Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Готвенето у дома по време на изолация- забавно и полезно

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В ситуацията, в която се намираме в момента- да стоим затворени у дома, времето минава бавно. Какво би могло да ни помогне? Приготвянето на вкусна и питателна храна в тези условия е един от начините. Много хора започнаха да публикуват свои рецепти в социалните мрежи. Два- три часа в кухнята е добре запълнено и неусетно минало време. Терапия ли е готвенето? 

Иван Звездев, заедно със седемгодишния си син Иван- младши, показват рецепти и ги публикуват на Фейсбук страницата и в канала в Ютуб:

"Готвенето е доста добър метод да запълниш времето си по време на изолацията, в която се намираме...Хубаво е да се включват и децата. С по-леки задачи се справят и това ангажира вниманието им... Сега за Великден всеки може да се опита да направи козунак и да опече агнешко..."- съветва Звездев.


За Шеф Иван Манчев готвенето е и терапия, и вдъхновение. Той ни съветва да прекараме повече време в кухнята, за да направим нещо вкусно според възможностите си.

"Наистина е терапия и вдъхновение...Виждам, че хората публикуват снимки и клипове. Това наистина им запълва времето...За празниците могат да се приготвят класическите неща- козунак, курбан чорба и агнешко. Не е страшно да се опиташ да направиш козунак. Ако не стане тази година, то догодина да се опитаме пак..."- коментира Шеф Манчев.


Кухнята е сърцето на дома и в ситуацията, в която сме, тя наистина е спасителен остров. А в условията на ивънредно положение, когато няма фестивали и публични прояви, и юнашкият тиган на Ангел Ангелов е "под карантина". Това не му пречи да продължава да прави това, което най-умее- да готви: 


"Готвенето е ангажимент към семейството. То наистина запълва времето...В ситуацията, в която се намираме, го преоткрихме. Много е лесно да минеш през топлата витрина на някой магазин и да осигуриш вечерята, но друго е да я приготвиш... Стрък праз, няколко яйца и парче забравена сланина, са прекрасни съставки за вкусно ядене... Отначало много хора се впуснаха да готвят сложни ястия. Сега вече забавиха темпото и търсят по-простички неща... Козунаците са навлезли в страната през 30- те години на миналия век. Българският Великденски хляб се е наричал кукулник. Правил се в различни форми, като в четирите му края и в средата се слагат сурови яйца и така се пече. След това се маже с вода в която има разбито масло и мед..."- сподели Ангел Ангелов.


Неотменна част от трапезата за Великден наистина са великденските обредни хлябове
. Тъй като приготвянето им е свързано с боядисването на яйцата, те се замесват на Велики четвъртък или на Разпети петък, но най-често в съботата преди големия празник. Те са се наричали кукулник, но имат и други имена- кравай, паска, пита, турта, яйчелник, колак, пармак, кукла, боговица, каниска и други Така че, ако искате да изненадате близките си, може да направите кукулник.  



Ивайло Шопски е познат на цялата страна с пътуващото читалище "Бащино огнище". Сега читалището не пътува, но той е намерил интересно занимание по време на изолацията и на профила си във Фейсбук всеки ден публикува снимки на процеса за приготвяне на поредното ястие.

"Аз не спазвам рецепти. Всеки път е различно...Да, готвенето ми помага да запълня времето си...За Великден препоръчвам класическата дроб сърма. Лесно е, но и вкусно"- казва той.



Виолета Владимирова е от Оряхово, но от години живее в Холандия. Тя прави прекрасни торти и има страница във Фейсбук Вили Кейкс. И тя, както и всички хора в момента прекарва времето си у дома с децата и готвенето е утеха- чуйте нейната рецепта за козунак.

Прекараното време в кухнята не е изгубено време, а време в което сме направили нещо вкусно и полезно. Вие избирате сега агнешко или дроб сърма, кукулник или козунак за Великден да си направите. Важното е да сме живи и здрави- у дома!.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Добролево: Повечето неща в селото са направени с доброволен труд

Днес ще посетим село Добролево в община Борован. Намира се на 40 км северно от Враца, на 30 км южно от Козлодуй и на 35 км от Оряхово. Разположено е в китна долина на двата бряга на Барата, малка рекичка, която се влива в Бързица. Селото има интересно минало. - останки от праисторическо селище от бронзовата епоха се намират по левия бряг на..

публикувано на 09.05.25 в 14:27

България продължава да се топи и през 2024 година

Населението на България в края на 2024 година е 6 430 000 души. За една година то е намаляло с 8 100 души, сочат данните на Националния статистически институт. През изминалата година страната са регистрирани малко над 53 700 родени деца, като спрямо предходната година броят на живородените бебета е намалял с 3 700. В края на 2024 г. хората на 65..

публикувано на 08.05.25 в 10:00

Очаква ли ни нов ръст на безработицата?

Всяка пета фирма у нас планира съкращения, показва изследване на Българската конфедерация по заетостта.  Работодателите в страната запазват умерен оптимизъм по отношение на пазара на труда за периода април - септември 2025 година, отчитайки положителен коефициент на заетост от 3%. Причините са разнопосочни, като сред тях са сезонна заетост,..

публикувано на 07.05.25 в 10:45

Димитър Петров: Смело мога да кажа, че сме храбър народ

"Българската армия има огромна роля в нашата история още от Средновековието до наши дни. Още през средните векове тя е била основен стълб на държавността, който успява да се съхрани и през Третата българска държава, когато Българската армия освен като институция, която вдъхва доверие и уважение сред нашия народ, на нея се гледа като инструмент,..

публикувано на 06.05.25 в 11:37

Чудотворна икона на св. Георги от Атон се съхранява в Белоградчик

Днес храмовия си празник чества Белоградчик . Местната църква "Свети великомъченик Георги Победоносец” е на близо 160 години, разказа отец Рафаил , архиерейски наместник на Белоградчишката духовна околия: "Историята на храма е малко забулена в тайна, нямаме достатъчно информация за него. При ремонт преди години бе открито, че на северната фасада..

публикувано на 06.05.25 в 09:59

За ролята на акушерката и грижата за майката и бебето

5 май е ден, който обединява акушерките по цял свят. Отбелязва се от 1992 г. по инициатива на Международната конфедерация на акушерките, с цел да се популяризира дейността на медицинските работници в тази сфера и да се повиши осведомеността на обществото за грижите, които те полагат за майките и новородени деца.  "Тя се грижи за майката в..

публикувано на 05.05.25 в 14:59

Какви са рисковете за бременните жени в новата климатична реалност

Бременните жени са особено уязвими към високите температури поради физиологични промени на бременността, ускорен метаболизъм и намалено съотношение на телесната повърхност към масата. Това заяви  д-р Зорница Спасова- главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването...

публикувано на 05.05.25 в 14:57