Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ученици от Видин посетиха винарска изба

6
Снимка: Николай Хараламбов

Ученици от Професионална гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" Видин посетиха винарска изба "Две тополи" в село Неговановци. Поводът е Световната седмица на предприемачеството, а идеята- да се запознаят с работния процес при произвеждането на божият еликсир. Технологът на избата Петър Илиев показа на учениците целия работен процес- от почистването на гроздето до бутилирането на виното. Младежите видяха машините за мачкане на грозде, контейнерите за ферментация, дървените бъчви, в които виното отлежава, лабораторията за изследване качеството на продукта и проследиха бутилиращия процес.


"Почти всички съвременни сортове грозде са възникнали на територията на днешна Грузия. Младото червено вино е хубаво да се кантира за да се убият танините. Най-добре е да отворите бутилка вино и да я изпиете на другия ден", обясни Петър Илиев.


Защо са се спрели на предприятие с производствен процес и какви са целите на урока, обясни Ели Цветанова, старши учител по икономически дейности в гимназията.

"Тъй като за нашия регион непрекъснато се говори, че нищо не се случва, и че безработицата е много голяма, ние решихме да дадем пример за това, че наистина се случва нещо. В пътуването се включиха ученици от 8, 9 и 11 клас. Те придобиха реална представа що е то предприятие, защото понякога оставаме с впечатление, че родителите са безработни или не водят децата си на местоработата им и на тях това им изглежда твърде теоретично. Условно казано минахме по пътя на виното. Децата научиха кога се бере гроздето, как се почиства и през какви процеси на обработване минава гроздето за да стане на вино, как се бутилира и съответно- това, че цялата работа е подчинена на европейски стандарти. Те проявиха интерес да отидем и на друго място, което означава, че сме събудили тяхното любопитство", каза Ели Цветанова.

Мириам Георгиева е 11 клас в гимназията, специалност "Икономика и мениджмънт". Посещението в избата е било интересно за нея, но сподели, че има бизнес идея да направи танцова школа, защото смята че младите не се движат достатъчно.

"Разбрахме как протича процеса при направата на виното, как ферментира гроздето, в какви съдове се прибират ферментиралите плодове. Показаха ни как се бутилира виното. Видяхме лабораторията, научихме какво е ферментация, ферментатор, декантиране", разказа Мириам Георгиева.

Собственикът на избата Петко Мичев е софиянец и според него регионът има стратегическо географско разположение и традиции в отглеждането на грозде и производството на вино.

"Дойдохме тук, защото това е край, който има богати традиции по отношение на вината и винопроизводството. В общия недостиг на работна ръка, който имаме в България във всички сектори, тук все още се намира кой да работи. Намираме се в един край на България, за който всички казват, че е западнал, но аз твърдя, че не е точно така. Намираме се на 3 граници. Тук е Дунава, пътищата за Европа. Района е лесно достъпен отвсякъде. Земята е уникална за отглеждането на вино тук, защото почвата е наносна. Икономически погледнато, ползвали сме европейски субсидии, но има собствено участие и то не е малко", обясни Петко Мичев.

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона“ – час, в който песните говорят

 В това издание на „Музикална зона“ ще чуете песни, които не просто звучат – те разказват. Зад всяка от тях стои история – понякога тъжна, понякога романтична, а понякога магическа. От безсмъртната „Jolene“ на Доли Партън, родена от ревността и красотата на една непозната жена, до поетичната „Hijo de la Luna“ на испанската група Mecano – легенда..

публикувано на 13.10.25 в 09:00

"Неделник" от 12 октомври 2025 година

Сезон любим. Есен. Всичко се стяга за зимата. В градините всичко е прибрано. Има все още зеле, праз лук и някой тъгуващ за слънце грозд в лозето. Есен е. Земята е кална. И тя чака зимата. Всички я чакаме. Всички чакат и предаването „Неделник“ . И още как! Художници от Ботевград показват в галерия "Кутловица" в Монтана свои творби в..

публикувано на 12.10.25 в 14:11

Добра и лоша почва

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.  "Който има уши да..

публикувано на 12.10.25 в 08:00

Бягство от час по математика завърши с "катастрофа" в товарен влак

Четирима ученици, избягали от час по математика, пострадаха при "катастрофа" между автомобил и товарен влак. Инцидентът стана на неохраняем жп прелез в жк "Строител" във Видин. С него започна Съвместното областно учение на съставните части на Единната спасителна система при пътнотранспортни произшествия , което тази година бе на тема "Осигуряване на..

публикувано на 10.10.25 в 17:29

Хазартната зависимост не е лош навик, а сериозно психично разстройство

По данни на БАН (Българската академия на науките) между 4 и 7% от българите страдат от хазартна зависимост. 80% от тях имат и други психични страдания. Хазартната зависимост не е просто лош навик – тя е сериозно психично разстройство, признато от Световната здравна организация като форма на импулс-контролно нарушение, казват от асоциация "Само..

публикувано на 10.10.25 в 17:12

Коя е "Божана"

Един от най-интересните и може би романтични периоди в нашата история са следосвобожденските години на България. Години на търсене на идентичност и запознаване със свободата. Години на промени, в които традициите и познатото се сблъскват с новото време и всички негови предизвикателства, а българинът трябва тепърва да се учи какво е да живееш без..

публикувано на 10.10.25 в 17:10

Георги Георгиев: Младият подкастър, който не се страхува да каже истината

Днес ще ви запознаем с едно младо и свежо лице от Криводол - Георги Георгиев . В интернет пространството е известен с никнейма go6kolo6ko - име, което вече се превръща в запазена марка за свободомислие и смелост. Георги е студент по журналистика, но не чака дипломата, за да започне да прави журналистика.  Той вече има свой собствен подкаст..

публикувано на 10.10.25 в 16:30