Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир до 2014 г.

Снимка: Радио ВИДИН, Архив


Внезапно почина архимандрит Антим, със светското име Атанас Дулев, съобщават от Софийската света митрополия. Архимандрит Антим е роден в София на 31.08.1974 г., където завършва основното и средното си образование. Постриган е в монашество на 27.04.2002 г. в Раковишкия манастир "Св. Троица“, от блаженопочившия Видински митрополит Дометиан под духовното старчество на Величкия епископ Сионий. Ръкоположен в йеродяконски чин на 14.09.2002 г., а за йеромонах на 15.09.2002 г.. 
Отличен е с архимандритско достойнство на 03.07.2007 г. от митрополит Дометиан.
От 2002 г. до 2014 г. е игумен на Раковишкия манастир, като от 2009 г. до 2014 г. е и архиерейски наместник на Кулска духовна околия
От 2014 г. до 2016 г. е ефимерий в Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски". От 01 юни 2017 г. е приет на служение в Софийска епархия и назначен за игумен на Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично" – "Седемте престола".

Като игумен на Раковишкия манастир, архимандрит Антим гостува в предаването "Калейдоскоп" по Радио Видин за Деня на християнското семейство през 2011 година. Споделя, че винаги е знаел, че ще служи на хората и на Бог:

"Винаги съм знаел, че един ден ще бъда или свещеник, или монах. Аз съм щастлив, завършен, полезен- на себе си, на другите, знам какво правя, носи ми удовлетворение и ме радва това, което работя. ... Бог винаги е до нас. Животът по принцип е много лесен и простичък, ние си го усложняваме, хората... Библията ни учи на злото с добро да отговаряме.... Всеки да се моли както сърцето го учи и да се моли за съществени неща. На човек ви живота нищо друго не му е необходимо, освен здраве. Най-добра е хармонията душевно и телесно здраве и човек трябва да намира баланс, за да е полезен на себе си, на околните, и да може да се спасява в Господа- това е!"  

Опелото и погребението на архимандрит Антим ще бъде извършено на 15 май от 12:00 часа в манастирския храм на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ - „Седемте престола“. 

Поклон пред паметта му!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16