Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкусът "умами" и виното от Северозапада

2
Снимка: Радио ВИДИН



В "Земята, която ни храни" тръгваме на едно "пътешествие" в света на виното, в което говорим както за лозя и вино, така и за възможности за туризъм и прослава на региона. В средата на юли с 50-тина любители на колелото и хубавото вино посетихме няколко изби, за да разберем някои тънкости за сортовете, които се отглеждат в региона и вината, които се получават от тях. 

Своеобразни гидове са ни Адриана Сребринова и Петко Миков- собственици на едни от водещите изби в региона- "Боровица" и "Видинска гъмза". 

Мисията на Адриана Сребринова е да популяризира по света и у нас красотата и качествата на българското вино. 
Самата тя може да се похвали с богат житейски опит, и все сред лозя и вина, но е очарована от белоградчишкия край и от 20 години не спира да повтаря, че регионът е Северозапазена България и крие своите предимства: 

"Районът е уникален и аз всеки божи ден благодаря на шанса, че имам възможност и като професионалист да работя в един район по учебник... За тероар говорят французите от 5 века и във всички наши усилия да постигаме съвършеното вино хората казват къде трябва да бъде разположена лозата, защото тя най-добре работи в условия, които за човек са малко нестандартни.... Лозата обича бедна почва, обича много да работи и да отглежда децата си само както може човек... Усилията на един винар е да постигне максималната хармония на виното... Никога не съм си представяла, че дори когато помиришеш едно вино, ще отразиш соления вкус... Оказа се, че е толкова просто- една почва, каквато е тук, 240 милиона години, които я образуват, са донесли толкова много минерали и микроелементи, че няма човешко същество, което може да направи един такъв баланс... Всичко е просто- трябва да намериш правилното място, да сложи правилния сорт, да се грижиш за него и да го представиш на хората, за да го опитат..." 

В Белоградчишко условията са сурови, но пък са такива, каквито обичат лозята. Част от масивите започват от 290 метра надморска височина, а най-високата точка е 550 метра. Най-високите места се оказват подходящи за сортовете Гаме ноар, Пино ноар, Шардоне и Совиньон блан. Като любезен домакин, Адриана Сребринова ни посрещна с наздравица: 

"...Решихме да ви кажем "Добри дошли" с едно вино, което е съчетание от френските сортове шардоне, совиньон бланк и рикат. Тяхното събиране е много елегантно, въпреки че произхода на френските сортове е благороден, прецизен, а нашите са малко по-грубички, по-агресивни. Оказва се, че заедно се съчетават добре..."

Адриана Сребринова е председател и на Сдружението на местните изби "Нортикум", което е създадено преди няколко години, за да отвори повече възможности пред местните винари. 

"Това беше една идея, която моите колеги приеха с много голямо въодушевление. Сдружението ни е от хора, които произвеждат вино от видинския край. Идеята ни е до края на годината да поканим винопроизводители от Румъния и Сърбия, за да можем да обобщим, да засилим нашата философия, че районът е един... Това е една култура, която трябва да се показва на света... Много яростно заставам зад идеята, че високата култура на бита в този край трябва да се показва...  Направихме сдружението с едничката цел да си спестим усилия, защото показваме почти един и същ продукт... Ние сме близки като физиономия... Като сме заедно, работата е много по-лесна и така става по-бързо издигането на района. Той рано или късно ще намери своето място, достатъчно е само да се опита от виното от Северозапада..."

Един от сортовете, за запазването на който се бори Адриана Сребринова, е старият сорт "Гъмза". По думите й, сортът е достатъчно познат - и у нас, и в света, но заради недалновино държавническо поведение преди години, у нас е на изчезване. А виното от Гъмза всъщност, е търсено- и червеното, и розето... 

От Боровица се прехвърляме в тероара на Ново село, за да опитаме и от вината на Петко Миков- един от собствениците на една от водещите изби във Видинско- "Видинска гъмза". 

Семейство му стопанисва и се грижи за около 450 декара лозя, засадени с различни сортове, сред които, естествено и от капризната Гъмза, от която отглеждат 250 дка в района на село Неговановци и частично във Флорентин. Това са стари лозя, които поддържат в идеално агротехническо състояние и не се оплакват от добивите, които получават. 

"Изкупихме по-голяма част от масивите от чистия сорт новоселска гъмза. На голяма част от избите ние им продаваме гроздето. Хората, които произвеждат гъмза в нашия регион, купуват грозде от нас..." 

Другият сорт, за който се грижат и съхраняват, е Мускат отонел, който вирее от повече от 200 години в село Винарово и се среща само на още едно място в страната ни. Именно мускат отонел Петко Миков предложи като начало за дегустация на брега на Дунав: 

"Гроздето е интересно, защото тази част на страната е само в село Винарово... Смята се, че това е чистият Мускат отонел.. Нежно вино, с тъничко тяло, животът му е 4-5 години... Не е добре да отлежава в бъчви, защото бъчвата отнема от аромата му..." 

Ароматно, с дъх на лято, е и виното, направено от розов Памид, който също се отглежда в новоселския тероар-  бутиковото производство на Петко Миков: 

"Това е нискоалкохолно вино, Памидът е сорт, който е на границата на десертните и винените сортове, стават прекрасни вина... Ароматно вино, не е за отлежаване, леко е, с нежно тяло, може да се пие охладено - 10-12 градуса, за да се усетят ароматите... Интересно вино, цвета му е интересен, ароматът е на горски плодове... Памидът датира по земите ни още от времето на траките- най-старият български сорт, останал по земите ни и още се отглежда. Той е преживял и филоксерата..." 

На брега на Дунав опитахме и от Гъмзата на Петко Миков- вино, с което се гордее, печели награди, и което според него е абсолютно задължително да представя страната ни. Като истински родолюбец, той залага на производството на вина от традиционно български сортове, сред които е и Сторгозия- сорт, който е незаслужено пренебрегван, въпреки своите качества.

Трудно българското вино трудно си проправя път извън пределите на страната. Още по-трудно е това за винарите от региона, които наред с всичко друго, трябва да се справят с конкуренцията на големите... Не само с конкуренцията, а и с грешките, които те са допуснали. Към този момент виното, произведено в Боровица пътува предимно за Щатите, а сдружение Нортикум изнася основно за Дания: 

"Много е трудно... Виното не можеш да го купиш по анализ, а трябва да го опиташ... Хората, които плащат за вино, разбират от вино... Преди години много от новите собственици се поизложиха...  И имаше един момент, в който никъде не искаха българско вино... Близо две години ни трябваха, за да изчистим имиджа.... Сега който пие веднъж от виното, веднага поръчва ново..."- казва Адрияна Сребринова.

Несъмнени са качествата на виното от Северозапада, и те са оценени дори в Япония. Именно там са усетили "петия вкус"- умами в нашето вино. Има нещо, обаче, което ни пречи да се превърнем във винена дестинация. Според Адриана Сребринова, това е самочувствието на хората от региона и липсата на увереност, че има с какво да се конкурират- дори и у нас.

"Трудно се пробива една организация от винопроизводители, които имат инерцията да търсят лесното място....За да бъдеш добър, трябва да уцелиш мястото- то трябва да е бедно...Лозата обича бедното място- тогава си личи във виното какво се е получило... Няма нужда да се борим в България, признанието ще дойде отвън.... Хората ще чуят за този край през Щатите, през Япония... Важно е да намериш вярната посока..."

Още за местните сортове грозде, качествата на виното от Северозапада, трудностите пред винопроизводителите, както и агропрогнозата за август чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Шкумбата в "Час при зъболекаря"

Известният български комик и шоумен Димитър Туджаров - Шкумбата гостува в рубриката "Час при зъболекаря". Той се върна години назад, за да си спомни първата си среща със зъболекаря и я определи като много трудна: "Вътре нещо бучеше: бзззз... Не беше страшно, но втори път гледах да не отида на зъболекар и си миех зъбите всяка сутрин, даже и..

публикувано на 28.11.24 в 12:25
Майкъл Флетли

В "Музикална зона" на 28 ноември 2024 слушаме Ронан Хардиман

Ронан Хардиман е ирландски композитор, роден в музикално семейство, където трите му сестри и един брат свирят на традиционни ирландски инструменти. Стартирайки с поп и рок музика, по-късно се ориентира към материал, следващ ирландските традиции. Един от върховете в творческата му кариера е създаването на музика за спектакъла на Майкъл Флетли..

публикувано на 28.11.24 в 09:00

Кафе-книжарница с кауза отваря врати във Враца

Сдружение „Книгини“ отваря първата в България кафе-книжарница с благотворителна кауза. Обектът се помещава в център „Книгини“ във Враца. Каузата е подкрепа на деца и младежи с онкологични и редки генетични заболявания. Сдружение "Книгини" е създадено от три изключително вдъхновяващи дами, които дават всичко от себе си, за да направят..

публикувано на 27.11.24 в 17:00

Любов и професионализъм - тайната зад 16-годишния успех на "шоколадчетата" от Лом

На шестнадесетия си рожден ден "шоколадчетата" от Лом ще превземат Видин . Този петък, 29 ноември, талантливите млади изпълнители от вокалната група с най-сладкото име, ще празнуват с концерт, озаглавен "Рок магия". За пътя на формацията към рок музиката и изобщо за изминалите 16 години разговаряме с основателя, ръководител на формацията - вокалния..

публикувано на 27.11.24 в 16:30

Българските пощи избират "Най-красиво писмо до Дядо Коледа"

"Най-красивото писмо до Дядо Коледа" ще бъде избрано за 30-а поредна година у нас. Конкурсът е организиран от "Български пощи", които отправят покана до всички деца да участват, като изпратят писмо до добрия старец от Лапландия. Основното изискване е писмата да съдържат правилно изписан адрес на подателя. За получател трябва да бъде посочено "За..

публикувано на 27.11.24 в 14:43

Завърши седмият археологически сезон в античния Алмус в Лом

Римският Алмус е основан по-рано, отколкото се смяташе досега. До този извод стигнаха археолозите, които за седма поредна година проведоха проучване на късноантичната крепост, попадаща в днешния квартал "Калетата" на град Лом . Акцентът на разкопките е поставен върху по-ранните периоди на обитаване, които предшестват самата крепост. Касае се за..

публикувано на 27.11.24 в 14:00

Ало измамниците посягат и към читалищата

За нестандартна ало измама предупреждават от Съюза на народните читалища . Непознати се обаждат до културните институции, че трябва да заплатят, за да бъдат включени задължително в електронни регистри. Мнимите чиновници искат между 80 и 100 лева за административната услуга и дори заплашват със санкции.  "Подобни опити, но и други имаше през..

публикувано на 26.11.24 в 16:25