Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов закон за движението по пътищата превръща актовете във фишове

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин


Във фишове за бързо и лесно налагане на глоби на шофьорите да се превърнат актовете на КАТ - това предложение е заложено в проект на нов закон за движение по пътищата. Преди години бе взето решение Законът за движение по пътищата да се раздели на три отделни закона, а сегашното решение е нормативният акт да остане един, но да е в по-опростен вариант.

Основното предложение е за всяко нарушение, дори най-тежките, да може да се санкционира с фиш и той да може да се плати на място. Планира се и нарушителите да получават фишовете си от КАТ по имейл. Бързото налагане на санкции е сред основните задачи на новия закон, коментира председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

"Безспорно има нужда от нов закон. За пет години се нагледахме на над 35 поправки. Именно затова новият закон трябва да бъде достатъчно адекватен и да издържи поне няколко години. Положително е, че има желание за облекчаване процедурите по плащане на санкциите. За да платиш 50 лева в КАТ, губиш много време - такова, каквото обикновено човек няма. В цял свят санкциите се плащат на място или по телефона. Ние предложихме автомобилите на полицията да бъдат оборудвани с POS терминали - нарушаваш закона, плащаш веднага. Подкрепяме съставянето на електронен фиш, влизащ веднага в сила. Уточнявам още веднъж, че актът констатира нарушението, но не определя санкцията. С наказателното постановление, което се издава на база съставен акт, специален орган определя размера и вида на наказанието. В електронния фиш се вписва нарушението и моментално се определя наказанието - т.е имате възможност веднага да заплатите".

Според експертите в брашна проектът е с пропуски. Трябва да се търси засилване на превенцията, а не толкова отпадането на чувството на безнаказаност при нарушителите, продължи Георгиев.

"Към момента не се знае кой е в работната група за бъдещия закон. Предполагам се състои от чиновници, но те нямат експертиза. В България сме на принципа "нека пробваме". Законите се нуждаят от реален, а не административен подход. Сега сме тръгнали да залагаме на сакнциите. По света хората правят всичко възможно да няма санкции - ако пък някой прегреши, тогава идват те. Големият пропуск в закона е заложен проект на превенция. Държавата, обществото, институции, всички ние, трябва да направим всичко възможно хората да не извършват нарушения. Репресиите няма да накарат хората да спазват правилата. Превенцията предотвратява на 90 % нарушенията. Всъщност голяма част от нарушенията идват от хора, които не го правят нарочно, а просто не знаят, че са в такова нарушение. Продължаваме да занемаряваме обучението. Не се залага на експертизата. Старите проблеми отново няма да намерят решение, това е големият проблем".

Сред обсъжданите предложения има и следене в реално време на техническите прегледи, както и въвеждане на паспорт за всеки автомобил, за да се следи техническото му състояние. Пътните експерти настояват за бързина в изготвянето на новия закон, който е предложен за обществено обсъждане.

От Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата подкрепят облекчаването на административно-наказателния процес. Дори актът да стане фиш, нарушителят няма да се размине с отнемането на точки от контролния талон, казва още предложението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05