Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детската книга е компилация от различни парченца изкуство - казва детската писателка Катя Антонова

| обновено на 02.04.20 в 15:15
2
Снимка: Венцислав Величков

В Международния ден на детската книга ви срещаме с детска писателка Катя  Антонова. Книгите ѝ  са доказателство за нейния талант и умение да докосва детската душа и да представя своите истории искрено и чистосърдечно така, като го правят децата.  Нейни са книгите "Рибка", "Двете кралства",  "Феята от захарницата", "Седмицата на мишлето", "Принцесешки истории и други необикновени случки", "Какво значи да си силен" и др. За детската книга в днешния свят Катя Антонова споделя:


"В другите държави детската книга има много специално място, тъй като тя дава много интересна възможност на децата да са в контакт с изкуството от най-ранна възраст, въобще тя е като една компилация от различни парченца изкуство. Много се радвам, че през последните години и в България тя се сдоби с едно по-специално място и хората имат по-различно отношение към нея. Смятам, че всяка книга трябва да носи послания. Стремим се да носят изкуство, силен смисъл, да тласкаме към разсъждения... Тази моя героиня Ванилия я свързвам като характер с Пипи, а от друга страна я свързвам с моята голяма дъщеря, която имаше такъв подобен нрав. Сега я виждам в лицето на малката ми дъщеря, тя ме мотивира да  напиша последната, трета книга и я посветих на нея. Защото тя изключително силно ме мотивира да я напиша. Децата ми помагат като ме подкрепят. Малката ми дъщеря толкова харесва книгата за феята, че всеки ден ме питаше: "Има ли нова глава?" И аз вечерно време като седна да ѝ чета, тя се заливаше от смях и както съм написала в посвещението: "Нейният смях ме кара да продължавам напред и да напиша следващата."... Срещите с децата ми липсват, тези срещи имат много особено въздействие върху мен,  усещам прилив на енергия от живия контакт с тях."
 


В условията на онлайн общуване и онлайн преподаване Катя Антонова, която е майка на четири деца, работи у дома и има  възможността по цял ден да е с децата си:


"Само мога да кажа: "Горките ми деца!", на които съм много благодарна, че се справят толкова добре без мен, защото аз работя може би 18 часа на ден откакто е навлязло извънредното положение, тъй като освен, че съм писател, аз съм управител на издателство "Рибка"... За децата ми остава много малко време. Няколко принципа при издаването на детска книга имаме -  да е произведение на изкуството и да е с висока артистична стойност, посланията да са достатъчно  важни и да са формулирани достатъчно  добре и да се чете в целия проект любовта към децата. Най-добрите хора на този свят са децата. Пожелавам на възрастните да имат правилен подход към децата, да прескочим дразненето и да ги видим отвъд това, да ги видим колко са красиви, добри и чисти и да си спомним, че и ние сме били деца."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00