Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът заплаха за туризма?

Градски плаж Видин
Снимка: Полина Тодорова

Туризмът е поставен пред сериозно изпитание, заради разпространението на коронавирус по всички краища на планетата, в това число и България. Както знаем в нашата страна този отрасъл от икономиката е сериозно развит, отделно много българи посещават туристически дестинации извън страната. Има ли страни и места където е забранено да се пътува и отчита ли се спад на резервациите, обясни Николай Антов представител на туристическа агенция във Видин:


"Относно туристическите пътувания имаме стриктни указания от Външно министерство, Министерството на туризма, Министерство на здравеопазването, които ние сме длъжни да спазваме като лицензиран туроператор. Ограничени са пътуванията до Китай, Италия и Израел. Карантината в Израел е 14 дни, Италия също. В това време не се приемат туристически групи, затворени са летищата за полети, контролират се влакове. Тези, които са заявили пътувания туроператорите възстановяват сумите или предлагат по-късна дата. В нашият офис има туристи, които на 16 април трябваше да пътуват за Италия и с оглед настъпилото положение избраха друга дата за лятото, не се отказаха от пътуването. Преди 1 ден се прибрахме от успешно пътуване в Сърбия. На 19 имаме пътуване за Константинопол, има туристи, които се притесняват за своето здраве и всичко това ако те държат да се откажат е за тяхна сметка. Ако има официална забрана за пътуване до дадена дестинация ние ще я спазим при всички случаи. Не винаги на всяка цена трябва да се случат пътуванията, те се случват само тогава, когато са безопасни за нашите туристи. Все пак ние правим за тяхно удоволствие тези пътувания. Паниката е нещо много излишно, не може да ограничаваме културни събития, а в същия момент ресторантите и дискотеките да са пълни с хора. Не мога да преценя в момента дали има спад на интереса към туризма. Повечето от нашите туристи резервират предварително, примерно от октомври резервират за другия октомври. Интереса не го отчитам като намалял, но мога да отбележа интереса към самолетните билети е намалял има много анулирани полети за дестинациите Италия да речем. Абсолютно нормално е да има отлив заради създалата се ситуация, но това е временно и много бързо ще се промени."


Повечето видинчани не плануват пътуване, но това не е свързано със страха от заразата, показа анкета на Радио ВИДИН:


"Не е желателно да се пътува. Защото на места се събират много хора, но кой както реши. Няма кой да спре даден човек, то ние сами ако не се пазим - няма кой. Тази година не съм планувал почивка. Ако спечеля почивка, ще искам парите да ми дадат, не бих отишъл... Не планувам почивка в чужбина. В България може би, по-спокойно е тук. Не може да се предпазим, където и да е... Паника изобщо не трябва да има.. Къде да ходя? Ще си остана в тази хубава държава. Всичко е хубаво тук цени, заплати. И да имах планувана почивка нямаше да я отменя. Всяко лято работя на Слънчев бряг, дори и да е голяма психозата пак отивам. Там хората са със съвсем друго мислене."


Трябва да се има предвид, че ситуацията с COVID 19 за момента остава динамична и трудна за прогноза. При неблагоприятно развитие туризмът няма да е единственият засегнат отрасъл от икономиката. Всички се надяваме със затоплянето на времето вирусът да отслабне, което да ни позволи да пътуваме без ограничения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46