Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова година с чаша пенливо вино (видео)

4
Снимка: Радио Видин

В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.

"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"

Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:

"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5  атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."

Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:

"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."

Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:

"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."

Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.

Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:

"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."

Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.

Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какво ще се случи, ако прочетем "Зелената тетрадка"

„Сгреших много, като купих тази тетрадка. Но сега е твърде късно за съжаление, щетите са нанесени.“ Това са първите думи, които Валерия Косати – една уморена италианска домакиня, съпруга и майка – записва в тетрадката, която купува в края на 1950 г. под напора на внезапен импулс. След тях животът ѝ вече никога няма да бъде същия...

публикувано на 14.02.25 в 17:05

Ученици от Арчар проведоха празничен урок "Лозе, вино и веселие"

В СУ "Христо Ботев" в Арчар организираха празничен урок на тема "Лозе, вино и веселие", посветен на празника на лозаря Свети Трифон Зарезан.  В община Видин това е едно от училищата, в което има паралелка "Лозаровинарство". Взимайки доброто си настроение и готови да предизвикаме сетивата си с дегустация на вино, се отправяме към двора на..

публикувано на 14.02.25 в 16:40

Ново село отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С богата музикална и танцова програма в Ново село отбелязаха празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан. Под звуците на духова музика  жителите на видинското село се хванаха на хоро и се насочиха към лозовите масиви на местната изба.  По повод празника в лозовите масиви отец Мариян отслужи водосвет за здраве и берекет, след което се състоя и..

публикувано на 14.02.25 в 15:49

Улични котки за късмет

Видинската поетеса Диана Сиракова се грижи за пет бездомни котки . Всеки ден те я посещават в галерията към Народно читалище "Цвят". Още една писана пък всяко лято идва да разгледа картините. У дома Диана Сиракова , която е голям любител на животните, се грижи за котарака Бари. Какво я кара да полага тази грижа и за любовта към животните на..

публикувано на 14.02.25 в 15:30

Програма на Български фонд за жените подкрепя граждански организации за противодействие на насилието

Програма "Силна" на Български фонд за жените (БФЖ) подкрепя организации, които работят на първа линия за противодействие на насилието. Няма статистика, която да сочи какъв е мащабът на проблема и за съжаление държавното финансиране не е достатъчно. Понякога напълно липсва, а са нужни навременни средства, казва Рая Раева, директор „Кампании..

публикувано на 14.02.25 в 15:18

България се включва в Международния ден на даряването на книги

Наред с другите празници, които отбелязваме днес, 14 февруари, честваме и Международния ден на даряването на книги. Отбелязва се от 2012 г. под мотото "Дари книга на дете". Денят е изцяло доброволческа инициатива, насочена към увеличаване на достъпа и интереса на децата към книгите. Подкрепена е от автори, издатели, блогъри и частни лица от над..

публикувано на 14.02.25 в 14:00

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари, освен ден на любовта и на виното, е и ден, в който се почита професията на археолозите и тяхната роля за откритията и проучванията, които разкриват историята на нашата страна и цивилизация. По този повод ще ви срещнем с Алексей Алексеев , който е роден във Видин, учил е във Велико Търново, където и работи. Завършил е висшето..

публикувано на 14.02.25 в 12:00