Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месото за празниците- откъде да го купим?

Снимка: Радио ВИДИН


Подготовката за коледните и новогодишните празници е в разгара си, едно от най-важните неща за тях е богатата трапеза. А традиционната трапеза на българина включва месо. Тук идва въпросът- откъде и от кого да купим. 

Не е тайна, че в града на различни места са разлепени обяви, с които се предлага месо от частни стопани. При позвъняване на един от телефоните разбрахме, че се предлага телешко и свинско месо, с предварителни заявки. Телешкото месо е с цена от 8 лв. на кг.-  предлагат се бутове и плешки, а офертата за свинско месо е от 5 до 7 лв. кг. За сравнение, в търговската мрежа цените на свинското месо са около 10 лв. кг., а телешкото върви по около 12 лв. кг.

И тук изниква друг въпрос- склонни ли сме да закупим месо от частни стопани или ще заложим на лицензирани магазини. Оказа се, че повечето видинчани ще разчитат на сигурното и ще посетят големите магазини за покупка на месо за празниците:

"Трудно бих се навил да купя от частник. Стана така, че въпросът е да произведем, а като качество и опазване от болести, не се гледа много сериозно. За съжаление вина има и държавата, защото ветеринарните служби би трябвало да бъдат там през цялото време. Ще си купя месо от лицензирани магазини. Все пак, ако е познат човек и мога да разчитам на качеството, може и от него да закупя... Поначало купуваме от магазин, защото мислим, че там месото е най-добро. От частен не съм вземал никога, защото не знам какво е... Няма да стискам парите...Разлепените обяви може да те ударят в кантара, защото няма как да го измериш, това са старите трикове на търговците."


При покупка на месо от частни стопани съществуват рискове за здравето на хората, обяснява ветеринарният лекар Ивайло Иванов.

"Когато се касае за продукти от месо от домашни животни, които не са включени в животновъден обект и не са обект на контрол от страна на контролните органи, евентуални причинители на различни заболяване са микроорганизми. Статистически най-вероятно е да се попадне на салмонела или на някой вътрешен паразит, като свинска и говежда тения. Опасни са, влошават здравето и причиняват понякога тежки стомашни-чревни проблеми, които могат да се усложнят."



Във връзка с празниците инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните Видин извършват засилени проверки. Това каза за Радио ВИДИН Инж. Красимира Стойкова началник отдел контрол на храните към областната дирекция.


"Съществува риск за здравето и не бива да се купува от частни лица. Трябва да се купува от регламентирани търговци и регистрирани предприятия, които претърпяват ветеринарен контрол от ветеринарни специалисти. Във връзка с празниците се извършват засилени проверки, като се следи основно по сградов фонд оборудване, начина на съхранение на храните, температурните условия, тяхното етикетиране и представяне на потребителите. Проверяват се приоритетно традиционните за празниците храни. Проверките продължават, по празниците ще имаме дежурни инспектори, които ще извършват проверки на обектите, където има по-голямо струпване на хора, а именно складовете за търговия на едро и по-големите обекти. По всяко време гражданите могат да подават сигнали на горещия телефон- 0700 122 99."



Почти всички сме яли месо от животни, отгледани от нашите дядо и баба. Вкусът е неповторим и може би това кара хората да си купят месо от частен стопанин. Всеки сам решава какво месо и от къде ще си го закупи, но трябва да знаем, че освен, че крие рискове за здравето, продажбата на такова месо е абсолютно забранена. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца казва: "Buongiorno!"

"Buongiorno, Враца!" - казваме на всички, които са предвидили в рамките на утрешния ден да се потопят в италианската култура под Околчица. Интересни занимания, любопитни срещи, освежаващи напитки и разбира се автентични вкусове от традиционната за Италия кухня - това са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на близо..

публикувано на 23.08.24 в 09:30

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25