Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва регистрация на домашните прасета

4
Снимка: Радио Видин

Започва подаването на заявления от стопаните, които искат да отглеждат прасета за собствена консумация в дворовете си. Новостите в Закона за ветеринарномедицинската дейност бяха представени на регионална среща във Видин на институции и местна власт, имащи отговорности към дейностите, заложени за изпълнение през тази година, за справяне с Африканската чума по свинете


"Първата стъпка, която хората трябва да направят, е да си регистрират обекта. Не са големи изискванията за личен двор с до три броя свине, така че трябва да отидат при кмета и да попълнят заявление по образец за регистрация. Започваме срещи по места с общинските епизоотични комисии, на които да обясним на кметовете как да процедират. Ще направим специални листовки, в които точно е описано какво трябва да се направи от стопаните: дрехите, обувките, дезинфектант, затворен фураж и елементарни условия- 1 квадратен метър на едно прасе в кочината, където ще си гледа коледното прасе. Това стартира още от другата седмица, законът е факт, чакаме само одобрения от БАБХ образец и започваме регистрацията", каза за Радио ВИДИН д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.


Пет случая на заболяването Африканска чума по свинете са регистрирани от началото на годината на територията на област Видин. Те са констатирани при отстреляни диви свине. Няма нови случаи на заболели домашни прасета. В началото на месец март на Дунав мост 2 при Видин-Калафат започва монтирането на модерна дезинфекционна установка срещу заразни заразни заболявания, допълни Валери Велков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Търсят се 18 кандидати за съдебни заседатели в Монтана

Общинският съвет в Монтана обяви прием на документи за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд - Монтана. Кандидатите трябва да бъдат дееспособни български граждани, които имат настоящ адрес в община Монтана, завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и..

публикувано на 22.08.24 в 15:08

Пуснаха движението край село Ивановци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Монтана в района на с. Ивановци. То беше ограничено и в двете посоки заради аварирал тежкотоварен автомобил по-рано днес. Движението се извършваше по обходни маршрути.

публикувано на 22.08.24 в 15:01

Нови транспаранти посрещат жителите и гостите на село Ослен Криводол

Благодарение на лична инициатива на жител на с. Ослен Криводол, пожелал да остане анонимен, от днес на няколко ключови места в селото са поставени транспаранти. Първият посреща жителите и гостите на населеното място на входа на селото с "Добре дошли", вторият е монтиран на оградата на кметството, третият упътва към изворчето Вункинец, а четвъртият..

публикувано на 22.08.24 в 14:59

Започва "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол е домакин на третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22-ри до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се обръща на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 22.08.24 в 14:55

Електрическо табло "оживява" в центъра на Видин

Стартира нова инициатива за облагородяване на градската среда във Видин.  След редица проекти за оцветяване на стари телефонни кабини, днес основателите на платформата "Естетика" съвместно с художничката  Теодора Обретенова  обръщат внимание на друго често пренебрегвано градско съоръжение – електрическите табла, едни  често сиви и скучни..

публикувано на 22.08.24 в 14:49

МРРБ: Сериозното засушаване е основна причина за недостига на питейна вода

В изпълнение на разпоредените от министър-председателя Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в МРРБ в сряда се проведе среща между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и..

публикувано на 22.08.24 в 14:19

Ограничено е движението по Е-79 край село Ивановци

Временно e ограничено движението и в двете посоки по път I-1 / Е-79 / Видин – Монтана в района на с. Ивановци поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут за всички МПС по път Дунавци – с. Арчар – с. Добри дол, по път с. Добри дол – с. Дреновец и по път с. Дреновец –..

публикувано на 22.08.24 в 14:12