Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англичани дават пример на съседите си във видинско село

Снимка: Радио Видин

Алън и Сандра Робинсън са семейство от Англия, което живее във видинското село Градец. Алън купува къща в селото през 2008 година. Миналата година се жени за Сандра и оттогава живеят заедно в Градец. Освен че се грижат добре за къщата си, те променят и облагородяват пространството пред двора им. Насадили са няколко овошки, посадили са цветя и са изчистили бурените и храстите около тях. Двамата не спрели дотук. Боядисали оградата на имота си в цветовете на българското знаме. Това пък провокира кмета на селото Илия Томов да им напише благодарствено писмо, на английски език. В превода му помогнала Мирела Иванова от селото. Със собствени средства семейство Робинсън искат да направят тротоар около къщата си, защото хората сега вървят по улицата, обясни кметът:

"Разбрани хора. Те са един пример за нашето село. Всичко това, което са оформили, е благодарение на техния труд. Най-важното, за което аз искам да им благодаря, е че те направиха българското знаме на самата ограда. Това е един добър жест и уважение към народа и държавата. Те показаха как трябва да се грижат, около тях да бъде чисто и приветливо, така че нашето село да изглежда образцово. Другото, което искам да кажа е, че те са добри дарители. Тук нямаше тротоар, те направиха циментова пътека и сега искат да съединят двата тротоара. Разстоянието е някъде около 100-тина метра. Имам тяхното обещание, че ще закупят бетона, някъде около 6-7 кубика. Нашата задача е да оформим кофраж и да излеем пътеката. Те се грижат много добре за пространството около тях. Казаха, че ще поставят и един слънчев часовник. По този случай ние се постарахме да им напишем едно благодарствено писмо на английски, с цел уважение. Такива писма даваме на всички жители, които почистват около тях."

Алън Робинсън е работил в Лондон 25 години като полицай. Купува си имот в Градец, защото цената на имотите тук е в пъти по- ниска от Англия, а спокойствието, свободата и дружелюбността на хората му правят силно впечатление. Първоначално Алън живее две години в село Долни Бошняк, но се мести в Градец, защото селото е по-голямо, споделя бившият полицай:

"Живеех в Лондон и 25 години работих като полицай и тук е толкова спокойно след Лондон. Дойдох тук, за да си купя дом, защото не можех да си позволя да си купя в Лондон. Първото ми впечатление тук беше свободата, тишината, спокойствието, и хората са дружелюбни. Наричам Англия земята на не-то, защото не можеш да правиш това, не ти е позволено да направиш онова, а и къща като тази ще струва милион паунда в Лондон. Женени сме повече от година. Аз съм тук от 2008 година. Боядисахме си стената в цветовете на българското знаме, защото харесваме България. Всичко беше обрасло с плевели и си помислихме, че цветовете ще придадат хубав контраст и ще изглежда добре през зимата и видяхме такава ограда по пътя за София. Мястото пред къщата ни беше обрасло и решихме да го направим по-приятно за всички, защото много от местните минават оттук, за да отидат до магазина, просто да изглежда по-добре. Не сме ходили по-далеч от Велико Търново, затова искаме да отидем до Черноморието и в Южна България. Това, което ни направи най-голямо впечатление, е че хората са дружелюбни, имате хубави традиции и уважението между хората. Доста съседи идваха да ни помагат. Донесоха ни грозде, моркови и ракия. Опитахме се да насадим зеленчуци, но имаме котки и те съсипаха повечето. В момента имаме растящ пресен лук."

След като направят тротоара, семейство Робинсън искат да направят и маса с няколко пейки от другата страна пред къщата им.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05