Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Събиране на реколтата на зелено“- да или не?

Снимка: Радио ВИДИН


До 5 юни земеделски стопани- гроздопроизводители могат да подават заявления за включване в кризисната мярка "Събиране на реколтата на зелено“. Заявленията се подават в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Условието е да са регистрирани и изрядни като производители, и ако бъдат одобрени, да оберат всичко от масивите, за което ще получат по 303 лева на декар. Одобрените кандидати могат да подават в Държавен Фонд "Земеделие" заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 година, а до средата на юли трябва да оберат реколтата на зелено. 

Никой уважавщ себе си винопроизводител няма да кандидатства, а държавата може да намери друг начин да се погрижи за лозарите, категоричен е Петко Миков- той е и лозар, и винар:
"Мярката, може би, ще бъде по-полезна за хора, които нямат винарски изби или договори с такива, ако се притеснени от това, че реколтата ще е по-добра от миналогодишната, а цената на гроздето ще се срине... Лично аз не съм много убеден, че трябва да се възползваме, защото никой не знае следващата реколта каква ще бъде и е хубаво винаги в една винарска изба да има леко презапасяване с вино... На пръв поглед това изглежда като грижа за лозарите, но аз не смятам, че премахването изцяло на гроздето е кой знае каква грижа, защото досега са вложени достатъчно средства в операции, които са необходими, премахването на гроздето също струва пари... По мои изчидсления, ако човек го направи, даже няма ад стигнат тези средства от държавата, които се дават, за да огледа и опази лозето до опадане на листата... Може би по-разумното е да се премахне част от гроздето, но не на 100 процента...Моят съвет е да не избързват..."
Петко Миков е собственик на "Видинска гъмза"- една от водещите изби в региона. Със семейството си отглеждат около 450 декара лозя в новоселския регион с различни сортове, сред които, естествено, и гъмза. Как се справят с работата, къде срещат трудности, грижи ли се достатъчно държавата за този традиционен за страната и за региона отрасъл, има ли във Видин винено общество и успя ли да изплува родното вино на световния пазар- темата ще продължим следващия вторник. 

Своя категорична позиция имат и новоселяни, защото знаят, че хубавото вино е оная пъпна връв, която свързва новоселяни с родното им място. На въпроса на Светла Бондова дали ще ползват новата мярка, те отговарат: "Коко такой чъ останъм без винó. С овей пъре, що чъ ми даду зъ зълъно беритбу, можъм дъ си купим само химию“./ Как така ще остана без вино. С тези пари, които ще ми дадат за зелената беритба, мога да си купя само евтина химия./ И продължават: Ние гледаме лозя, за да пием хубаво домашно вино. Само пръскането и орането ни струва 120 лв./декар. Ами резитбата, торенето, филизенето поне два-три  пъти, пръскането срещу трева в редовете или косенето й, според предпочитанията на стопанина, беритбата… Колко струва нашия труд? При това всички операции трябва да се извършат, защото лозе не се гледа година за година.“
В Ново село няма големи лозарски стопанства. Най-големият лозар има около 30 дка. Тепърва се създава нов масив. Затова новоселяни предпочитат си да гледат лозето и да приберат гроздето. Нали лозарите създадоха новата традиция - вечер на младото вино. Ако някой друг иска да си направи домашно вино - да заповяда наесен, ще му продадат грозде; ако ли не - имаме много роднини и приятели в градовете, които идват да си вземат новоселско вино за всеки по-голям празник.

Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна, с цел подпомагане на лозарите, които не могат да реализират продукцията си, но Красимира Владимирова е скептична- тя е специалист- лозар, главен асистент по лозарство и човек, който отглежда лозови насаждения:
"Изключително странно е някой да ти каже: хвърли си гроздето, когато  ти години наред се грижиш за собственото си лозе, гледаш ги като родни деца тези лозички- това звучи малко зловещо за дребнитепроизводители. Може би мярката е добра за един едър производител, който има огромни масиви, в същото време няма затворен цикъл- сибствена изба, и му е трудна реализацията, или съответно- не го устройва цената... В региона големите производители са много, повече са дребните производители- това, което не продадат, го правят на вино, защото такава е традицията."
Според нея, дори и някой да се възползва от мярката за събиране на реколтата на зелено, грижата за растенията трябва да продължи, защото те ще ни трябват и следващата година. 
Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мотоклубът в Лом ремонтира пейки в Дунавския парк

Дунавският парк на град Лом е много красиво място. То е и любимо за разходка на ломчани и гости на града.  Като всяко обществено място обаче и Дунавският парк често става обект на вандалски прояви и посегателства - липсващи и счупени пейки и кошчета за отпадъци.  Една поредна инициатива на членовете на Мото клуб "Yagula" /Ягула/-Лом обаче..

публикувано на 15.08.25 в 11:48

В края на годината приключва регистрацията на кладенци

От Министерството на околната среда и водите напомниха, че до 28 ноември тази година собствениците на водовземни съоръжения за подземни води са длъжни да ги регистрират. Водовземни съоръжения за подземни води са кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др. Заявленията за вписване на съоръженията се подават в съответната..

публикувано на 14.08.25 в 16:49
Оля Генова

Оля Генова: Превенцията на горските пожари е важна

Природен парк "Врачански Балкан" това лято не пострада от пожари. Благодарни сме на всички туристи и хора, които живеят в населените места около парка, каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Територията на парка се наблюдава с изградената система за ранно оповестяване на пожари. Това са три кули, които се..

публикувано на 14.08.25 в 16:20

Колко енергия харчат умните системи

Безспорен е приносът на технологиите за развитието на различни сфери от обществото. Зад всичко това стоят физически устройства, а те консумират енергия: чипове, графични процесори и центрове за данни. Всеки път, когато питаме изкуствения интелект (ИИ) това изразходва енергия.  Прогнозите са, че само до 2026 година световната индустрия за ИИ ще..

публикувано на 14.08.25 в 15:40

Георги Георгиев от Коста Перчево - за каучуковия завод в Кула и застраховането

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме с Георги Георгиев от кулското село Коста Перчево. Той е кмет на населеното място от 2005 година, преди това е работил в каучуковия завод в Кула като окачествител, определял е качеството на продуктите. Бил е зает и в сферата на застраховането. Неговият баща, дядо и прадядо са сърби, строители по..

публикувано на 14.08.25 в 15:00

Професионалната гимназия във Вълчедръм има нов STEM център

Два модерни STEM кабинета ще посрещнат учениците от Професионална гимназия „Димитър Маринов“ във Вълчедръм през новата учебна 2025-2026 година. За изграждането им в училището са извършени ремонтни дейности, допринасящи за нова, модерна и достъпна архитектурно-образователна среда, обясни Петя Славкова , директор на учебното заведение:..

публикувано на 14.08.25 в 13:00

Легендата за Орфей и Евридика ще оживее в Магурата

Легендата за Орфей и Евридика и тяхната голяма любов ще оживее в пещерата Магура край Белоградчик. Ще я разкаже Академия "Орфика", която за трета поредна година избра пещерата за сцена на своя интерактивен спектакъл "Възкресението на Евридика". Събитието е част от фестивала "Тракийски мистерии", който се провежда за пета поредна година. Каква е..

публикувано на 14.08.25 в 11:15