Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФК "Бдин" Видин е с ново ръководство

Снимка: Радио ВИДИН

ФК "Бдин" Видин вече има ново ръководство. На общо събрание на клуба бе приета оставката на досегашния Управителен съвет (УС) и бе избран нов управителен орган. До тази ситуация се стигна, след като досегашните членове на УС подадоха оставка. Основна причина за крайното решение е значително намалената субсидия за клуба от страна на Община Видин за- 20 000 лева, която е с близо 100 000 по-малко от миналата година. Събранието, което се проведе на открито на стадион "Георги Бенковски" заради ограниченията, породени от опасността от коронавируса, се водеше от администратора на клуба и дългогодишен треньор Пламен Петков. Новият Управителен съвет на "Бдин" е от трима членове- председател е емблематичният футболист и треньор Данчо Петков. В ръководството влязоха още бившият президент и спонсор на "Бдин" Жоро Василев- собственик на строителна фирма, както и Стефан Филаретов, който досега управляваше ФК "Партизани" Макреш.

Жоро Василев призова за отчетност от предишното ръководство на клуба:

"Някой да даде отчетност и да поеме отговорност за състоянието на футбола във Видин, за изразходването на финансите. От Общината ми казаха, че за миналата година са дадени 151 000 лева за футбола, а за благодарност сме на предпоследно място в класирането... Трябва да ви е пределно ясно, че целта до края на сезона е да оцелеем, защото в момента сме на ръба. С магическа пръчка няма да се оправят нещата. Мога да ви гарантирам, че ще има пълна прозрачност в клуба. Целта ни е да си възвърнем позициите във футбола. Призовавам футболните хора да помагат, а не да пречат..."

Гост на събранието беше общинският съветник Юлиян Петров, член на постоянната комисия по спорта в Общинския съвет.

"Определените за "Бдин" 20 000 средства от Общината наистина са "смешни" пари. Трябва да припомня, че първоначално бяха определени 63 000 лева за целия видински спорт. Председателката на комисията Наталия Милкова заедно с мен настояхме за поне още 60 000 лева. Ако не бяхме издействали тези пари, вие сигурно щяхте да получите 3 500 лева. Изразходваните миналата година средства от клуба до стотинка са отчетени- няма разминаване. От оставените в резерв за тази година 20 000 лева може да получите още 7-8 000 лева, но това са хипотетични цифри."

153 000 лева са изразходвани през миналата година, посочиха от администрацията на "Бдин" и допълниха, че 11 000 лева са необходими за покриване на съдийските такси годишно, още 16 000 лева са транспортните разходи. Все още не са изплатени по две заплати на футболисти, треньори и служители на клуба от миналата година.

Новият председател на "Бдин" Видин Данчо Петков обясни, че ръководството на Община Видин е обещало да осигури спонсорство на клуба, за да се подсигурят необходимите финансови средства за нормалното функциониране на школата и мъжкия тим:

"Трябва да знаете, че ще е много трудно. Този клуб е на дъното. Има такива финансови задължения, за които изобщо не подозирате. Този клуб няма дори банкова сметка- всичко е блокирано. Всичко е спряло да работи. И школата е спряла да работи. Почваме да работим и започваме от най-малкото дете, което дойде тук. Оттук натам- само с хора от Видин- треньори, футболисти, ръководство, домакин и пр. Но ще са необходими минимум 10 години- такъв е срокът един клуб да тръгне от нулата и да направи местен отбор за професионалния футбол. Засега никой няма да ви товари с цел- класиране за нещо, изпадане, неизпадане- избивате си го това от главата, само работете. Мога да ви обещая, че ще се работи честно и коректно."

Мартин Методиев остава треньор на представителния отбор. Павел Огнянов ще води юношеските формации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бдин" отстъпи на "Локо" Мездра във Видин (СНИМКИ)

"Локомотив" Мездра победи с 2:1 "Бдин" на стадион "Георги Бенковски" във Видин. Дербито на 6-ия кръг на Северозападната Трета лига предложи динамичен футбол с много голови положения и пред двете врати. За гостите се разписаха Васил Калоянов (25 мин.) и Сергей Георгиев (56 мин.), за видинчани точен бе Радослав Захариев (34 мин.). Мачът започна с..

публикувано на 05.10.24 в 18:56

Стартира състезанието по офроуд в Мърчево

38 пилоти участват в състезанието по офроуд в бойчиновското село Мърчево . Кметът на общината Светлин Сретениев откри надпреварата: "Очаквахме около 20 автомобила, но действителността показа друго- в момента са 38 автомобила и над 1000 зрители в този дъждовен ден. Това никак не е малко да се случи в Мърчево и то за първи път." Трасето е..

публикувано на 05.10.24 в 16:23

Борци от Враца заслужиха сребърни медали на силен форум по борба

Борци от Враца заслужиха сребърни медали на силен форум по борба, съобщиха от Спортен клуб "Ботев 93".  На Балканското първенство в Скопие, столицата на Република Северна Македония, във възрастова група U17 при кадетите  Валентин Валентинов  в категория 80 килограма и  Калоян Иванов  в категория 51 килограма завоюваха сребърни медали. Съвсем малко не..

публикувано на 05.10.24 в 12:41

Световният рекорд на Цанко Цанков е признат

Две седмици след историческото плуване на Цанко Цанков от 120 километра без спиране в река Дунав, днес сутринта постижението беше официално ратифицирано от авторитетната Асоциация за световни рекорди (OWR). От организацията изпратиха на Цанков сертификат за автентичност и поздравления за успеха на 19 септември.  В него пише, че плуването е било по..

публикувано на 04.10.24 в 16:41

Срещу неудобен съперник започва участието на Монтана в Адриатическата лига

Баскетболистките на Монтана започват участието си в Адриатическата лига при жените.  В събота тимът на Преслав Пешев гостува на Цинкарна /Целе/, който е три пъти шампион на Адриатическата лига и за мнозина е най-класния отбор в първенството.  "Не си спомням победа в Целе, възможно най-трудният съперник. Предвид обаче амбициите, които заявяваме този..

публикувано на 04.10.24 в 15:26

Траялният офроуд дебютира в Северозападна България

В бойчиновското село Мърчево ще се проведе през почивните дни състезание по траялен офроуд. За първи път подобен вид автомобилно състезание ще има в Северозападна Българи, каза кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев. "Двама ентусиасти от Мърчево, Теодор и Иван, и едно младо момче, което е от Монтана, казва се Калоян, направиха среща..

публикувано на 04.10.24 в 15:14

Феновете на Ботев с безплатен превоз за гостуването в Пловдив

Фенове на Ботев /Враца/ се организират да подкрепят любимците си по време на следващия им мач.  В неделя тимът на Христо Янев гостува на Хебър /Пазарджик/, като срещата от програмата на 11-ия кръг на Първа футболна лига ще се изиграе на пловдивския стадион „Локомотив". Фенклубът на врачани организира безплатен превоз за срещата, текат и записвания...

публикувано на 04.10.24 в 14:51