Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дърманци пазят спомена за Димитър Македонски

Снимка: Община Мездра


До средата на месец декември в Дърманци може да бъде разглежда изложба живопис в памет на художника Димитър Македонски, отбелязваща 106-годишнината от неговото рождение.
Роден през 1914 година във врачанското село, където е и погребан през 1993 година, Макето, както е наричан, твори предимно в жанровете портрет, пейзаж и натюрморт. Негови живописни платна са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия "Иван Фунев" - Враца, Художествения фонд на МВнР, Централна библиотека на Българската академия на науките и др., както и на частни галерии и колекционери в Бразилия, Естония и Унгария. 
Димитър Тронков, кмет на Дърманци, пази скъпи спомени от своя вуйчо.
"Завършва Художествената академия. Над 15 години е бил уредник на Художествената галерия в София. Художник е, занимава се с живопис. Най-хубавите му картини са натюрморт и живопис. Две момчета и две момичета са - едното е баба ми, другото е леля Афродита. Иван Македонски му е брат - юристконсулт, адвокат. Дядо ми често отсядаше в селото, имаше стара къща, която падна впоследствие. Има и една картина, на която е нарисувал къщата, тя е остана за спомен. В Галерията е в Мездра. Има 13 картини там. 16 във Врачанската галерия. Даден му е орден "Кирил и Методий" за заслуги към изкуството. Прибираше се обикновено от София в петък, виждахме го на моста, носеше пликове. С приятели се събираха покрай камината, хапваха и пийваха. Спомням си как играем футбол, той идваше при нас, вече възрастен, даваме му пас, той я спираше. Спомням си и как ходехме за гъби. Доста сме били заедно. Имаше вила на Свети Влас преди, живееха на морето със съпругата. Имам спомен как берем краставици и домати в Слънчев бряг".
Експозицията включва 9 живописни платна на художника. Три от тях са от фонда на Градската художествена галерия в Мездра - "Пейзаж от Балчик", "Цветя" и "Стара къща в Дърманци", а останалите са предоставени от Димитър Тронков. Изложбата е подредена в сградата на кметството.
Има 12 самостоятелни изложби - в София (1948, 1955, 1959, 1965, 1978 г.), Мездра (1962 г.), Гоце Делчев и Сандански (1965 г.), Враца (1967, 1979 г.), Хасково (1980 г.), Бургас (1983 г.), както и участия в множество общи художествени изложби.
"Кръстен съм на него. Потеклото му е от Македония, днешно Албанско. Дядо му - Димитър Македонски, а баща му е Иракли. Нас в селото ни викат Македонците. Дядо Димитър е бил строител, известен с едни каменни мостове от пътя Орхание-Лютидол. Дошъл е в Дърманци, купил е лозе и място за къща. Дядо Иракли, който е баща на Димитър Македонски, е бил кмет на Рашково, учител, инспектор. Човек с лачени обувки. Доста хора починаха, но хората го помнят още. Идваше си често. Тук го погребахме през един майски ден".
В Дърманци все още няма художествена галерия, но когато такава бъде отворена, ще носи името на Димитър Македонски-Макето, каза още неговият потомък Димитър Тронков. Предстои да бъде сложена и паметна плоча на мястото на старата къща на големия творец.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

В "Музикална зона" на 22 август 2024 слушаме Лука Флорес

Легендарният джаз пианист и композитор има тежка съдба, но въпреки всичко се смята за един от най-интересните представители на италианската джаз сцена. Владее много добре езика на джаза, като страстта му към пианото го превръща в протагонист на един интензивен и изискан пианизъм. Гениалният виртуоз и импровизатор, а по-късно преподавател за..

публикувано на 22.08.24 в 09:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00

Общинските съветници във Видин приеха декларация за "Ел Би Булгарикум"

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес  във Видин .  Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум"  в града .  Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, президента, премиера,..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Летен творчески лагер се провежда във Видин

Тази година между 19-и и 23 август във видинската библиотека  се провежда летен творчески лагер, част от проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството!" . В рамките на пет дни и с помощта на ментори, младежите, които участват в киноателиетата, ще се превърнат в един сплотен екип и чрез различни творчески..

публикувано на 21.08.24 в 13:50