Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Бояджиев на 70

Любомир Бояджиев в "Мистерията Дон Жуан"
Снимка: Драматичен театър- Монтана


Директорът на Драматичен театър Монтана Любомир Бояджиев отбелязва на 20 февруари своята 70-годишнина. Дългогодишният актьор и директор на трупата сподели, че освен личния празник, повод за празнуване днес му дават и неговите колеги, с които работи от години:


"Не знам доколко е празник вече една такава годишнина. Но аз съм на мнение, че старостта не е за страхливците. А и от друга страна, аз не се смятам за стар. Защото едни последни изследвания чета, че младежката възраст е до 55 години, от 55 до 75 е зряла възраст, от 75 до 85 е късна зрялост и след 85 вече може да се говори за старост. Така че имаме основание и да празнуваме. Естествено, все още не е дошъл моментът да правя равносметка на това, което е минало през годините. Миля, че това е за всички колеги- актьори, все още не сме изиграли коронната си роля. Може би това е участието в последния спектакъл. Аз съм казвал винаги, че ние, актьорите оставяме частица от душите си във всеки спектакъл, в който играем, защото да излезеш от собственото си Аз и да влезеш в Аз-а на героя е много, много голямо усилие и на нас ни коства много. Но мисля, че празник има и за това, че вече толкова години моите приятели са около мен. Аз казвам приятели, не казвам колеги, защото това са хора, които безкрайно обичат театъра и работят няколко професии..."


Любомир Бояджиев постъпва в драматичния театър "Драгомир Асенов" през 1974 година като стажант-актьор. Тогава участва в спектакъла "Когато гръм удари" по П. К. Яворов под режисурата на Димитър Гочев. Оттогава е изиграл над 100 централни роли в театъра. Ето защо на 70-годишнината си казва, че не мечтае за нови роли, а голямата му мечта е сградата на драматичния театър в Монтана да се превърне в едно малко монтанско НДК:


"Най-голямата ми мечта е да се намерят средства, тъй като аз сам направил едно тотално обследване за енергийна ефективност, за ремонт на сградата и тотален ремонт на всички звена - озвучаване, осветление, сценична механизация. Надявах се да влезем в програмите "Региони в растеж", защото сградата не е реновирана от 1977 година. Та мечтата ми е това - да се намерят средства, да се направи от тази сграда едно малко монтанско НДК. Парите не са много, около 3,5 млн. лева са необходими."

На личния си празник Любомир Бояджиев ще посрещне колеги и приятели в театъра. В Международния ден на театъра - 27 март, ще празнува с публиката на Монтана, която ще може да го гледа в "Мистерията Дон Жуан". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29