Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици решават спорове с насилие

Според психолози не преценяват какви могат да са последствията

Снимка: БНР

След поредна проява на жестокост сред ученици в страната, в "Посоките на делника" търсим отговор на въпросите какви са причините за агресията и как да я спрем. Последният шумно оповестен случай е от Стара Загора и далеч не е изолиран. Подобни ситуации често са с трайни  последствия върху психиката и поведението на децата в бъдеще, смятат психолози. При прояви на агресия децата не преценяват какво могат да причинят. Реагират емоционално и проектират върху жертвата това, което е наранило самите тях. Преодоляването на травмите понякога отнема дълго време, казват психолозите, затова усилията са насочени към превенцията.


"Конфликтите могат да бъдат от различно естество. Както е в случая, за който казвате, проблемът е заради момче. Други причини могат да са разменени обидни думи или нещо недоразбрано в интернет пространството. От там много често се получават конфликтите. Друга причина може да е социалното ниво. Някои ученици са с по-висок социален статус, разполагат с повече средства, други не чак толкова и се получават тези различия. В нашето училище няма такива случаи, в които да се забелязва разлика в това, че едни ученици разполагат с повече средства, други с по-малко. Опитваме се това да не се забелязва и да не се прави разлика между самите ученици. В нашето училище работим от 1017/2018 година по Механизъм за противодействие на тормоза в училище. Информираме родители и ученици какво означава училищен тормоз, как се проявява, какво влияние оказва върху развитието на децата, на учениците, какви са последствията и съответно следим да не се допускат такива форми на насилие в училище. Формите на насилие могат да са вербални, не само физически. Голяма част от проблемите тръгват от обиди, от отправени неприятни думи и се върви към физическа саморазправа. Тормозът може да е и вербален или социален, когато се отбягват ученици. Връстниците им не ги включват в различни социални групи, опитват се да ги злепоставят. Може и да е дигитален, този, който се случва в интернет пространството. Там може да се разпространява и информация, която да не е вярна и също води до появата на различен вид конфликти. В голяма степен нещата, които се случват в училище, са свързани и с дома, семейството на децата, затова в училище работим съвместно и с родителите. Не бихме могли да работим, ако нямаме тяхното съдействие дори, ако има недоразумение между самите ученици или за изясняване на някакъв проблем, конфликт, който е на начално ниво. Първо разговаряме с учениците, след това търсим съдействие и от родителите."- обяснява психологът в Професионална гимназия "Професор д-р Асен Златаров"- гр. Видин Корнелия Кирилова.


За днешните ученици не е нещо необичайно да са свидетели на спречквания  или размяна на обидни. Казват, че намесата на приятели също помага за потушаване на конфликтите. 


"Всички виждаме, че случаите с агресия зачестяват. По телевизията дават все повече такива случаи… Виждала съм момчета, които са групичка и момче, което се е отдалечило от тях. Бих се намесила в подобен вид спречкване, защото имам по-малък брат и не бих искала някой да го тормози"- казва Ралица Тодорова.


   "Някои го правят, за да изпъкнат, да са център на внимание, докато други намират изход как да изкарат всичко, което е вътре в тях"- обяснява причинете за агресията сред учениците Нанси Мирчева.


"Споровете по-често стават заради по-дребни неща, не заради нещо сериозно, което е и нещо нормално за тази възраст- от осми до дванадесети клас,  за да съм по-точен, след основното училище. Понякога от тези дреболии стават по-големи неща и трябва да се контролират. Такива конфликти по-често срещам извън училище. Причината е ,че дисциплината в училище е много добра"- обяснява  Филип Йорданов.


В проявите на агресия в училищата най-често участват момичета. Тази тенденция очертаха от врачанската дирекция на МВР и обясниха, че конфликтите между ученичките възникват заради момчета.


"Повечето от момичетата, за съжаление, са изключително агресивни и нахални. Имаме много такива случаи, поне по два такива случая на месец имаме", каза Десислава Иванова - криминален инспектор към Областната дирекция на МВР във Враца пред кореспондента на Българското национално радио Ива Антонова. 


Според психолога Стоянчо Христов, който работи в Центъра за обществена подкрепа в града, където консултират деца с противообществени прояви, във физиологически план момичетата се развиват по-рано от момчетата и по-рано усвояват социалния опит. Пред Ива Антонова той уточни, че агресията маскира дефицитите, които най-често са емоционални: 


"Тези емоционални дефицити се натрупват в резултат преди всичко на средата"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47