Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова година с чаша пенливо вино (видео)

4
Снимка: Радио Видин

В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.

"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"

Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:

"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5  атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."

Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:

"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."

Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:

"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."

Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.

Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:

"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."

Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.

Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видински ученици са финалисти на международното състезание "Математика без граници"

Финалистите в XII турнир на международното състезание "Математика без граници" от Видин са двама ученици, възпитаници на ППМГ "Екзарх Антим I"-Видин . Това са Преслав Панов от 5-ти клас и Йоана Янкулова, ученичка от 8-ми клас. "Математика без граници"  е състезание, което се организира по линия на Съюза на математиците във Видин..

публикувано на 06.05.25 в 16:30

Ученик от Видин стана петият най-добър барман в страната

Огнян Тодоров , възпитаник на ПГТ "Михалаки Гроргиев" - Видин , спечели 5-то място на Националното състезание за "Най-добър млад барман“ , което се проведе в к.к. Боровец. В момента Огнян е 12-ти клас в паралелка " Ресторантьорство и кетъринг" и участва в това състезание за втора поредна година.  "Ние бяхме осемнадесет..

публикувано на 06.05.25 в 16:25

Четирима мъже от село Капитановци осуетиха телефонна измама

Преди дни,  четирима мъже от видинското село Капитановци ,   успяха да предотвратят телефонна измама, благодарение на бързата си и адекватна реакция. Това са  Пламен Панталеев , Георги Петров , Цветомир Веселинов и Явор Стоянов.   Телефонната измама е била насочена към възрастна жена от същото село. В поредица от телефонни разговори..

публикувано на 06.05.25 в 15:20

Веско Гоцов, овцевъд: Да сме здрави! Стадата ни да се множат!

На Гергьовден в  "Земята, която ни храни" избрах да ви срещна отново с един потомствен овцевъд- Веско Гоцов от монтанското село Безденица. Той е от хората, които дават мило и драго за своите животни и противно на много други, които разпродават стадата си заради многото неуредици в сектора, увеличава своето и към момента се грижи за 700 овце от..

публикувано на 06.05.25 в 14:10

Българските етнографи празнуват

Днес е 6 май - една дата, която безспорно е популярна и важна за българския народ. В този ден Православната църква отбелязва паметта на Св. Георги Победоносец, един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, убит по време на Диоклециановите гонения. Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и..

публикувано на 06.05.25 в 12:00

Богата програма в Мездра за празника на града

На 6-ти май град Мездра отбелязва своя празник. По традиция денят за жителите и гостите на града, започна с празнична литургия в храм Св. "Георги Победоносец" . Днес официално ще бъдат открити традиционните Празници на културата "Мездра-май“.  Програмата на ежегодния форум, който се организира от Община Мездра, включва 35 културни, обществени..

публикувано на 06.05.25 в 11:09

Детска градина "Желязко Попниколов" във Видин организира литературен конкурс

Детска градина „Желязко  Попниколов“- Видин организира Областен литературен конкурс за стихотворение на тема "Мечтая да съм стихотворец" . Радио ВИДИН е медиен партньор на инициативата . Съорганизатори на проявата са  Регионално управление на образованието – Видин и  Община Видин.  Право на участие имат всички деца от 4 до 7 години, които..

публикувано на 05.05.25 в 17:30