Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година в област Враца

13
Снимка: ППМГ „Акад. Иван Ценов“ Враца

ППМГ "Акад. Иван Ценов" Враца откри новата учебна година. В гимназията ще се обучават близо 827 ученици, разпределени в 32 паралелки. За първи път се въвежда дуална форма на обучение, в професионална паралелка със специалност "Приложен програмист".


"Различна, вълнуваща и изпълнена с предизвикателства учебна година" – така определи в приветствието си директорът на училището Татяна Василева, новата учебна 20/21 година. Тя поздрави с "Добре дошли" петокласниците и осмокласниците, които се бяха събрали в двора на училището, при спазването на всички противоепидемични мерки. Останалите възпитаници на гимназията бяха поздравени по случай 15 септември с предварително подготвен от ученици кратък филм, публикуван на сайта на гимназията и във фейсбук. В приветствието си Василева подчерта постигнатите успехи на учениците от врачанската математическа гимназия - на НВО по математика и български език гимназията е на 29 място в страната, а на ДЗИ по български език – на 89 място в страната, което я нарежда сред първите 100 най-добри училища в България. 


По традиция на специална церемония бяха наградени учители за цялостна дейност и ученици постигнали високи резултати през изминалата учебна година. Те получиха плакети и грамоти за постиженията си в различните научни области и значим принос в утвърждаването авторитета на гимназията.


Призът "Ученик на годината" получиха  Цветослав Николов и Георги Игнатов.


"Ученик на годината" в отделните предметни области са:

Вероника Григорова -Български език и литература 

Цветислава Димитрова - Чужди езици 

Зорница Христова - Математика

Таня Петкова - Математическа лингвистика 

Ема Дилова - Астрономия 

Вяра Тодорова - Физика 

Елица Крумова - История и цивилизация 

Стивън Василев - География и икономика 

Калина Лалкова - Биология и здравно образование 

Деница Йорданова - Информационни технологии 

Никол Николаева - Изобразително изкуство 


Грамоти получиха и учителите, които пряко са били ангажирани с подготовката на талантливите ученици, класирани на призови места на национални състезания. С плакет за цялостен принос за развитието на ППМГ бяха отличени пенсионираните учителки Ваня Иванова и Евелина  Иванова.


Близо 120 ученици от гимназията, класирани на областни кръгове на олимпиади през изминалата учебна година ще получат грамоти, които ще им бъдат връчени в часовете на класа. 


ОУ

Новата учебна година в община Мездра започна за близо 1500 ученика, от тях 111 първокласници прекрачиха за пръв път училищния праг. 


1 485 ученици, в 84 паралелки от I до XII клас, ще се обучават и възпитават през новата учебна 2020/2021 година в 7-те училища на територията на общината. По учебни заведения разпределението на учениците е следното: СУ "Иван Вазов" - 469, ОУ "Христо Ботев" - 367, ИОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - 254, СУ "Св. Климент Охридски" (Зверино) - 177, ПГ "Алеко Константинов" - 129, ПГ по МСС - 71 и ОУ "Васил Кънчов" (Моравица) - 18.


Първокласниците са 111, което е с около 30-на по-малко в сравнение с миналата есен. Най-много са първолаците в ОУ "Христо Ботев" - 48, най-малко в ОУ "Васил Кънчов" (Моравица) - 1. Общият брой на осмокласниците също е 111. 


В едно от двете основни училища в гр. Мездра - ОУ "Христо Ботев" учебната година беше открита с празнична литературно-музикална програма, изнесена от възпитаници на училището и с водосвет за здраве и за успешна учебна година, отслужен от отец Георги Няголов.


Селановското училище ОУ "Н.Й.Вапцаров" по традиция откри новата учебна година с празник, организиран от първи и пети клас. Първолаците преминаха през голяма цветна шестица, която символизира бъдещия успех. Темата на първия учебен час бе за спазване на хигиенните норми в условия на пандемия. Под формата на игра персонажът на "вируса" бе изгонен с ясно познаване на правилата и импровизирана маска. 


Училището за четвърта година ще работи като иновативно. Новата иновация е под надслов „Аз мога!“, а партньор в изпълнението на дейността е  БЧК. Целта на иновацията е да се  формират у учениците социални умения  и компетенции  за оказване на долекарска помощ и грижи за болни и самотни хора. В две поредни години учениците в седми клас в 72 часа годишно, под ръководството на компетентен обучител, ще придобиват теоритични и практически умения. Учениците ще имат възможност да посетят и центъра на БЧК в Оряхово и на място да се запознаят с предоставяните услуги. В занятията могат да се включат и родители. Обучението ще завърши с изпит за седмокласниците и демонстративно занимание пред учениците от цялото училище.


Изпълнението на дейностите ще даде възможност на всеки ученик, завършващ седми клас /със свидетелство за основно образование или с удостоверение за завършен клас за ученици със СОП/ да може да прилага на практика знанията, придобити във факултативните учебни часове, да притежава сертификат, удостоверяващ тези знания и умения, с който завършилият да може да заяви тези компетенции  при нужда и възможност на пазара на труда в тази област.


Гости в празничния пръв учебен ден, освен кмета на селото Росица Койнова, бяха Гергана Михалчева - директор на БЧК Враца и Оля Петрова – обучител в иновативната дейност. Директорът на училището Петя Русинова пожела: "Зрава, спокойна и успешна учебна година, с постигнати цели, съобразени с възможностите на всеки ученик, със знания, които ще гарантират и спокойствието на утрешния ден, когато детето няма да е в защитената училищна среда!"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 13 септември 2024 година

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов, началник на РСПБЗН. Близо 120 000 декара със сухи треви..

публикувано на 13.09.24 в 18:00

Над 160 ученици ще учат в училището в село Дреновец

Над 160 ученици от пет населени места ще се обучават през новата учебна година в Средно училище "Никола Вапцаров" в село Дреновец . Това каза директорът Бойка Александрова и уточни, че за пътуващите ученици е осигурен транспорт. "Учениците, които ще прекрачат прага към момента са 167... Първокласниците са ни 11. Всички ученици са разпределени в..

публикувано на 13.09.24 в 16:11

Училището в Бойница ще има соларни панели

Соларни панели монтират в основното училище в село Бойница . Това лято бе обновен покривът, предстои саниране на училищната сграда, каза кметът на общината Анета Генчева . "Засега не мисля, че по някакъв начин ще им пречим, защото те ще поставят слънчевите панели, това не изисква много време. Може би за два-три дена ще ги сложат. После за..

публикувано на 13.09.24 в 15:52

Четири училища в Монтанско са с нови директори

Нови директори имат четири училища в област Монтана . Конкурс имаше за девет позиции.  От обявените конкурси за девет места за директори на училища в Монтанско, за две от тях, Професионалната гимназия по лека промишленост в Монтана и Основно училище „Г.С.Раковски“ в село Бързия нямаше кандидати. За останалите седем места се явиха осем..

публикувано на 13.09.24 в 15:30
Патриарх Даниил при посрещането му във Видин,  след като беше избран да оглави Българската православна църква.

Патриарх Даниил ще гостува на видински училища за откриването на учебната година 

Българският патриарх Даниил ще бъде гост на откриването на първата учебна година в Частно начално училище "Митрополит Неофит Видински" . Ще има водосвет и тържествена програма, обясни директорът на учебното заведение Лилия Ангелова . "Първата учебна година ще започне с тържествено откриване. Ще се случи на 16 септември от 11:00 часа в Актовата..

публикувано на 13.09.24 в 15:11

Увеличение на пожарите отчитат в област Монтана

Близо 120 000 декара със сухи треви и храсти и близо 2500 декара гора са унищожени при пожари в област Монтана тази година. Това беше отчетено ден преди професионалния празник на огнеборците.  24 горски пожара са гасили огнеборците в област Монтана досега, като са изпепелени близо 2500 декара.  През миналата година пожарите в гори са били само..

публикувано на 13.09.24 в 14:35

ПГ "Васил Левски" в Мездра е с нова визия

Голяма цветна фигура на Апостола на свободата Васил Левски краси фасадата на Професионалната гимназия в Мездра , която носи неговото име. Стенописът е с размер 6 метра и е създаден по идея на училищното ръководство, казва директорът Мирослав Павлов :  "Имам тази идея от две години. Много се чудех в каква униформа да бъде. Бяхме решили да го..

публикувано на 13.09.24 в 13:00