Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заявяваме персонален идентификационен код по имейл или по телефона

Снимка: РАДИО ВИДИН

Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“. В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Към момента почти 10 000 граждани от видинска област имат активен ПИК, като от обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 г. до момента издадените нови персонални идентификационни кодове са над 550. С ПИК на НАП могат да се ползват както е-услугите на агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини, сред които и Столична и други.

Общият брой е-услуги на НАП, достъпни с ПИК надхвърля 35, припомнят от приходната агенция. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пет ще са избирателните секции на 27 октомври в община Бойница

Гласоподавателите в петте избирателни секции в  община Бойница   ще гласуват с хартиена бюлетина  на изборите за народни представители на 27 октомври. Номерата и адресите на секциите са публикувани на интернет страницата на местната администрация.  Жителите на село Бойница ще могат да упражнят своя глас в пенсионерския клуб на ул. "Пуйо..

публикувано на 13.09.24 в 11:30

Монтана чества Деня на независимостта с концерт на 4 творчески формации

Монтана ще отбележи Деня на независимостта на България с празничен концерт, съобщават от Общината. Той ще започне в 10:00 часа н а 22 септември 2024 г. Събитието ще се проведе на откритата сцена на площад „Жеравица “.При неблагоприятни метеорологични условия то ще се състои в Народно читалище „Разум 1883“. В концерта, с който..

публикувано на 13.09.24 в 10:44

Кола удари автобус в ломско село

Шофьор на лек автомобил е пострадал след сблъсък с автобус в ломското село Ковачица . Инцидентът е станал вчера, 12 септември, около 07:00 часа. Пострадалият е 47-годишен местен жител, който е оставен за наблюдение в болницата с фрактура на ръката.  До катастрофата се стигнало, след като на прав участък шофьорът на лекия автомобил не оставил..

публикувано на 13.09.24 в 09:46

Намаляват първокласниците в област Монтана

913 първолаци ще прекрачат прага на училищата в област Монтана в понеделник, 16 септември. Спрямо миналата учебна година броят им намалява с 39.  Към 60 по-малко ще бъдат и учениците в региона. На 16 септември в класните стаи ще влязат общо 11 395 ученици, съобщават от Регионалното управление на образованието в Монтана. В 58 училища ще започне..

публикувано на 13.09.24 в 09:10

Изнесени пунктове за помощ при сдвояване към еЗдраве

Продължава кампанията на Министерството на здравеопазването за популяризиране на мобилното приложение еЗдраве и осигуряване на достъп на гражданите до здравните им досиета и възможността да се случи това без електронен подпис, а чрез издаване на т.нар  QR-код от упълномощени служители на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/.  В рамките на кампанията..

публикувано на 13.09.24 в 08:22

Жълт код за интензивни валежи в Западна България

Жълт код за интензивни валежи е обявен за 6 области в Западна България - Видин, Монтана, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.  Очакват се количества между 20 и 35 литра на квадратен метър.  Днес преди обяд над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Облачността от запад ще се увеличава. Около и след обяд на много места в Западна..

публикувано на 13.09.24 в 07:52

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05