Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на видински села споделиха свои проблеми с общинския кмет

9
Снимка: Радио Видин

Импровизирана среща с жителите на селата Ботево и Цар Симеоново направи кметът на Видин Цветан Ценков, за да се запознае с проблемите на местното население. Отводняването, изсичането на гората и асфалтирането на улиците са част от проблемите, които жителите на Ботево откроиха

"Улиците, нещо страшно е... Толкова е важна тая гора за нашето село, защото ние сме свлачище... Тая гора, ако я няма, ние направо отиваме в Дунава... Минаваха коли отгоре и си режат, когато си искат. Липи, направо целите са изрязани...Тротоарът, който е натам по улицата... Бяха отпуснати средства да се направи тротоар откъм дигата - 30 хил. лв. и се направи, какво? Сложи се найлон, след това се сложи камък, един камион и валяк го намачка камъка. В момента камъкът, който е сложен проби найлона, тревата изби и сега нищо от това не остана... Автобусите - тоя, който идва от Арчар само сутрин и вечер... Събота и неделя идват хора от Видин, имат нужда да се приберат в неделя, а нямаме... Отводняването - правиш ремонт, след един месец избива вода... Двора ми е 40 сантиметра по-нисък от пътя, как да направя отводняването... Това е от 8 години... Вие знаете ли, че с лодка трябваше да си минава по дворовете... Засилете контрола на всичко, което се прави... Никакъв контрол няма"

Липсата на хранителен магазин, асфалтирането на улиците и недоволство от работата на кметския наместник, са част от проблемите, който жителите на Цар Симеоново споделиха пред кмета Цветан Ценков. Скоростта на преминаващите превозни средства по главната улица, която е част от републиканската пътна мрежа, както и липсата на тротоари, също е голям проблем.

"Като почнете да ги снимате и да им отчитате скоростта, ще си напълните бюджета в общината... Единственото ни спасение е камера... Проблем е тротоара, защото няма тротоари... Улици нямаме... По една на година поне да се направи... Тук трябва да се направи магазин... Рейсовете... След колко време ще се поставят крушки, където са изгорели... Гробищата - да се намерят хора и да идат да окосят горе... Нямаме кофи за боклук... До кога само пенсионери кметове... От последните 15 години само пенсионери кметове в това село... Миналата година тия гробища бяха перфектни, а сега са джунгла... Минете из улиците, да видите, какви улици имаме."

Целта на срещите е запознаване с проблемите на местното население, за да може да се отделят средства за всяко населено място в община Видин и да разполага със собствен бюджет за благоустрояване, каза Цветан Ценков:

"Аз съм изумен, как години наред, първо, не се отделя сума пари, които естествено, че ще ги плаща община Видин, по Закона за местната власт и местното самоуправление, но тези хора трябва да разполагат със средства, за да могат, най-належащите си комунално битови условия, инфраструктура да бъде пипана. Второ - аз съм изумен, защо, дали кмет, депутат или министър трябва да ходят само по време на избори при хората. На всеки 2-3 месеца ще обикалям селата. Ще направим, за първи път в България, бюджет на всяко населено място, за да могат хората да разполагат със собствени средства."

Всеки четвъртък кметът на Видин Цветан Ценков ще посещава населени места в община Видин, за да приказва с хората за проблемите в населените им места. На импровизираната среща присъства също председателят на Общинския съвет Генади Велков и секретаря на Общината Валери Димитров .

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05