Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца рисуват върху коприна във Видин

8
Снимка: Радио Видин

Копринената дъга от шалове, ръчно изработени от модния дизайнер Иванка Найденова все още грее и впечатлява в Мол Видин. Тя успя да осъществи намеренията си да направи ателиета за деца. Всяка събота от началото на месеца, съвсем безвъзмездно, Ваня отделя по няколко часа, за да въведе в тайните на своето изкуство деца, които са талантливи и според нея няма да спрат дотук, защото, както казва тя - коприната запленява. Децата се запознават с различните техники, с които се работи върху коприна. Те сами избират какво да рисуват, а Ваня им помага да пресъздадат идеите си върху коприната.

"Нямаме ограничения, дори едно от момиченцата предния път каза: Аз не умея да рисувам, нямам талант. Значи, шалът ѝ се получи много хубав. Аз ѝ предложих дъга да направи и тя използва всички цветове. Не е нужно някакви умения да има човек, тъй като самите техники... никога не знаеш какво ще се получи - много интересни ефекти може да станат. Децата са уникални, много са талантливи, имат огромен интерес и това много ме радва. Коприната предразполага да експериментираш с цветове", обяснява Иванка Найденова и допълва, че обмисля да събере изработените в ателието шалове в изложба.

Докато си говорим с Ваня, върху копринените платна на участниците в ателието изгряват пъстри цветове и красиви цветя. Славена вече е посещавала ателието и работи смело с четката, защото знае как трябва да изглежда нейния шал:

"Повече да има жълто и хубави светли цветове - летни, заради лятото, иначе аз харесвам много синьо и лилаво. Предния път рисувах Космос. Не се рисува трудно върху коприна. Аз обичам да рисувам много и като стана голяма, искам да стана дизайнер на мебели и архитект на къщи и да избирам къщите и мебелите на други хора, които нямат толкова добър вкус."

11- годишната Мария идва в ателието, за да рисува цветя. По принцип рисува пейзажи, но споделя, че цветята стоят много добре върху шаловете:

"Ходя на уроци по рисуване. Рисувам много картини на платна, но това е нещо по-различно, по-трудно е."

Шаловете, изработени от децата в ателието на Ваня, са събрали много топлина, настроение и енергия. На уроците се събират до 5 деца, на възраст от 9-13 години, като разбира се се спазват всички противоепидемични мерки. 
А следващата стъпка може би ще е ателиета за възрастни?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00