Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденски благослов на Видинския митрополит Даниил (видео)

Христос Воскресе!

ПАСХАЛНО АРХИПАСТИРСКО ПОСЛАНИЕ

До всечестното свещенство, боголюбивото монашество и православния народ във Видинска епархия

Пасха 2020 г.


Възлюбени в Господа отци, братя и сестри – чеда на Православната ни църква в пределите на богоспасаемата Видинска епархия,

Христос Воскресе!




Велико спасение за човешкия род донесе победата на Господ Иисус Христос над смъртта: „Пасха велика! Пасха, която отваря за нас райските врати, Пасха, която освещава всички верни“ (стихири на Пасха)

Първите признаци на това спасение за човеците виждаме още в деня на Христовото възкресение: възкръсналият Спасител избави от риданието и скръбта жените мироносици, когато им се яви при празния гроб и укрепи сърцата им със Своя поздрав „Радвайте се!“ (Мат 28:9).

Също така, Господ освободи от страха и унинието Своите ученици и апостоли, когато дойде при тях при заключените врати на къщата, в която се бяха събрали в Сион и им даде Своя благодатен мир (Иоан 20:19-22)! Техните сърца се разгоряха с пламъка на божествената любов, когато Той отвори ума им да разбират Писанието и духовните им очи да виждат Неговото присъствие сред тях! (Лук. 24:31,32)

Любов, радост, мир – първите благодатни плодове на Христовото възкресение, с които се обогатиха Господните ученици и които им бяха за свидетелство, че ако останат верни и неразлъчни до края на живота си от своя Господ и Спасител, от Когото получиха тези дарове, то ще ги наследят в Неговото вечно царство, защото смъртта няма вече власт над Възкръсналия Христос (Рим. 6:9).

В усилното време, в което живее днес целият свят, ние православните християни повече от всякога се нуждаем да сме внимателни и да вникнем в значението на тази велика победа над смъртта, която Господ извоюва за нас.

Сърцата на човеците днес отново се смущават от разни страхове подобно сърцата на светите апостоли след Христовото разпятие и кръстна смърт. Сякаш и с нас са се изпълнили думите, които Господ каза на учениците Си на Тайната вечеря: „Ето, настъпва час и настана вече, да се разбягате всякой у вас си, и Мене Самичък да оставите“ (Иоан 16:32)

„Социалното дистанциране“ от Техния Учител им спести ужаса да застанат лице в лице с Неговите обвинители, неправедни съдии и мъчители, но също отегчи дотолкова сърцата им, че не повярваха, на свидетелството на светите мироносици, които Го бяха видели възкръснал. Разлъката от Христа и от събранието на учениците доведе свети апостол Тома да изживее агонията на съмнението през цяла една седмица, тогава, когато виждаше своите приятели и съапостоли изпълнени с Христовите мир и радост.

Възлюбени,

Празнуваме най-светлия празник на празниците – Възкресение Христово при извънредни обстоятелства. Но именно защото Христос премина през изпитания, каквито никой човек не е преминавал и с които никое извънредно положение не може да се сравни и след като претърпя всичко докрай победи самата смърт, чрез верността и послушанието Си към Своя Небесен Отец (Филипяни 2:8), то Той стана за нас тази непоклатна скала, която никаква буря, никакви природни, обществени, икономически трусове и лични трагедии не могат да поколебаят.

Той стана нашият непоклатен мир, защото победи света и ни помири с Бога. Предаден от ученик – Той не ни предаде; отречен от апостол – Той не се отрече от нас; изоставен от Своите ученици и отхвърлен от Своя народ – Той не ни изостави и не ни отхвърли; съден неспреведливо от създанията на Своите ръце, без никакъв грях или вина – Той, Който е Праведният Съдия полага душата Си за нашето спасение; бичуван, подиграван, заплюван – не се ожесточи и не се поддаде на злобата, но всичко претърпя, за да измие от нас сквернотата на греха; приковаван на кръста – ходатайства за нашето спасение.

Братя и сестри,

Нека в настоящите трудности и при всички смущения и бури в нашия живот винаги си спомняме за Христовата победа над смъртта и с вяра, упование и гореща молитва към Възкръсналия Животодател с търпение преминаваме всяко изпитание, като не се поддаваме на маловерие, колебания, заплахи, страхове и всичко, което би ни разлъчило от Христа. По примера на светите апостоли – преките очевидци на Спасителевото възкресение да се стараем да обогатяваме душите си с неговите плодовете – Христовите добродетели – мир, радост, дълготърпение, кротост, въздържание любов, чрез които Възкръсналият Христос живее в сърцата ни. Настоящите трудности ни предоставят благоприятна възможност да проявим състрадание, грижа и отговорност, както към нашето собствено здраве и живот, така и за живота и здравето на нашите ближни.

Отправяме гореща молитва за всички, които, през тези дни на изпитание, страдат от болестта обхванала целия свят. Онези, които са ни напуснали, покосени от болестта Бог да упокои в Своето вечно царство. Молитстваме за всички, които търпят трудностите на тази болест, онези, които изпълнявайки своя дълг с риск за живота си и в този миг не престават да се грижат за живота и здравето на страдащите. Молим се за всички, които при това извънредно положение бдят на своя пост, за да се поддържа до колкото може държавния и обществения живот. Не можем да не благодарим на правителството, че наред с необходимите мерки за справяне с епидемията се погрижи и за вярващия православен народ в страната ни, особено на този свят празник да имаме възможността в църковните събрания свещенодействено да прославим и благодарим  на Бога за Неговите неизречими благодеяния към нас и да изпросим Неговата богата милост и крепка помощ за благополучно преодоляване на постигналото ни изпитание. Вярваме, че Бог, Който не пожали единородния Син (Рим 8:32), а го отдаде за живота на света, няма да пренебрегне общоцърковната ни молитва и ще прояви Своята милост към народа ни, страната ни и целия свят!


Вярваме, че Бог ще прекрати скоро постигналото ни изпитание и ще ни дава винаги да тържествуваме с Христовата победа над смъртта.


Всесърдечно поздравяваме с Христовото Възкресение всички наши духовни чеда в пределите на Видинска епархия!


Христос Воскресе! Воистину воскресе!


С Пасхално благословение, 

   +Видински митрополит Даниил


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05