Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С месец се удължава извънредната епидемична обстановка

Ясни са новите социално-икономически мерки в размер близо 2 млрд. лв.

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес за одобрени от правителството нови социално-икономически мерки за отговор на Covid-кризата в общ размер на 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет. Мерките са договорени в Коалиционния съвет.

Премиерът гарантира, че тези близо 2 млрд. лв. ще бъдат извадени от „мазнинките от фискалния резерв, а няма да се наложи да се тегли нов дълг“.

Редица мерки са в подкрепа на хората с най-ниски доходи. 

Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева.

За пакета премиерът Бойко Борисов заяви още в четвъртък, когато анонсира рокадите в кабинета.

„Увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности, считано от 1 август 2020 г. за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети за достигане на заплащането до определените по колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, както и стандарти за социалната сфера, домовете за възрастни хора, домовете за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други в размер на 24,6 млн. лева“, съобщи днес Борисов и допълни:

„За еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред на всеки един пенсионер – 2 млн. и 121 хил. пенсионери, ще бъдат дадени по 50 лева за месеца – 318 млн.“.

Минималният размер на паричното обезщетение за безработица ще бъде увеличен от 9 лв. на 12 лв., считано от 1 октомври. За това правителството ще даде 12 млн. лв., допълни Бойко Борисов. Ще се увеличи и продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с три месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври. За тази мярка ще бъдат отпуснати 4 млн. лева.

Ще бъдат дадени допълнителни средства по бюджета на Министерството на културата за творчески проекти на творци на свободна практика в размер на 15 млн. лева чрез Фонд "Култура".

В Министерството на икономиката по различни програми има налични 1 млрд. и 800 млн. лева, които ще бъдат предоставени за различни икономически мерки. По бюджета на Министерството на икономиката за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите, ще бъдат предоставени допълнителни средства в размер на 9,5 млн. лева.

Допълнителни средства на стойност 210 млн. лева ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм.

Той допълни, че туроператорите не ползват намалението от 9% ДДС, така че в парламента има още един закон, в който това може да се вкара: „9% ДДС за тези компании, случайните превози и туризмът изключително много моли за 9% за виното и бирата. Днес това ще се входира“.

С месец ще се удължи извънредната епидемична обстановка, каза още Борисов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 септември 2024 година

Стартира четвъртото издание на Балонена фиеста -Белоградчик. Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. От днес всички граждани могат да проверяват дали имената им фигурират в подписка за регистрация на партия или..

публикувано на 19.09.24 в 18:05

Болницата в Мездра е с нов модерен скенер

Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ - Мездра“ ЕООД, се сдоби с нов модерен компютърен томограф (скенер) . Той е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“ , съобщават от местната управа . Скенерът е закупен със..

публикувано на 19.09.24 в 15:58

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за секционните избирателни комисии в община Мездра

Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 50-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., съобщават от общинската администрация. В консултациите, които бяха водени от..

публикувано на 19.09.24 в 15:49

Водоподаването във Вършец е възстановено

С ден по-рано възстановиха подаването на вода във Вършец . Заради подмяна на главен водопровод вчера без питейна вода бяха половината от жителите на града. Живеещите на 13 улици във Вършец, което е половината от населението, вчера остана без вода. По настояване на кмета на общината Иван Лазаров работниците възстановиха водоподаването..

публикувано на 19.09.24 в 15:06

Над 1800 ще са членовете на секционните комисии във Видинско

Общо 1816 ще бъдат членовете на секционни избирателни комисии в област Видин за изборите на 27 октомври. Комисиите в 11-те общини на областта са общо 234.  Най-много членове и ръководни постове в тях ще има ГЕРБ-СДС - 522-ма членове, от които 234 председатели, заместник-председатели и секретари. Продължаваме промяната-Демократична България ще е с..

публикувано на 19.09.24 в 15:02

Започна Балонена фиеста-Белоградчик 2024

Стартира четвъртото издание на  Балонена фиеста-Белоградчик . Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов , който е един от организаторите на инициативата. "Подготвили сме много богата програма за Балонената фиеста, която извън летенето с балони включва много интересни неща,..

публикувано на 19.09.24 в 14:47

Съветниците във Враца ще обсъдят намаляване на щата на общинско предприятие

Намаляват с 11 щатни бройки хората, заети в Общинското предприятие „Социални дейности“ във Враца . Предложението за това е внесено за одобрение на следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 24 септември. При положително становище от страна на съветниците, предприятието ще остане със 77 щата при досегашните 88. Свиването..

публикувано на 19.09.24 в 12:00