Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световeн ден на фармацевта е

Снимка: Радио Видин


Oтбелязваме Световния ден на фармацевта. По света над 4 милиона фармацевти честват този ден, под егидата на Международната федерация по фармация и напомнят за значимостта на фармацевтичната професия. Нина Влажкова е фармацевт от 35 години и споделя, че професията има и положителни, и отрицателни страни:


"Положителните са, че се грижим за хората, за тяхното здраве, влизаме в най-тесен контакт с болния, може да го посъветваме за неща, за които не всеки път има време при лекаря, да дадем консултация как действа лекарството. Отрицателните черти от професията са, както винаги, когато човек работи с хора, нервното напрежение е по-голямо. Винаги трябва да имаш търпение, да изслушаш клиента. Реших да стана фармацевт, защото  като ходех в общинската аптека преди години, харесваха ми жените, които работеха вътре. Kак работят с хората и реших, че мога и аз така да работя, да консултирам, да напътствам хората, едва ли не да ги лекувам и да ги спасявам, заради това."


Заради пандемията Международната федерация по фармация реши да обяви и Световна седмица на аптеките /21-25 септември/, за да изтъкне значението на професията и да подчертае приноса на фармацевтите по време на пандемията от COVID-19. Нина Влажкова споделя, че тяхната професия не е достатъчно оценена по време на карантината, а фармацевтите не се считат за работници на първа линия:


"Нещо, което трябва да се каже, че малко подценяват професията, защото ние също сме хора, които работят на първа линия с COVID инфекцията, но не сме така стимулирани както лекарите и някак си не оценяват, че ние всъщност изобщо не прекъсвахме работа през цялото време и сме в пряк контакт с болните. Дори някои лекари си позволяват и в момента да им кажат да не ходят при тях в кабинета, а го съветват по телефона, а нашата професия някак си стана онеправдана, защото трябва да му дадеш лекарства и не можеш да седиш в къщи и да ги даваш. "


За видинчани аптеките и фармацевтите са важна част от ежедневието: 


"Да, важна част са, защото не сме първа младост и все се налага нещо да си вземем. Oценявам професията чудесно, само от тях си купувам, много са любезни, помагат в случай на затруднение, отзивчиви са безкрайно. Пожелавам на всички да са живи и здрави и все така да работят... Разбира се, че са важна, може ли без аптека? Ако те заболи глава или пръст, търсим аптекаря. Със сигурност не им е леко. Aз съм здравен работник и много добре ги разбирам, хич не им е лесно на всички. Има различни клиенти, пациенти капризни, на някои му скъпо, на някои му евтино. Пожелавам им само живот и здраве и много късмет. "


Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Излекуването на гадаринския бесноват

Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 20.10.24 в 08:00

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00