Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино. Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света. Имаме ли култура на пиене на шампанско, с какви храни се съчетава и от всяко грозде и вино ли става шампанско, обясни технолога Венелина Латинова. Според нея названието шампанско е придобило популярност, но е неточно:

"Така нареченото шампанско имат право да го ползват само французите, защото им е патентовано име, а в България всички вина, които са произведени по този така наречен метод  "шампаноаз" или традиционен класически метод, се наричат пенливи вина и съответно такива се произвеждат във всички страни, в които се произвежда вино. Патента е на французите от областта "Шампан". Само те имат право да използват думата шампанско. Интересното е, че за да стане едно вино пенливо, просто протича една вторична ферментация в самата бутилка, в резултат на което се образуват самите мехурчета. Традиционните сортове, които се използват за пенливо вино са Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние. Шампанските се делят на "блан де ноар" и "блан де блан". Другото, което е особено, че гроздето трябва да се бере малко по-рано, отколкото за направата на обикновено вино. Отделно шампанските вина могат да имат различна остатъчна захар, съответно на вкус се усеща различна сладост. Някои изобщо нямат захар. Те се наричат "брут натюр" или "брут де брут". Първо се прави обикновено вино, в което впоследствие се добавя захар под формата на определен ликьор. Добавят се дрожди, за да изведат вторичната ферментация. Самите дрожди, които произвеждат ферментацията, също са по специфични, защото трябва да издържат на висок алкохол, тъй като във виното вече има някакъв натрупан алкохол. Самото образуване на мехурчетата става при тази ферментация и тъй като системата е затворена, въглеродният двуокис няма къде да излети и той се разтваря обратно във виното и така се получават мехурчетата, които при отварянето правят пяната и играта на шампанското. Другото, което е интересното, че при една вторична ферментация налягането в бутилката има случаи, в които достига до 5-6 атмосфери. Използва се и специална бутилка."

Ето и няколко любопитни факти за пенливото вино, което неправилно наричаме шампанско. Заради спецификата на виното, създателите му изобретяват определена форма на бутилката, в която да се съхранява, за да се запазят балончетата в него. Специално е и запечатването на бутилките- с коркова тапа и пластмасово капаче, а скоростта, с която при отваряне излиза корка, е стряскаща - 40 км в час. Чарът е същността и богатството на шампанското. В една бутилка се съдържат приблизително 50 милиона балончета.

Най-скъпото шампанско в света е "Вкус на диаманти" и струва 2,07 млн. долара. Етикетът е изработен ръчно от чист калай с 19-каратови камъни Сваровски. Самото шампанско е направено от Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние.

Най-старото шампанско в света пък е открито на дъното на Балтийско море и е на възраст от над 180 години. Намерени са 172 бутилки,  и се предполага, че корабът пътувал към Санкт Петербург, а товарът му бил предназначен за цар Александър ІІ.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво ще се случи, ако прочетем "Зелената тетрадка"

„Сгреших много, като купих тази тетрадка. Но сега е твърде късно за съжаление, щетите са нанесени.“ Това са първите думи, които Валерия Косати – една уморена италианска домакиня, съпруга и майка – записва в тетрадката, която купува в края на 1950 г. под напора на внезапен импулс. След тях животът ѝ вече никога няма да бъде същия...

публикувано на 14.02.25 в 17:05

Ученици от Арчар проведоха празничен урок "Лозе, вино и веселие"

В СУ "Христо Ботев" в Арчар организираха празничен урок на тема "Лозе, вино и веселие", посветен на празника на лозаря Свети Трифон Зарезан.  В община Видин това е едно от училищата, в което има паралелка "Лозаровинарство". Взимайки доброто си настроение и готови да предизвикаме сетивата си с дегустация на вино, се отправяме към двора на..

публикувано на 14.02.25 в 16:40

Ново село отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С богата музикална и танцова програма в Ново село отбелязаха празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан. Под звуците на духова музика  жителите на видинското село се хванаха на хоро и се насочиха към лозовите масиви на местната изба.  По повод празника в лозовите масиви отец Мариян отслужи водосвет за здраве и берекет, след което се състоя и..

публикувано на 14.02.25 в 15:49

Улични котки за късмет

Видинската поетеса Диана Сиракова се грижи за пет бездомни котки . Всеки ден те я посещават в галерията към Народно читалище "Цвят". Още една писана пък всяко лято идва да разгледа картините. У дома Диана Сиракова , която е голям любител на животните, се грижи за котарака Бари. Какво я кара да полага тази грижа и за любовта към животните на..

публикувано на 14.02.25 в 15:30

Програма на Български фонд за жените подкрепя граждански организации за противодействие на насилието

Програма "Силна" на Български фонд за жените (БФЖ) подкрепя организации, които работят на първа линия за противодействие на насилието. Няма статистика, която да сочи какъв е мащабът на проблема и за съжаление държавното финансиране не е достатъчно. Понякога напълно липсва, а са нужни навременни средства, казва Рая Раева, директор „Кампании..

публикувано на 14.02.25 в 15:18

България се включва в Международния ден на даряването на книги

Наред с другите празници, които отбелязваме днес, 14 февруари, честваме и Международния ден на даряването на книги. Отбелязва се от 2012 г. под мотото "Дари книга на дете". Денят е изцяло доброволческа инициатива, насочена към увеличаване на достъпа и интереса на децата към книгите. Подкрепена е от автори, издатели, блогъри и частни лица от над..

публикувано на 14.02.25 в 14:00

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари, освен ден на любовта и на виното, е и ден, в който се почита професията на археолозите и тяхната роля за откритията и проучванията, които разкриват историята на нашата страна и цивилизация. По този повод ще ви срещнем с Алексей Алексеев , който е роден във Видин, учил е във Велико Търново, където и работи. Завършил е висшето..

публикувано на 14.02.25 в 12:00