В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.
"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"
Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:
"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5 атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."
Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:
"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."
Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:
"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."
Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.
Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:
"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."
Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.
Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов
Финалистите в XII турнир на международното състезание "Математика без граници" от Видин са двама ученици, възпитаници на ППМГ "Екзарх Антим I"-Видин . Това са Преслав Панов от 5-ти клас и Йоана Янкулова, ученичка от 8-ми клас. "Математика без граници" е състезание, което се организира по линия на Съюза на математиците във Видин..
Огнян Тодоров , възпитаник на ПГТ "Михалаки Гроргиев" - Видин , спечели 5-то място на Националното състезание за "Най-добър млад барман“ , което се проведе в к.к. Боровец. В момента Огнян е 12-ти клас в паралелка " Ресторантьорство и кетъринг" и участва в това състезание за втора поредна година. "Ние бяхме осемнадесет..
Преди дни, четирима мъже от видинското село Капитановци , успяха да предотвратят телефонна измама, благодарение на бързата си и адекватна реакция. Това са Пламен Панталеев , Георги Петров , Цветомир Веселинов и Явор Стоянов. Телефонната измама е била насочена към възрастна жена от същото село. В поредица от телефонни разговори..
На Гергьовден в "Земята, която ни храни" избрах да ви срещна отново с един потомствен овцевъд- Веско Гоцов от монтанското село Безденица. Той е от хората, които дават мило и драго за своите животни и противно на много други, които разпродават стадата си заради многото неуредици в сектора, увеличава своето и към момента се грижи за 700 овце от..
Днес е 6 май - една дата, която безспорно е популярна и важна за българския народ. В този ден Православната църква отбелязва паметта на Св. Георги Победоносец, един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, убит по време на Диоклециановите гонения. Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и..
На 6-ти май град Мездра отбелязва своя празник. По традиция денят за жителите и гостите на града, започна с празнична литургия в храм Св. "Георги Победоносец" . Днес официално ще бъдат открити традиционните Празници на културата "Мездра-май“. Програмата на ежегодния форум, който се организира от Община Мездра, включва 35 културни, обществени..
Детска градина „Желязко Попниколов“- Видин организира Областен литературен конкурс за стихотворение на тема "Мечтая да съм стихотворец" . Радио ВИДИН е медиен партньор на инициативата . Съорганизатори на проявата са Регионално управление на образованието – Видин и Община Видин. Право на участие имат всички деца от 4 до 7 години, които..