загора, Пенчо Милков в Русе, Борис Бонев в София. Има очевидно търсене на "проветряване" в политика и Борисов мисля, че го осъзнава. Големият извод е, че има очакване за ново, дори за нов тип правене на политика. Нова беше и кампанията- по-усмихната. Премина времето на лошо гледащите от плакатите кандидати, търси се по-позитивното- негативните кампании губят. Другото ново е, че хората започнаха да търсят нов тип, по-скоро граждански, а не толкова партийни кандидати", обясни политологът от Галъп Интернешънъл Първан Симеонов.


"Резултатите във Видин показват едно отчетливо желание за промяна на развитието на общината. Забелязва се доста характерна тенденция за местните избори, а именно- мажоритарността на вота. Д-р Ценков стана кмет точно, защото е личността на д-р Ценков, който има своето влияние, присъствие, уважение сред гражданите на Видин за разлика от електоралната подкрепа, с която се ползват партиите, които са го издигнали за кмет. Изборите във Видин показаха, че избори печели не този, който вика най-силно, който кряска най-мощно, а този, който създава и чертае перспективи. Д-р Ценков проведе позитивна кампания- не отричаше направеното от неговия съименник Огнян Ценков, не отричаше ролята на ГЕРБ. Във Видин бяха избори, в които единият кандидат казва: "Ние сме ГЕРБ и идваме и правим това, което правим и досега", а другият кандидат казва: "Хубаво, прекрасно- това нека го има, но дайте и да надградим, да направим и други неща за Видин". Хората гласуват според надеждата, която им даваш. Когато им нарисуваш хоризонт, когато им кажеш, че ще живеят по друг, по-добър начин, тогава печелиш доверието на хората. 

По принцип е по-добре, когато се води позитивна кампания- не само като брошка, която си закачил на ревера. Когато излизаш и казваш: "Гласувайте за мен, защото съм по-малкото зло, а другите са мръсници", не печелиш доверие. Политиците у нас имат съществен дефицит- не си признават грешките и са склонни да затъват в дребни крамоли и игри на его, които не касаят избирателя. На хората им е важно кой ще докара работни места, кой ще оправи пътищата, осветлението, кой ще създаде перспектива за развитие, кой ще начертае хоризонт. Тогава се печелят избори, т.е. когато водиш кампания метафорично казано "с усмивка", резултатът е налице, когато я водиш с високомерие и назидателен тон, резултатът също е налице...", е прочитът на Петър Кичашки от Института за модерна политика.



Още по темата и как анализаторите тълкуват политическите изказвания след изборите- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45