Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка от Италия: "Не се притеснявам, мисля позитивно"

4
Снимка: Личен архив

Как се живее в период на социална изолация в малко селце в Северна Италия, какво смятат италианците за опасността от коронавирус и притесняват ли се останалите в Италия българи? Отговор на всички тези въпроси ни дава Мая Иванова. Българката е родом от град Кула и от 10 години живее в Италия- страната, засегната в най- голяма степен от COVID-19.

"В едно селце между Милано и Венеция съм, но лошото идва отвсякъде. Цяла Италия е заразена. Селището се намира на 300 км. от Милано и е спокойно в момента. Всички сме под карантина. Изпълняват се всички наредби. Излезе постановление, всички да бъдат в домовете си. Един от семейството да пазарува от магазините. Селището е малко и се ходи в съседния град. Всякакви провизии, касаещи къщата са ни предоставени. Нищо не ми липсва. Хората са натоварени малко психически, защото италианците живеят по друг начин от българите. Имат достатъчно забавления и излизания извън работа. Сега, като са затворени и го разбират по друг начин. Психически са натоварени и нервни, но виждам, че всички искат да са здрави и да не допринесат с нещо лошо на семейството и близки. Всички публични места, като ресторанти, барове, плажове и спортни зали са затворени. Аз не се притеснявам, мисля позитивно."

Мая Иванова е оптимистка и смята, че всичко това, което се случва в цял свят ще отшуми. Италианците са изпълнителни и стриктно спазват наложените от държавата мерки, за превенция на коронавируса- казва Мая Иванова. Тя живее в Северна Италия, откъдето тръгна разпространението на заболяването. И българката, както и италианците, я потиска животът в карантина:

"Виждам отсреща паркинга, магистралното шосе, улиците, всичко е празно. Това точно ме потиска, защото преди месец всичко беше оживено. Хората по това време излизат на слънце, отиват на плажа, разхождат животинките, правят си разходки. Това ме потиска. Сякаш бомба е паднала. В най- големите гастрономи влизат по 10 човека. При влизане има дезинфектанти, с които си мият ръцете и при излизане е същото. В малките гастрономи и в аптеките влизат по 2-3 човека. Това са магазините, които са отворени. Всичко друго е затворено в момента. С едно семейство обсъждахме, как е дошло това нещо в Северна Италия. Доколкото разбрах германец е дошъл на ски в Северна Италия и пренесъл вируса, без да е знаел, че е заразен и оттам почва всичко. За момента не възнамерявам да се връщам в България. Живот и здраве лятото ще се прибера, когато съм си планувала отпуската, ако всичко мине добре. Имам комуникация с познати българи тук. Има такива, които са спокойни, но повечето са притеснени."

Мерки трябваше да се вземат още в началото, смята Мая Иванова. Тогава обаче опасността не била приета толкова сериозно. За да не се натоварва от негативните новини в медиите Мая Иванова почти не гледа телевизия. С нетърпение очаква лятото, защото има планирана почивка до остров Малта, а след това ще се прибере и в Кула, при близките си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00