Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старото средно училище във Видин посрещна учениците в обновена сграда

7
Снимка: Радио Видин

След ремонт и дистанционни занимания от вкъщи, най-старото средно училище във Видин за първи път от две години посреща ученици. Училището е наследник на "Скобелева реална гимназия" във Видин и вече е със 138-годишна история. През миналата учебна година завърши ремонтът, извършен с европейски средства и целева субсидия от държавата, но заради епидемията от COVID-19 и наложените мерки, учениците не влязоха в класните стаи. В училището е изграден закрит плувен басейн, надстроен е физкултурният салон. Класните стаи са с акустични тавани и навсякъде има оптичен интернет. Извършена е  реставрация и консервация на сградата, която е паметник на културата, а първият ѝ камък е положен преди  95 години.


"С много усилия, с много труд успяхме да постигнем това, че да направим едно старо училище изключително модерно и иновативно… Навсякъде има изключителен оптичен интернет, мултимедийни проектори, големи екрани. Всяка класна стая е оборудвана с компютри.", каза директорът Венцислав Станев.


Учениците бяха нетърпеливи да влязат в обновеното училище:

"Настроението е празнично. Радваме се, че ще видим нова обстановка. Развълнувани сме, че ще продължим да учим в училище, а не пред екраните."


Учителите пък се радват на истинската среща с учениците. Илиана Тодорова тази година ще е преподавател на второкласници. Тя смята, че през настоящата учебна година, дори по-малките ученици ще се справят с противоепидемичните мерките, които са наложени в училищата:


"С голяма радост посрещаме своите ученици, макар при тези по-дистанционни условия, които се налагат, поради пандемията. Разчитаме на това, учебната година да бъде ползотворна, хармонична, присъствена и да се радваме на своите ученици реално, а не през мониторите."




Учениците от първи клас, които прекрачват училищния праг, както и тези от пети и осми клас, започващи нов етап от образованието си, бяха посрещнати с тържество на двора. С първия учебен звънец влязоха в класните стаи. За останалите новата учебна година започна с час на класа. На успешно начало се надяват родителите, които изпратиха децата на училище:


"Очакванията ми са оптимистични. Смятам, че учебната година ще бъде успешна.Училището дава добра подготовка на учениците си. Имахме възможност да видим как изглеждат класните стаи, всичко е много хубаво... С голямо очакване идваме, позитивно настроени. Надявам се ремонтът да е успешен, децата ни да са доволни от това, което са направили. Ще видим тепърва. Пожелавам успех на децата, търпение на родителите и здраве на всички."


На тържеството в СУ "Цар Симеон Велики" присъстваха кметът на Видин Цветан Ценков и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.

"Днес ще стартираме най-голямото национално състезание на познанието – това е спартакиадата, през която цяла една година нашите деца, за съжаление, ще трябва да се борят в условията на извънредна ситуация, за знания. "Цар Симеон Велики" е една велика гимназия на 138 години, която благодарение на усилията на правителството, на ръководството на Общината и, разбира се, на целия учителски екип заема своето достойно място не само в България, но и в Европа", каза кметът Цветан Ценков. Той пожела на първокласниците да пазят в сърцето си родния град и Родината."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15

Изкуството на надеждата: Артисти по перманентен грим в подкрепа на онкоболни пациенти

Днес обръщаме внимание на нещо, което винаги е било актуално, винаги и ще остане такова. Ще говорим за красотата. Но загубената. Тази красота, която ти я отнема една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе - рак.  Милиони жени по света вследствие на онкологични заболявания губят това, което е най-женското у една жена - коса, мигли, вежди...

публикувано на 17.09.24 в 11:45

Игри от миналото и забавление без екрани очакват децата на Монтана

На 22 септември Монтана ще се превърне в едно истинско игрище за деца и техните родители. В предпоследната неделя от месец септември ще се състои второто издание на кампанията "Дигитална хигиена" , която тази година ще премине под мотото "Детство мое" .  Сайтът "Призни" започва кампанията миналата година, като една от целите е да повлияе на..

публикувано на 16.09.24 в 17:00