Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Дио Био"- с мисъл за чиста храна

Снимка: biodio-bg.com



"Когато насадихме ябълките, поехме моралния ангажимент да запазим екологичното равновесие в градината ни и да отгледаме плодове, изчистени от химия. Сега сме щастливи, че това се случва. Заставаме зад истинските неща!...Сертификат не се купува, а се извоюва. С качеството не би трябвало да се прави компромис, защото човек залага името си..." 
Това са думи на Павлин Пантов- той и семейството му произвеждат био ябълки и био оцет. Градините му са в монтанското село Долно Белотинци. Първото ни интервю беше преди три години и завърши с думите му: "Борим се за чиста храна, това е нашето верую". Оттам и започваме - продължава ли да е така?
"Да, разбира се, продължава...правим и друга чиста храна- хумус и течен шоколад... С ябълките- имаше измръзване, но успяхме да спасим част от реколтата... Биосертифицирани сме, продължаваме да сме чисти и това продължава да е мотото ни..."
Според Павлин Пантов, през годините отношението на държавата към биопроизводителите се е променило в негативна посока. Смята, че е време да им повярват, че произвеждат чиста храна, и да не виждат във всеки един потенциален мошеник. 
"Негласната политика е биопроизводителите да бъдат санкционирани, като не им се плати, в същото време наредбите са изготвени в ущърб на биопроизводството. Това е едно от малкото неща, които спират хората да се занимават с производство на чиста храна, другото е бюрократичната тежест на документите, които съпътстват биопроизводттвото. Държавата трябва да измисли начин да стимулира производителите на чиста храна."

Светлият лъч по време на пандемията Павлин вижда в това, че и държавата, и търговските вериги запретнаха ръкави, за да помогнат на българското производство, но смята, че едва ли всички производители ще го усетят- най-вече малките производители, които не могат да отговорят на изискванията на веригите:

"Повечето малки производители нямат шанса да постигнат тези критерии, защото са с малка продукция като обем и второ, нямат възможност да постигнат това технологично- за да постигнеш един и същ калибър като качество на някакъв продукт, трябва да имаш автоматизиран процес, това ръчно не може да го постигнеш. Един малък производител няма как да си го позволи това, но тук пътят е друг- в сдружаването...Проблемът не е във веригите, че го искат, а в малките и средни производители, които не намират правилния механизъм за тези сдружавания- има идея, програма, проекти..."
Така е направил Павлин Пантов, сдружил се е с хора, които мислят като него. Помагат си кой с каквото може... 
Колкото до грижата за дръвчетата, признава, че неустойчивото време се отразява на насажденията, ако не се взимат навременни мерки.   
Затова и влиза на два дена в градината, за да ги наблюдава. Според него, най-голямото напрежение не е при беритба, а по време на дъждовете, заради необходимостта от постоянно третиране- тогава се надпреварват с времето.... Беритбата е по-спокойна, защото не зависи от времето, а продукцията може да издържи на полето по-дълго. Среща трудности с набавянето на работна ръка, но пък смята, че самите работодатели би трябвало да променят условията и начина на плащане, за да могат младите да останат по българските полета...
"Чувал съм хора да казват, че ако малко се променят условията- и плащането, и отношението към работника, и условията на работа, биха си останали тук, защото в чужбина като се приспаднат разходите, не взимат много повече..."

За 10 години Павлин Пантов е разбрал, че не е лесно, а борбата с болести и вредители е трудна и ежедневна. Освен нея, обаче, по-трудна е борбата с държавническото неразбиране на мисията на българския био земеделец. Въпреки това, той продължава да е непоправим оптимист и да произвежда чиста храна, с пълното убеждение, че това е правилният път. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца почита Мистер Сенко и магията, която завладя света

Да разнасяш главата си по целия свят, но не на раменете си, а под мишница, с виртуозност, с която в детските си години на сиротство и мизерия, за да оцелееш, като "гаврош" си продавал "лимонада и пасти" - това е история, в която си струва да се вгледаме. Зад илюзията на славата на почетния гражданин на Париж, София и родната Враца , признат по цял..

публикувано на 12.02.25 в 13:00

Климатичните промени и грижата за лозята

Промените на климата са все по-осезаеми през последните години. Свидетели сме на все по-големи горещини, все по-чести са и екстремни климатични явления- наводнения, бури, суши, градушки, екстремно високи температури. Всичко това изправя земеделците пред сериозни предизвикателства, най-вероятно ще  има и  негативно въздействие върху земеделието и..

публикувано на 11.02.25 в 17:30

Честит празник на телефон 112, който никога не дава заето

Днес, 11 февруари, отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112. На днешната дата почитаме усилията, благодарение на които телефонната услуга е ефективна и безпроблемно свързана за всички европейски граждани, като гарантира нашата безопасност. Обявен със Съвместна тристранна декларация на Европейската комисия,..

публикувано на 11.02.25 в 17:05
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче е с две първи отличия в музикален конкурс

Дванайсетокласничката Елена-Стефани Асенова е с две първи отличия "Специални" от участието си в Десетия национален конкурс "Звезден сблъсък" в град Велико Търново. Тя учи в СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин и участва в съревнованието онлайн. "Това е моето първо участие в "Звезден сблъсък"... Двете категории, които избрах, са..

публикувано на 11.02.25 в 16:10

Читалището в Ново село се готви за празника Трифон Зарезан

На 14 февруари Община Ново село ще отбележи празника Трифон Зарезан . Регионът е известен с лозята си и добрите технологии при винопроизводството. Основен поминък на населението е лозарството, а характерна черта - трудолюбието му.  Ритуалът "Зарязване" ще бъде извършен в новите лозя на братята Петьо и Владимир Петрови - собственици на..

публикувано на 11.02.25 в 15:00

Художници от Монтана откриват изложба за 14 февруари

Изложба "Вино и любов" откриват тази вечер творците от Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана . Поводът за събитието е 14 февруари, когато се отбелязват Трифон Зарезан и Свети Валентин. В експозицията се включват 15 художници с 35 произведения, каза един от организаторите Таня Василева :  "За втора година организираме такава..

публикувано на 11.02.25 в 14:00

"Шоколадчетата" от Лом ще изнесат концерти в Испания

Вокално група "Шоколадче" от Лом тръгва на турне в Испания . Децата се определят като музикални посланици на България и родния си град. Те ще представят музикалното и фолклорно богатство пред българските общности в чужбина. Какво включва програмата на малките певци разказва музикалният им ръководител Росица Кръстева : "Това е изключително..

публикувано на 11.02.25 в 13:00