Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Копринена дъга" сътвори модна дизайнерка във Видин

Феерия от цветове и естествени тъкани представя модният дизайнер Иванка Найденова в изложба в родния си град  Видин. Експозицията ѝ "Копринена дъга" включва 35 ръчно изработени шала, всеки с уникален десен. Моделите са създадени изцяло от естествени материали - коприна, памук и бамбук. Боите са висококачествени и не избледняват дори след години. Три са техниките, които Иванка Найденова прилага, за да вдъхне живот на всяко парче плат:


"Техниката, която обичам и използвам, е батик, с горещ восък. Рисунката се нанася първо с восък, след това боята. Тази техника е малко трудоемка, отнема много време, но пък е вечна и се постига високо качество. Другата техника е японската техника шибори, която също много обичам, която използвам върху коприната, може и на памук. Върху бамбук използвам техниката, която се рисува върху вода. Тя е много интересна, казва се марблинг... Аз се вдъхновявам най-вече от природата. Може да видите на моите шалове най-често пеперуди, цветя, форми около нас, фигури... Основата ми е чисто бяла коприна. Всички стъпки аз си ги правя - от кроене, до шиене и до изрисуване. Някой шалове са рисувани около месец, зависи от рисунката и от техниката. Аз обичам да работя с по-пъстри цветове, затова моята изложба я наричам "Копринена дъга" и мисля, че точно като дъгата са моите коприни. Шалът живее сам за себе си, човек като го сложи - да се отличава..."


За първи път Иванка Найденова открива древното изкуство за рисуване върху коприна като студентка. Тогава учи мода във Варна и прилага една от техниките при завършването на образованието си.


"Тогава започнах да се занимавам с текстил. Тогава нямаше толкова много информация, както сега има навсякъде в интернет. Тогава имаше 2-3 книги на английски и беше много по-трудно. От книгите се учих. Аз съм завършила бакалавър и магистър във Варна. Бакалавър завърших с представяне на модели с техника шибори... Може би това е било вътре с мен,  не мога да го обясня, то е една магия. Просто с хващането на четката ми идват и идеите, като че ли съм знаела тази техника и този начин на рисуване. Първият шал подарих на майка ми. Това е било преди 20-ина години. Той е все едно сега съм го рисувала. Затова казвам, че качеството е 100%."


Най-вече млади хора проявяват интерес към рисуваните шалове на Иванка Найденова. Много деца също се спират под копринената дъга:


"Има огромен интерес от по-малката възрастова група, което ме изненада. Момченцата много се интересуват от това, което правя. Споделят ми какво правят в клас, на какво ниво са. Затова аз бих искала да направя групичка за деца, разбира се, и за момичета, и за момчета от 9 до 11- годишна възраст. В момента съм в процес на договаряне, така че следващата седмица на моята страничка може да се види всичко - дата, час. Децата могат да се запишат тук при мен на място. Мисля да работа с групички от 5 деца. Ако има по-голям интерес, може и по-големи групи."  


В групите по рисуване върху коприна могат да участват и деца със специални образователни потребности. Заниманията ще продължат до края на лятото. Дотогава всеки ще остане отворена за посещения и изложбата на Иванка Найденова. "Копринена дъга" е подредена в търговския център във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00