Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунки, лепенки и стикери върху коли - важно е да се отличаваме

Снимка: Румен Табаков




Автомобилът, освен да служи като превоз, в зависимост от модела и марката може да подчертава и характера на своя собственик. Както знаем, има най-различни коли- от спортни до товарни. Някои хора решават до придадат допълнителни отличителни черти на своето превозно средство чрез лепенки, стикери и различни изображения. Те могат да бъдат позиционирани на най-различни места по автомобила. Един от методите за поставяне на изображение е чрез аерографията, казва Румен Табаков- художник -ерографист:

"Значи аерографията е един инструмент, той е като малка химикалка, отгоре има казанче, там се слага боя специална. Пръска се с компресор, отпред има една дюза. Абсолютно на всяка повърхност може да се рисува с аерограф, стига да не е гладка, като стъкло. Първо се обработва повърхността, после се започва да се рисува на слоеве. По принцип и боите, и лака, ако не се ожули се дава 100 години гаранция. Казвам на клиента да ми даде насока за проект. Всеки човек харесва различни работи, рисувал съм пантери, паяци, Хан Крум, Ернесто Че Гевара, от- до всичко."


Моторист, изправен на задна гума, е изображението върху предния капак на автомобила на Теодор Тодоров от Видин. Това не е единственият отличителен белег, на колата са поставени още няколко лепенки и стикери.

"Колата е малка, спортна, лепенката е мотор, изправен на задна гума. Фолио е, не е рисунка, тази година вече трябва да го подменям, защото мястото на предния капак се нагрява от двигателя. Моторите са ми страст, аз също съм моторист. По-скъпо ще излезе да се сложи рисунка, аерография, но не ми се влагат толкова пари. Задната лепенка не бих искал да я коментирам, тя е по закачлива, тъй като е с усмихнато личице и показва средни пръсти. Колата е изчистен дизайн и тези неща малко я отличават от останалите. От скоро по доста хубав повод, имаме нов член на семейството и имам 3 стикера на колата и са свързани с бебето. Бебе в колата, майка в колата."


Повечето видинчани нямат поставени отличителни черти върху своите автомобили, но пък някои от тях все пак биха си поставили някой друг стикер или рисунка, сочи анкета на Радио ВИДИН:

"Нека си слагат както всеки си харесва. Аз съм на 54 години и тепърва да си слагам лепенки по колата, аз тавана трябва да си оправя. Но все нещо бих си служил, що пък да не сложа една мадама на капака...Нямам рисунки, лепенки. Бих помислил да си нарисувам на предния капак Исус, вижте какъв голям кръст има в колата... Аз обичам по-обикновените неща. Имах една кола преди години и си сложих една маргаритка, защото ми падна боята, за да я закрия... Да се махат от властта, такъв стикер бих си сложил... Предпочитам да не се лепи нищо по колата... Имам една лепенка, че ми е пробита ламарината да не се вижда."

Ако искате и вашата кола да се отличава от останалите, различните видове изображения са начин да се придаде добър естетически вид. Разбира се, това е въпрос на вкус, ако пък не харесвате рисунки, лепенки и стикери върху колата, винаги може да си я оставите изчистена и семпла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46