Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алманах "Огоста" 2020 продължава да сплотява и окуражава автори и читатели

Новият брой на Алманах "Огоста" излезе от печат. Осмото издание на антологията, която е намерила място в библиотеки на 4 континента, следва характерната си графична и концептуална рамка. Акцент в него е навършването на 170 години от рождението на Иван Вазов. В отделен панел "За него, като за вечност" съставителите  са поместили изследване на Панко Анчев за писателя. Броят отбелязва и навършването на 15 години от създаването на Дружеството на писателите от област Монтана, което съвместно с община Монтана стои зад създаването и издаването на алманаха, обяснява Мартен Калеев, председател на Дружеството и главен редактор на Алманах "Огоста": 

"Да се създава изкуство и литература, особено такъв тежък литературен продукт, какъвто е Алманах "Огоста" изисква много търпение и много хъс... Ясно е, че точно в такива моменти, някак си писателите, особено писателите от Северозапада, независимо от своето местообитание се превръщат в нещо като живите гвоздеи, които прикрепят битието ни с думи, за да не се разпадне. Виждате, тази пандемия ни накара да ценим точно определената добра дума, думата, която ни сближава, която малко ни успокоява и ни помирява със света... Алманах "Огоста" трябва да намери своето място, като утешител на човешките тревоги, за да ги замени с някакви човешки мечти, които винаги са били градивни"

Творбите на 106 автора са намерили място на страниците на внушително като полиграфия и обем издание, което от създаването си има мисията да сплотява, да съизмерва и да окуражава авторите в една благородна конкуренция. В броя има произведения, които се публикуват за пръв път, без да са излизали в самостоятелни литературни проекти. Представени са и творци от кръга "Страница", на списание "Страница", в лицето на писателите Милен Влашки и Борис Минков. Читателят ще открие и автори от редица балкански страни, представени от Наталия Недялкова и бургаската писателска общност. Любопитно е присъствието на материал, посветен на барон фон Парчевич, изследване на полски литературни исторически източници, които хвърлят светлина върху живота и делото на Парчевич, като материалът е изпратен от родената в Митровци проф. Галя Симеонова - Конах, преподавател в университета във Варшава. В алманаха не е забравена и българо-бразилската връзка с преводите на Румен Стоянов. По традиция са представени и художниците от Северозапада. Сериозна творческа заявка правят и новата генерация автори в лицето на Ванеса Димитрова и Антония Петрова. В алманаха са включени и творби на Николай Табаков, който е носител на тазгодишния приз "Роман на годината" на Съюза на писателите.

"Това е жив организъм. Хората споделят себе си, преди дори да са видели в пълен мащаб завършените си творчески проекти. Ето това е красивото и може би в тази посока беше и оценката на председателя на Съюза на писателите Боян Ангелов, който каза, че вече ние сме водещо издание не само в национален мащаб, а вече мащабите надхвърлят националните граници, поради това, че успяхме от четири континента да намерим хора, които да говорят за Северозапада и за авторите от Северозапада и за български автори.", казва Мартен Калеев и допълва, че с оглед безопасността на хората, заради пандемията към момента не се предвижда да има официална премиера на Алманаха, но такава ще има, но на по-късен етап.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29