Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсъхнала топола се превръща в паметник на Светите братя

Марин Вардолов-Мичо е автор на скулптурата пред Лопушанския манастир

10
Снимка: Радио ВИДИН


Образите на светите братя Кирил и Методий ще бъдат изсечени върху ствола на изсъхналото вековно дърво пред училището във Видин, което носи техните имена. Автор на стартиралия преди дни проект, който се финансира от Община Видин, е Марин Вардолов-Мичо - художник и скулптор от Червен бряг, изваял миналата година и образа на патрона на Лопушанския манастир Св. Йоан предтчета пред Светата обител. 

Срещаме се ваятеля с електрическа резачка минути преди за пореден ден да започне своята работа. 

"Вместо да отрежат тополата, решиха да и вдъхнат нов живот. Потърсиха ме, отзовах се. Направих скелето, в начална фаза съм. Докато правех скулптурата на Йоан Кръстител в Лошушанския манастир съвсем случайно на място е била и директорът Бисерка Каменова. В момента водя световна война с това дърво, колкото повече го работя, толкова повече дупки откривам. Имам няколко проекта, но истината е, че никога не можеш да направиш това, което си замислил. Дървото е непредсказуемо - пълно с изненади, дълбаеш, чистиш, но не всеки материал е хубав. Все още ми е трудно да преценя от коя страна да сложа главите на Кирил и Методий. Ползват се различни инструменти, за да се придадат детайли. За да ориентирам хората, бих дал пример статуята на Светите братя пред Националната библиотека в София. Ще имат свитък, дългите бради, по мантиите им съм планувал да сложа глаголицата".

През настоящата година видинското училище по изкуствата навърши 135 години. Идеята за изграждане на паметна плоча на Светите братя се отлага на този етап, но на 15 септември учениците ще бъдат посрещнати със завършена скулптура на патрона на учебното заведение, увери Вардолов

"Давам живот на едно изсъхнало дърво, помагам му да се съживи. От 1989 година до съвсем скоро аз живеех в Чехия, където дърворезбата е особено популярна. Работил съм в театър - първо като график, после като художник декори. По-късно бях и сценограф. В този момент съм във Видин и сякаш е съдба - още през март ме потърси жена, която има ресторант. Искаше да се справим с едно изсъхнало дърво. До три седмици би трябвало да съм завършил работата".

"Скулптурата си е вътре, трябва просто да освободиш излишното", припомни думите на Микеланджело Вардолов. Извайването на образите на Кирил и Методий, по което творецът продължава да работи, все още е в начален етап.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Христос е животът и възкресението на света

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15