Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли прилагани по-строги наказания за дрогирани и пияни шофьори?

Промени в Наказателния кодекс предлага обвинител №1

Снимка: Радио Видин



Доживотен затвор за причиняване на смърт на пътя след употреба на наркотици и алкохол, както и при шофиране без книжка с превишена скорост - това предложение за промяна в Наказателния кодекс предлага главният прокурор Иван Гешев.

От 15 до 20 години затвор или доживотен такъв за причинена смърт при шофиране след употреба на наркотични вещества, както и с над 2 промила алкохол в кръвта, със скорост над 50 километра над разрешената, плюс отнемане на автомобила, иска Гешев. Конфискуване на колата на всеки с наличие на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества, е другото предложение на обвинител номер едно.

"Прокуратурата на Република България цели да постигне по-високо и по-ефективно разследване по транспортните престъпления", посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. На наблюдаващите прокурори е разпоредено при умишлени престъпления по транспорта незабавно да предприемат действия по изземване на транспортните средства и налагане на запори като бъдещи обезпечения по отнемането. 

"Предвидените наказания в сега действащия Наказателен кодекс не винаги съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост. Престъпление след употреба на алкохол или в пъти над разрешената скорост означава умисъл на дееца".

През 2015 година броят на образуваните наказателни производства, свързани с управление на МПС след употребата на наркотични вещества, е бил 90. На около 3000 нараства техния брой през 2019 година. Законодателните предложения са провокирани от смъртта на журналиста Милен Цветков.

По отношение на пияните и дрогираните не трябва да има компромис, е позицията на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, от която подкрепят конфискацията на автомобила. За констатирането на нарушенията е необходим физически контрол, каза председателят Владимир Тодоров.

"За да се установи този вид нарушение, камерата не помага. Необходим е физически контрол - колата да бъде спряна, да бъде извършена проверка. Първият проблем е, че МВР не разполага с достатъчно наркотестове. Тяхното използване може да се оптимизира - да се насочат към редовна проверка пред питейни заведения и барове. Превантивният ефект ще накара младежите да не сядат зад волана. Санкциите са следващ проблем. Главният прокурор прави радикално предложение - да се промени правната концепция на неумишлените престъпения. Транспортните престъпелния в НК са като такива. Годишно в България с алкохол над 1,2 се хващат над 6 хиляди души, а с наркотици - над 2 хиляди. Това е отличен превантивен ефект - за година над 8 хиляди конфискувани автомобили. Така родителите ще се замислят дали да дават скъпите джипове на синчетата и дъщеричките. Има смисъл от тези предложения. Катастрофите след алкохол и наркотици не са водеща причина в България, но пък са знакови. Вариантите са масовите тестове - точно като с коронавируса, защото колкото повече тестове, толкова повече потвърдени резултати. Финансиране целево на наркотестове. В нашето право има хипотеза да се конфискува превозното средство".

От Асоциацията посочват за пример Италия - там шофирането след употреба на алкохол или наркотици е приравнено на умишлено престъпление. Контролът на скоростта остава сериозен проблем, посочи Тодоров. 200 камери контролират 20 000 км пътна мрежа в страната.

"Употребата на алкохол и последвало ПТП - това е умишлено престъпление на Апенините. Най-скъпият автопарк на полицията е в Швейцария. Контролът на скоростта е стар проблем. Камерите на АПИ са 330. Трябва да се използват от Пътна полиция. Положителен момент ще е дори конфискацията да бъде законна. Всичко зависи от политиците насетне. Предстоят дискусии, но и да видим дали ще бъде вкарано в парламента предложението. Радикално е".

Предложението на Иван Гешев е изпратено до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и шефовете на парламентарни групи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00