Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 юни 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днешният 5 юни се отбелязва като Световен ден на околната среда. Провъзгласен е за такъв на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция през 1972 година. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята.


35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система. В област Видин има един случай на заразен от КОВИД 19, в област Монтана случаите са 3. 


Нито една проба за коронавирус не е взета през изминалите 24 часа, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Враца. От институцията не казват дали това се дължи на липсата на хора със симптоматика, характерна за грип или Covid-19.


51 заявления са подадени в Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана за получаването на еднократна помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск. От помощта могат да се възползват семейства с деца до 14-годишна възраст, в които поне единият родител е изразходвал платения си отпуск и ползва неплатен, за да се грижи за децата. 

 

Вършец постепенно си връща облика на курортен град. С разхлабването на мерките около коронавируса се завръщат и избралите да почиват при нас, сподели кметът на общината инж. Иван Лазаров.


Започна ремонт на централния площад в Криводол. Реконструкцията и обновлението пред сградата на Общината целят осигуряването на устойчив и динамичен градски център с подобрени качества на живот и нова социална среда, реализирана чрез нови зелени и пространствени решения. Ремонтните дейности трябва да завършат до месец септември, каза кметът Христо Доков


През следващата седмица ще бъде ремонтиран пътят  Мездра - Горна Кремена - Горна Бешовица - Роман. Дейностите включват полагането на износващ пласт от плътен асфалтобетон. Заради ремонта е създадена временна организация на движението, съобщават от Община Мездра. 


Инициатива за облагородяване на междублоковите пространства започват Сдружение "Активно общество" и Община Видин. Кампанията е под наслов "Квартални войни".


Двама общински съветници от Новоселска община са включени в постоянните комисии към Националното сдружение на общините в Република България. Председателят на Общинския съвет Иво Вергилов ще участва в комисиите по местни финанси, бюджет и общинска собственост, по здравеопазване и административно обслужване и общинска администрация. Добромира Димчева ще участва в комисиите по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм, по здравеопазване и комисията по образование, младеж, спорт и култура.


Сдружение "Първи юни" спечели финансиране на своя проект "Приятели на децата". Проектът е сред седемте одобрени от общо участвалите 70 в програмата "В подкрепа на детството". 


Капачки за благотворителност дариха първокласници от видинското училище "Иван Вазов". Децата изсипаха събраните капачки в металното сърце, инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Дарението е второ за Вики, Дария, Любомира и техните съученици. 


Обвинителният акт, който Окръжната прокуратура е внесла в съда, е срещу пловдивчанин за държане и контрабанда на прекурсори. На 12 април миналата година на граничния пункт по Дунав мост при Видин при проверка на автомобила му в тайник е открит метаамфетамин.


Декоративно дърво засадиха учениците в двора на ОУ "Н.Й.Вапцаров" Селановци  в деня, когато се отбелязва Световния ден на околната среда. Преди това учениците участваха в  импровизиран еко-урок за "живата и неживата природа", обясни Петя Русинова, директор на училището.


Тази година няма да се проведе юбилейното издание на Национален фолклорен събор "Леденика". Причината е противоепидемичните мерки и очакваните над 20 000 посетители за двата дни на събора, съобщават от Община Враца. Проявата е предвидена за 2021г.


Врачанският театър ще поднови дейността си след близо 3-месечно прекъсване с представления на открито. Любимата на хиляди малки и големи постановка  "Червената шапчица" ще се изиграе в хотелски комплекс, който се намира в подножието на прохода Вратцата.


"Жабокът цар" е постановката, която ще играе куклен театър "Патилан" тази събота, съобщи директорът Иван Истатков. Вече втора седмица куклуводите организират представление на открито за най-малките си зрители при спазването на всички противоепидемичните мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03