Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Активни потребители": Евтиното сирене е скъпа вода

Млечните продукти с голямо количество вода да се обозначат като имитиращи, предлагат от организацията

Снимка: Ани Петрова

Максимум 54% трябва да бъде водното съдържание в сиренето на пазара според Българския държавен стандарт. Само една от анализираните 30 проби покрива това изискване, сочи проучване на "Активни потребители".

Вода над 70% е установена в половината от направените проби, въпреки че стандартът допуска отклонение до 62%Така водата в сиренето замества актуалното до скоро палмово масло, анализират от организацията.

От Асоциацията предлагат нормативна промяна, която да определя млечните продукти с голямо количество вода като имитиращи продукти, каза ръководителят Богомил Николов:

"Разясненията на бранша казват, че истинското сирене се произвежда от 7 литра мляко и няма как да има продажна цена под 9 лева. Закупихме 30 сирена, с цени от 4.40 до 9 лева. Изследвахме ги по показател водно съдържание. Нашият частичен тест се съсредоточи върху това, че вместо да се влага палмова мазнина, се увеличава водното съдържание. 53% - т.е. 16 от 30 проби - имаха водно съдържание над 70%. Други 10 имаха съдържание над 62%. Според БДС водното съдържание трябва да е от 52 до 54% максимум. За да може да се задържи толкова вода в сиренето, трябва да бъдат вложени добавки, които трябва да бъдат написани. Обърнахме се към Министерството на земеделието с апел да се измени Наредбата за имитиращите продукти, като се включи показател водно съдържание".

Изследването е петият тест на бяло саламурено сирене, което Асоциацията прави от 2005 година насам. При първия такъв се отчита, че в нито една марка не е установено наличие на над 62 % вода. През 2008 година процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 - 42%, а през 2016 спада до 27,8%.

Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността.

"Водата сама по себе си не е опасна, но говорим за търговска измама. Колкото повече вода има в една храна, толкова повече е предразположена към разваляне. Опасността идва от съставки, които не са обявени - за да остане толкова вода в сиренето, трябва да се "помогне" с Е номера или други вещества. Хората имат непоносимост или алергии, затова трябва да знаят какво купуват. Вярваме, че етикетирането може да се подобри. Разчитаме и на хората, защото най-добрият контрольор в магазините е потребителят. Общественото мнение въздейства на пазара. Нито един контролен орган на света не е по-силен от информирания човек. Сирене под 9 лева няма как да бъде направено изцяло от 7 литра мляко, каквато е класическата технология. Затова избираме - дали да си купим скъпа вода, мислейки че купуваме евтино сирене или да платим повече, за да получим повече хранителна стойност".

Резултатите от изследването са печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, смятат от организацията

Обстоятелството, че всичко тествани продукти са с цена под 10 лева, не бива да оправдава резултатите, а единствено може да служи за надеждна индикация към потребителите в унисон със старата максима, че евтиното излиза скъпо, каза още Богомил Николов: 

"Процесите при сиренето тръгнаха след 2007-8. Проблемите се дължат на липсата на развито животновъдство. Това означава недостатъчно мляко, което пък покачва цената. Започва внос на сухото мляко и търсене на заместители. На пазара има качествени неща, той е разнообразен. Ние искаме съобщаването на информацията да е честна и лоялна, за да можем да правим разлика. Не можем да сложим всичко под един знаменател. Осъзнавам, че хората очакват евтини храни, които да са екологични, вкусни и натурални, но по-качествените продукти са по-скъпи".

От "Активни потребители" предлагат промяна в изискванията за етикиране, с които да се въведе задължително изписване на водното съдържание при всички млечни продукти, както и сирене с водно съдържание над 62% да се класифицира като имитиращ млечен продукт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шкумбата в "Час при зъболекаря"

Известният български комик и шоумен Димитър Туджаров - Шкумбата гостува в рубриката "Час при зъболекаря". Той се върна години назад, за да си спомни първата си среща със зъболекаря и я определи като много трудна: "Вътре нещо бучеше: бзззз... Не беше страшно, но втори път гледах да не отида на зъболекар и си миех зъбите всяка сутрин, даже и..

публикувано на 28.11.24 в 12:25
Майкъл Флетли

В "Музикална зона" на 28 ноември 2024 слушаме Ронан Хардиман

Ронан Хардиман е ирландски композитор, роден в музикално семейство, където трите му сестри и един брат свирят на традиционни ирландски инструменти. Стартирайки с поп и рок музика, по-късно се ориентира към материал, следващ ирландските традиции. Един от върховете в творческата му кариера е създаването на музика за спектакъла на Майкъл Флетли..

публикувано на 28.11.24 в 09:00

Подпомагат млади фермери и малки земеделски стопанства

По две интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони могат да кандидатстват земеделските стопани. Отворен е приемът на заявления за подпомагане на млади фермери и на много малки земеделски стопанства. До дни се очаква да бъде отворен приемът на заявления за стартова помощ и за нови земеделски стопани. Проектните..

публикувано на 27.11.24 в 17:45

Кафе-книжарница с кауза отваря врати във Враца

Сдружение „Книгини“ отваря първата в България кафе-книжарница с благотворителна кауза. Обектът се помещава в център „Книгини“ във Враца. Каузата е подкрепа на деца и младежи с онкологични и редки генетични заболявания. Сдружение "Книгини" е създадено от три изключително вдъхновяващи дами, които дават всичко от себе си, за да направят..

публикувано на 27.11.24 в 17:00

Любов и професионализъм - тайната зад 16-годишния успех на "шоколадчетата" от Лом

На шестнадесетия си рожден ден "шоколадчетата" от Лом ще превземат Видин . Този петък, 29 ноември, талантливите млади изпълнители от вокалната група с най-сладкото име, ще празнуват с концерт, озаглавен "Рок магия". За пътя на формацията към рок музиката и изобщо за изминалите 16 години разговаряме с основателя, ръководител на формацията - вокалния..

публикувано на 27.11.24 в 16:30

Българските пощи избират "Най-красиво писмо до Дядо Коледа"

"Най-красивото писмо до Дядо Коледа" ще бъде избрано за 30-а поредна година у нас. Конкурсът е организиран от "Български пощи", които отправят покана до всички деца да участват, като изпратят писмо до добрия старец от Лапландия. Основното изискване е писмата да съдържат правилно изписан адрес на подателя. За получател трябва да бъде посочено "За..

публикувано на 27.11.24 в 14:43

Завърши седмият археологически сезон в античния Алмус в Лом

Римският Алмус е основан по-рано, отколкото се смяташе досега. До този извод стигнаха археолозите, които за седма поредна година проведоха проучване на късноантичната крепост, попадаща в днешния квартал "Калетата" на град Лом . Акцентът на разкопките е поставен върху по-ранните периоди на обитаване, които предшестват самата крепост. Касае се за..

публикувано на 27.11.24 в 14:00