Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Снимка: Радио ВИДИН



Превишение на фините прахови частици е отчетено в редица градове от страната, сред които и Видин, сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето.

През април 2019 година сдружение "AirBG" представи обобщени данни от наблюденията си за чистотата на въздуха в реално време. Изводът е, че по време на отоплителния сезон въздухът във Видин е най-замърсен. Във града през миналата година са регистрирани 120 дни на замърсяване на въздуха с наднормени стойности. Измервателните уреди на изпълнителната агенция по околна среда отчитат редовно концентрация на фини прахови частици 125 микрограма на кубичен метър, което е повече от два пъти над допустимото.

Притеснени ли са видинчани за здравето си?

"Мръсен е заради автомобилите и чистотата в града. Едно време всички се отопляваха на дърва и въглища и не беше мръсен... Ниската мъгла пречи въздухът да стане по-чист... Най-вече от колите. Не вярвам да идва от Румъния, реката е преграда... От какво е замърсен тук не разбирам - цялата индустрия липсва... Живял съм в София - въздухът тук не е мръсен, там обаче е. Улиците обаче не се мият наистина. Нормално е зимата да е идея по-лошо, защото започва отоплителният сезон... Усеща се, особено когато отворим прозореца. В квартала палят печките... При нас покрай училище "Любен Каравелов" не е мръсен, ние с жената се разхождаме покрай Дунава, там е свежо... Притеснени сме, тези дни, докато имаше мъгла, беше ужасно. Съветвам да се носи маска или шалче... Въздухът е неприятен, дължи се на финансовото състояние на хората... През целият ден се усеща..."

Мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на над 400 000 европейци всяка година. Заключението е от доклад на Европейската агенция по околна среда. Страната ни е почти на върха на черната класация - над 15 000 българи годишно губят живота си заради лошото качество на въздуха.

Основният замърсител на въздуха е битовото отопление, каза климатологът проф. Георги Рачев.

"Колите също са сериозен замърсител, а и не се движат на оловен бензин. Консумацията на гориво е намялала, сравнено с предишните периоди. Хората палят печките, отопляват се на твърдо гориво, няма как да останат на студено. Във вашия район горивата са некачествени. Дървата са микс от полето и двора, а пък печките са стари. Често се гори пластмаса, дрехи и маратонки. Всичко това постъпва в атмосферата. На последно място в ЕС сме по битово отопление на газ, а трябва да преминем към централизирано отопление или такова именно на газ. Чист въздух през зимата не бива да бъде очакван в скоро време, за съжаление".

По проект по Оперативна програма "Околна среда" Община Видин ще предложи на жителите подмяна на старите печки на твърди горива със съвременни алтернативни отоплителни уреди. Очаква се реализирането му да започне най-рано през месец март. Предвидени за инвестиция са над 12 милиона лева. Около 3000 домакинства ще могат да се възползват от програмата. 

Освен намаляването на цената на тока, ефективни мерки за справяне с проблема са намалението на движението с коли, стимулирането на обществения транспорт и домашното отопление с газ, както и спирането на дима от индустриалното производство, съветват специалисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00